Deel via

11 tips om zelf te tuinieren

July 2020
Heb je groene vingers, of wil je eindelijk eens aan een eigen tuintje beginnen? Deze 11 tips helpen je alvast op weg. Maak in deze periode waarin we met zijn allen toch minder op reis gaan gebruik van de gelegenheid om je tuin op orde te zetten.

Tuinieren is een geweldige hobby. Het brengt je naar letterlijk naar buiten, je verbrandt er calorieën mee en het levert ook zichtbare resultaten op zoals prachtige bomen, struiken, bomen, groenten en fruit op. Of je nu op zoek bent naar heerlijke producten of mooie decoratieve elementen, met deze 11 tips en trucs voor beginners kun je op de goede weg beginnen!

tuinieren2 1. Begin je tuin met goede aarde

Voeg aan je grond compost, mest of gedroogd veenmos toe voor een voedingrijke bodem. Verrijkte grond is lichter, laat het vocht goed weglopen, zorgt voor gemakkelijk wieden en zorgt ervoor dat wortels zich sneller kunnen vestigen.

2. Composteer

Een tuinman zonder compost is helemaal geen tuinman, klinkt het bij experts. Composteren is eenvoudig, en voorkomt voedselverspilling. Het creëren van een goede afwatering in je compostvat is essentieel. Zorg ervoor dat de compostcontainer gaten in de bodem heeft en bekleed de onderkant van de container met een laag stenen.

3. Denk mobiel

Sommige planten zijn schaduwplanten, andere hebben zon nodig, en nog meer planten hebben nood aan halfschaduw of zon. Een universele oplossing: plant je gevoelige planten in een bak op wielen of een trolley, zodat je de plant gemakkelijk kunt verplaatsen in het geval de gekozen plek onvoldoende of teveel zonlicht krijgt.

4. Het belang van timing

Als je succes wilt hebben met je tuin, moet je het juiste type plant op het juiste moment planten. Maak voor jezelf een planning op met planten, groenten en fruit die in verschillende periodes van het jaar tot bloei komen zodat er altijd nieuw 'leven' in je tuin is.

tuinieren4 5. Planten voor beginners

Van sommige planten is bekend dat ze gemakkelijker te kweken zijn dan andere – begin bij voorkeur met deze. Voor eenvoudig te kweken eetbare producten bevelen de tuinexperts tomaten, paprika's, uien, snijbiet, basilicum en bosbonen aan. Makkelijk te kweken en te onderhouden bloemen zijn onder meer clematis (een wijnstok), zonnebloemen, dahlia's, vingerhoedskruid, rozen, en petunia.

6. Het belang van goed bewateren

Zorg ervoor dat je jonge planten voldoende water geeft, maar vermijd altijd dat de bladeren van de plant nat worden. Natte bladeren kunnen gemakkelijk leiden tot schimmel, rot en een zieke plant. Pas op voor gele bladeren, dat betekent te veel water.

7. Ga voor biologisch

Maak biologische keuzes wat betreft de grond, bemesting, ongediertebestrijding en zelfs zaadselectie. Zorg ook voor bloemen die bijen aantrekken, want deze diertjes worden bedreigd en ze zijn van essentieel belang voor onze biodiversiteit.

8. Trim en snoei

Het snoeien en snoeien van je planten zorgt voor een betere luchtcirculatie en minder bladeren om water op te morsen. Je houdt zo niet alleen de groei van de planten onder controle zoals jij het wil, maar het komt ook hun gezondheid ten goede.

tuinieren3 9. Plant groenten in het zicht

Plant groenten en kruiden zo dicht mogelijk bij je achter- of voordeur. Omdat je ze vaak zult zien, vergeet je niet om ze water te geven. En ze zijn in de buurt als je ze voor je maaltijd nodig hebt.

10. Verklein je gazon

Een van de beste tuintips die tuinarchitecten kunnen bieden, is om je gazon kleiner te maken. Je zal versteld staan ​​hoeveel tijd je bespaart op klusjes in het gazon door simpelweg de met gras bedekte gebieden in de tuin te verkleinen. Combineer bomen, struiken, rotsblokken en decoratieve elementen om opvallende, onderhoudsvrije eilandbedden in je voor- en achtertuin te creëren.

11. Houd je tuingereedschap bij de hand

Berg een reserve set handgereedschap en tuintouw op in een waterdichte bak in de tuin. Op die manier hoef je niet naar de garage of het tuinhuis te rennen voor benodigdheden als je onkruid, gebroken rozenstokken of een stengel ziet die moet worden vastgebonden.

Auteur: Stefaan Van Laere

2 reacties

Allemaal goed en wel, maar je moet wel 'n tuin hebben, niet iedereen heeft die chance. Zie me zoiets niet verwezenlijken op mijn MINI balcon!
27/07/20 18:28 REAGEER
wimverbeke
Ook op een klein balkon kan je al een minituintje maken... :)
28/07/20 07:57 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels