Waar vandaan: Wetenschap > Nieuws >

Kleuters eten alarmerend slecht

Vlaamse kleuters eten te weinig fruit, groenten en vezels, ze eten te veel vet en krijgen veel te weinig vocht binnen.

Uit een eerste grootschalige studie van de Universiteit Gent naar de voedingsgewoonten van kleuters in Vlaanderen blijkt dat wat kleine kinderen op hun bord krijgen absoluut niet voldoet aan de aanbevelingen. Drie- tot zesjarigen eten het best elke dag 150 gram groenten en één à twee stukken fruit. Meer dan de helft van de onderzochte kleuters krijgt niet genoeg fruit binnen, meer dan vier vijfde eet te weinig groenten en bij meer dan negentig procent bevat de voeding te weinig vezels. Wat vetten betreft laat de hoeveelheid gezonde onverzadigde vetzuren uit plantaardige en visproducten te wensen over, terwijl jonge kinderen vooral ongezonde verzadigde vetzuren op hun bord krijgen, afkomstig uit dierlijke producten zoals vlees en kaas. Opvallend is ook dat de kleuters veel te veel koeken en zoete snacks te eten krijgen, niet alleen een bron zijn van verzadigde vetzuren maar ook van toegevoegde suikers. En die halen ze ook uit fruitsap en gesuikerde melkdranken. Afgezien van deze melkproducten blijkt een derde van de kinderen per dag nog geen halve liter vocht binnen te krijgen, terwijl dat eigenlijk minstens een liter zou moeten zijn. De meeste vitamines en mineralen ten slotte zijn voldoende aanwezig in kleutermaaltijden, op vitamine D en kalium na, terwijl het gehalte aan zink en natrium de aanbevelingen dan weer overschrijdt. Aangezien de ongezonde voeding van kleuters zich vaak voortzet tijdens de adolescentie en de volwassenheid en dit zich later kan vertalen in overgewicht en chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten, is het noodzakelijk dat het voedingspatroon van onze kinderen zo snel mogelijk wordt aangepast.

 
In samenwerking met Eos magazine
Powered by Eos