Waar vandaan: Wonen & Zorg > Preventietips > Vuurwerk

Vuurwerk

De laatste dag van het jaar heeft traditioneel nog enkele andere gevaren in petto: dat drinken en rijden niet samengaan, weet u ongetwijfeld. En misschien is het die nacht spekglad, zodat u al uw rijkunst zult nodig hebben.

Wie al vuurwerk heeft gekocht om oud en nieuw te vieren, zal dat waarschijnlijk niet in de kast laten liggen na het lezen van deze informatie.
"Vuurwerk"? "Veilig werk"!! Maar hebt u al eens stilgestaan bij de risico's van het ontsteken van vuurwerk? Als u de volgende tips in het achterhoofd houdt bij het afsteken van vuurwerk, lukt dat wellicht wel. Hier gaan we!

1. Vuurwerk en alcohol zijn geen goede vrienden. Zorg voor een 'Bob' of laat de kurken pas na het vuurwerk knallen.
2. Ontsteek vuurwerk op een open en veilige plaats: dus bijvoorbeeld niet bij droog hout of op een plaats waar veel mensen samen zijn.
3. Houd toeschouwers op voldoende afstand van de plaats waar het vuurwerk wordt afgestoken.
4. Ontsteek vuurwerk met iets dat smeult, zoals een lont. Gebruik geen open vlam (lucifer of aansteker): de lont brandt dan sneller, zodat het vuurwerk vlugger ontploft. Houd de arm gestrekt bij het aansteken van de lont en buig het lichaam niet over het vuurwerk.
5. Plaats een vuurpijl in een buis die verticaal in de grond vastzit. De buis moet minstens even lang zijn als de stok van de vuurpijl. Flessen zijn niet geschikt voor het afschieten van vuurpijlen.
6. Ontsteek elk stuk vuurwerk afzonderlijk.
7. Vuurwerk dat niet ontploft, mag u nooit opnieuw aansteken. Giet er een emmer water over en laat het een nachtje liggen. Let erop dat kinderen niet met dit vuurwerk gaan spelen.
8. Loopt er toch iets mis? Bel dan de hulpdiensten (100 of , voor gsm's, 112). Spoel brandwonden uitgebreid met water. Zie ook het hoofdstuk over brandwonden in deze brochure.

Hebt u nog geen vuurwerk gekocht, maar bent u het toch van plan, kies dan bij voorkeur siervuurwerk. Knalvuurwerk - dit is vuurwerk dat ontploft, zoals strijkers en piratten - is altijd gevaarlijk.
Ook gevaarlijk zijn vuurfonteinen, bijvoorbeeld op taarten. Heel wat mensen denken dat dit 'koud vuur' is, maar niets is minder waar. De temperatuur van zo'n fontein loopt snel op tot 800° Celsius. Afblijven dus. En vergeet niet de tips hierboven te lezen.

Bron: Brandwonden.be