7.3.7 Ergotherapeuten

  • Wat ?
    Een ergotherapeut is vanuit zijn opleiding erop gericht om het dagelijks functioneren zo gemakkelijk mogelijk te maken, zowel voor de hulpvrager als voor de hulpverlener. Een ergotherapeut is net als een verpleegkundige of een kinesitherapeut een paramedische hulpverlener.

    Een ergotherapeut kan helpen bij het kiezen van aangepast bestek, de inrichting van de badkamer zodat die door hulpvrager en hulpverlener het best gebruikt kan worden, het aanpassen van de woning aan bepaalde beperkingen van de bewoner, het zoeken van een aangename tijdsbesteding, het helpen organiseren en uitvoeren van een dagplanning in de huishouding voor personen met psychische problemen, enzovoort.

    Naast deze concrete en praktische gerichte hulp kan de ergotherapeut ook instaan voor therapie aan huis, voor die personen waarvoor de arts dergelijke begeleiding nodig acht. Het gaat om oefeningen voor kinderen met leerproblemen, training in kookactiviteiten voor zelfstandig wonende personen met een handicap, leren omgaan met geschikt materiaal voor tijdsbesteding, oefeningen voor personen die na een hersenbloeding liever thuis revalideren, enzovoort.

    De ergotherapeut zal bij de aanvang van een interventie met de hulpvrager en de eventuele doorverwijzer bespreken wat precies de inhoud van de hulpvraag is en op welke wijze er het best kan worden samengewerkt om deze vraag optimaal te beantwoorden.

  • Voor wie ?
    Wie concrete hulp of therapie aan huis, zoals hierboven verduidelijkt, nodig heeft, kan een beroep doen op een ergotherapeut.

  • Waar ?
    U kan terecht bij de maatschappelijk werkster van het ziekenfonds of bij zelfstandige ergotherapeuten.

    Voor heel Vlaanderen werd vanaf januari 1996 een netwerk van dienstverleners-ergotherapeuten opgezet, met de naam 'EDITH' (Ergotherapeutische Dienstverlening In Thuiszorg).

    Doet u een beroep op een ergotherapeut die is aangesloten bij EDITH, dan garandeert deze u een kwaliteitsvolle dienstverlening tegen een maximumprijs van 12.50 euro per half uur.

    EDITH is te bereiken op het centraal nummer 0497/37.15.57 en via e-mail: edith_vzw@hotmail.com

    De contactnummers voor de verschillende provincies zijn :

    • Antwerpen: 03/226.28.61
    • Oost-Vlaanderen: 051/68.90.69
    • Vlaams-Brabant: 016/44.70.05
    • West-Vlaanderen: 050/31.42.14
    • Limburg: 089/79.36.74
  • Prijs ?
    De ergotherapeut heeft geen statuut, zodat prijzen niet vastliggen. De ergotherapeut zal zowel met de hulpvrager zelf werken als samenwerken met de professionele en niet-professionele hulpverleners om op die wijze de kosten van de ergotherapeutische interventie zo laag mogelijk te houden, aangezien er tot nog toe geen terugbetaling voorzien is. U mag rekenen op ongeveer 12.50 euro per half uur, zodat het van belang is om de aanwezigheid van de ergotherapeut zo kort mogelijk te houden en zoveel mogelijk te werken met oefenprogramma's die door de week uitgevoerd worden en één of twee keer in een korte sessie door de ergotherapeut opgevolgd worden.

    Sommige ziekenfondsen hebben, vanuit de aanvullende vrije verzekering, een eigen dienst ergotherapie. Vaak is die goedkoper of zelfs gratis.

Bron: Werkgroep thuisverzorgers vzw