Waar vandaan: Vrije tijd > Sport en beweging

Sport en beweging

Sport en beweging zijn, ook voor senioren, tijdsbestedingen die niet alleen goed zijn voor de gezondheid maar ook voor het geestelijk welbevinden. Door de coördinatie te trainen worden de hersenen tot activiteit aangezet. Uiteraard is niet elke sport geschikt om pas op latere leeftijd mee te beginnen. Pleeg dan ook overleg met uw huisarts vooraleer u begint te sporten. Een medische controle is geen overbodige luxe. Dat geldt uiteraard niet als u alleen maar een eindje wilt gaan wandelen of
fietsen. Begin altijd rustig met een nieuwe sportieve activiteit. Meer lichamelijke inspanningen geven meer afvalstoffen in het bloed en het lichaam heeft enige tijd nodig om die grotere toevoer te kunnen verwerken. Drijf de inspanning dan ook geleidelijk op en stop zodra het niet meer gaat. Denk ook aan uw veiligheid: draag aangepaste kleding en schoeisel. Ten slotte is regelmaat heel belangrijk: sport het liefst 2 tot 3 keer per weekgedurende minstens 30 minuten.

Iemand die aan zijn conditie werkt

Bijna alle senioren kunnen nog aan sport doen omdat er een hele variatie bestaat, van rustig tot meer intensief bewegen. De sporten die het meest door ouderen beoefend worden zijn: fietsen, wandelen, dansen, turnen, zwemmen, langlaufen, golfen enzovoort. Joggen en tennissen zijn vrij belastende sporten die veel training en inspanning vergen. Het is logisch dat senioren die altijd al een sport beoefend hebben, dat gerust kunnen blijven doen. Gewoonlijk dient u wel wat gas terug te nemen. Een degelijke opwarming en regelmatige kortstondige onderbrekingen worden steeds belangrijker.

U kan zelf aan de slag om uw conditie op peil te houden, bijvoorbeeld door dagelijks een flinke wandeling te maken en een paar ontspannings- of yoga-oefeningen te doen. Uiteraard kan u sport ook in groepsverband beoefenen. Voor meer informatie kan u onder meer terecht bij:

 

 • Bloso:

  BLOSO
  Arenbergstraat 5
  1000 Brussel
  tel. (02) 209 45 11
  fax (02) 209 46 65
 • Federatie voor Recreatie en Omnisport:

  Federatie voor Recreatie en Omnisport
  Huis van de Sport
  Boomgaardstraat 22 bus 35
  2600 Berchem
  tel. (03) 286 07 60
  fax (03) 286 58 38
 • S-Sport
 • Sporta

Bron: 60plus, een uitgave van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.