Help Zoeken Gebruikerslijst Registreer Profiel Log in om je privé berichten te bekijken Inloggen

Nieuw antwoord
RMO


Geregistreerd op: 18-1-2013


Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Za 23 Dec 2017, 19:19  Onderwerp: Speltbrood
Beste leden,

IK bak voor 70% mijn brood zelf, met toch een aanvaardbaar resultaat.

Mijn probleempje bij speltbrood, is dat na een 2-tal dagen mijn brood te
droog wordt.
Ik gebruik tijdens de bereiding voor 400 gr. speltmeel en bloem 
225 ml. water en een soeplepel traditionele olijfolie.
Waar ligt mijn probleem ?

Graag een seintje  a.u.b.

RMO.
Alpine


Geregistreerd op: 5-3-2006
Woonplaats: Lint

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Za 23 Dec 2017, 20:19 
Ik heb lange tijd ook mijn speltbrood gebakken ,spijtig genoeg ben ik nu al een jaar of twee ermee opgehouden.
Ik herinner mij dat ik zeker 100 ml meer water bijvoegde en mijn brood bewaarde in de geplastifieerde broodzakken van de Aveve. 
MichelN


Geregistreerd op: 16-11-2008
Woonplaats: Groot-Leuven

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Zo 24 Dec 2017, 11:38  Onderwerp: Re: Speltbrood
RMO schreef:
Mijn probleempje bij speltbrood, is dat na een 2-tal dagen mijn brood te
droog wordt.
Ik gebruik tijdens de bereiding voor 400 gr. speltmeel en bloem 
225 ml. water en een soeplepel traditionele olijfolie.
Waar ligt mijn probleem ?

Dat je iets te weinig water gebruikt, voor 400g bloem/meel heb je 60% water nodig, dat is dus 240ml.
Probeer anders eens met 20g boter of margarine ipv olijfolie. Ik eet nooit brood ouder dan twee dagen.
denlowie


Geregistreerd op: 10-5-2004
Woonplaats: gent

Profiel
Prive Bericht
E-mail
Geplaatst: Zo 24 Dec 2017, 19:31  Onderwerp: Re: Speltbrood
MichelN schreef:


Ik eet nooit brood ouder dan twee dagen.


Dit is veilig spelen, het is pas na 2 of drie dagen dat de schimmels in het brood gaan ontwikkelen, en dit is niet gezond.

Schimmels uit het meel worden vernietigd bij het bakken, maar de schimmelsporen die blijven intakt !

dus nooit brood van 2 of drie dagen eten.
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
wardje


Geregistreerd op: 4-12-2005
Woonplaats: oostrozebeke

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Wo 27 Dec 2017, 12:34 
als ge maar met 2 bent kun je toch uw brood verdelen in pakjes van 4 tot 6 sneden volgens uw keuze en die diepvriezen ,de smaak van uw brood blijft en bij -18 tot 22° c ,maken schimmels toch geen kans, vind het zonde van telkens de helft van een brood weg te gooien of je moet kippen of konijnen hebben of andere kleine dieren ( muizen niet meerekenen hé Very Happy).
MichelN


Geregistreerd op: 16-11-2008
Woonplaats: Groot-Leuven

Profiel
Prive Bericht
Geplaatst: Wo 27 Dec 2017, 13:16 
Ik bak twee keer per week, dinsdag en donderdag, met 450g bloem/meel een brood van 660g daar schiet voor ons twee behalve de achterste korst en wat kleine boterhammetjes niets van over, de vogeltjes moeten tenslotte ook eten hebben, niks diepvries - ik mot da nie hemme.Smile
In de Carrefour hebben ze lekker Frans brood "van weleer" voor de zaterdag en op de dag des heren kan ik niet zonder mijn pistoleekes en koffiekoeken van bij de warme bakker, al moet ik daarvoor wel vier kilometer om rijden.

 
Ga naar: 
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls
Tijden zijn in EET (Europa)
BELANGRIJK:
SeniorenNet heeft GEEN banden met de auteurs van berichten op dit Forum.
SeniorenNet is commercieel, religieus en politiek volledig onafhankelijk.
De mening, inhoud, gevolg, informatie of doel van de berichten vertegenwoordigt enkel deze van de auteur van het bericht en dus niet noodzakelijk deze van SeniorenNet.