Deel via

Komt de Zweedse puzzel echt uit Zweden?

Komt de Zweedse puzzel uit Zweden of is dat een fabeltje? Wanneer deed de populaire afstammeling van het kruiswoordraadsel hier zijn intrede? En is de Zweedse puzzel gemakkelijker dan het kruiswoordraadsel? Puzzelclub ging op zoek naar antwoorden.

De voorloper

mistake-968334_640In 1862 dook de naam ‘kruiswoordpuzzel’ voor het eerst op in de Verenigde Staten. Vanaf de twintigste eeuw was de puzzel er echt ingeburgerd en hij werd sindsdien steeds vaker gepubliceerd in dagbladen. Een echte hype werden de kruiswoordraadsels vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw. Niet veel daarna deden ook verschillende varianten hun intrede in de puzzelwereld.

’t Is een Deense puzzel!

Rond de jaren vijftig van de vorige eeuw verscheen de Zweedse puzzel voor het eerst in het dagblad Berlingske in Kopenhagen. Plots werden de hints opgenomen in de puzzel zelf in plaats van in het lijstje naast de puzzel. Het is dus eigenlijk een Deense puzzel. De term ‘Zweedse puzzel’ duidt op de populariteit van de puzzel in heel Scandinavië.

Zweedse puzzel vs. kruiswoordraadsel

Naast de plaatsing van de hints en de omschrijvingen, zijn de verschillen tussen een Zweedse puzzel en een kruiswoordraadsel niet erg groot. Omdat er bij een Zweeds raadsel minder plaats is voor de omschrijving, bestaan de hints meestal slechts uit één of twee woorden. Je moet op zoek naar synoniemen, terwijl het in een kruiswoordraadsel meer om cryptische omschrijvingen gaat. Daarnaast is het grid van een kruiswoordraadsel vaak symmetrisch opgebouwd, in tegenstelling tot de Zweedse puzzel. Bij een Zweedse puzzel kan er dan weer rond één thema gewerkt worden, wat bij kruiswoordraadsels bijna nooit het geval is.

Welke van de twee puzzels is nu de gemakkelijkste?

Dat is moeilijk te zeggen, het is natuurlijk afhankelijk van jouw sterke punten. Ben jij goed in het vinden van synoniemen, dan is een Zweeds raadsel waarschijnlijk meer iets voor jou. Kan jij beter out of the box denken, dan zal het kruiswoordraadsel voor jou minder geheimen hebben.

puzzelWil je beide puzzels eens uitproberen en ontdekken welke van de twee jouw favoriet is? Dat kan op Puzzelclub.be. Kies gratis voor Puzzelclub Light en speel elke dag één puzzel uit het uitgebreide aanbod. Of kies voor onbeperkt puzzelplezier en word Premium.

Probeer nu 30 dagen Puzzelclub Premium voor € 1. Je puzzelt dan een hele maand mee, zoveel als je wilt en je kan gratis deelnemen aan alle Puzzel&Win-wedstrijden. Daarna betaal je € 3,95 per maand om alle puzzels en wedstrijden te spelen die je wilt. Toch niet wat je wou? Dan kan je gewoon het abonnement weer stopzetten.

0 reacties

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels