Waar vandaan: Wetenschap > Nieuws >
De consumptie van lokaal geteelde producten kan negatieve effecten hebben op de mannelijke vruchtbaarheid.
Dat blijkt uit een bevolkingsonderzoek dat in 1999 werd uitgevoerd door wetenschappers van de UGent die de spermakwaliteit van mannen uit stedelijke en landelijke gebieden met elkaar wilden vergelijken. Uitgaande van de veronderstelling dat een verschil in milieuvervuiling – de aan- of afwezigheid van vervuilende industrieën en van pesticiden, zware metalen en dioxines in bodem en lucht – zijn weerslag zou hebben op het sperma en de hormoonwaarden van de mannen, recruteerde Willem Dhooge van de vakgroep Inwendige Ziekten van de UGent 101 proefpersonen van 20 tot 40 jaar. Ze kwamen voor de helft uit het industriële Antwerpen – met zijn verbrandingsovens, petrochemie en metaalverwerkende nijverheid – en voor de helft uit het landelijke Peer.
Uit de resultaten bleek verrassend genoeg dat het sperma van de deelnemers uit Peer er slechter toe was dan dat van de Antwerpse mannen. Ze hadden niet alleen een lagere concentratie zaadcellen, maar ook een lager totaal aantal spermatozoa per zaadlozing en een lager percentage zaadcellen met een goede morfologie. Ook de gehaltes aan testosteron en aan het follikel stimulerende hormoon lagen aanzienlijk lager in Peer. Op zoek naar oorzaken wisten de onderzoekers op basis van vragenlijsten te achterhalen dat dit te wijten kon zijn aan het feit dat in Peer veel vaker lokaal geteelde groenten werden gegeten dan in Antwerpen. Ze onderzochten of er een verband was met de blootstelling aan het zware metaal cadmium, maar konden geen verhoogde waarden vinden in de urine van de onderzochte personen. Verder onderzoek moet nog uitwijzen of de vermoedens dat de groenten lood of pesticiden bevatten kloppen, wat de invloed op het sperma zou kunnen verklaren.
Toen in de loop van het onderzoek de PCB- en dioxinecrisis uitbrak en het giftige dioxine in de voedselketen terechtkwam, werd ook de invloed ervan onderzocht. De onderzoekers wisten een verband bloot te leggen tussen de frequentie van de inname van vis en eieren door de deelnemers en het gehalte aan dioxines in hun serum. Vast staat dat zelfs gematigde concentraties van dioxines kunnen leiden tot een lager mannelijk hormoongehalte en een lager spermavolume. Positief was wel dat de crisis geen invloed bleek te hebben gehad op de zaadcelontwikkeling.
In samenwerking met Eos magazine
![]()