Deel via

Waar tank je het goedkoopst?

tankenservice
Wist je dat het belangrijk is om uit te kijken waar je tankt? De verschillen tussen de merken van de tankstations zijn groot, dat was al duidelijk. Maar in het netwerk van eenzelfde merk kunnen de prijzen ook aardig verschillen. VAB deed in augustus en september vorig jaar onderzoek naar de prijzen van diesel en benzine bij 117 tankstations in de regio Antwerpen. Wie oplet kan per jaar heel wat besparen.

Maximumprijs en toch grote prijsverschillen op brandstof?

In augustus en september van vorig jaar zijn verschillende keren de prijzen aan de pomp van tankstations genoteerd. De prijsverschillen tussen de stations waren vaak groot. Hoe kan dat? De Belgische autoriteiten leggen wel maximumprijzen vast voor diesel en benzine, maar je lokaal station of het merkennetwerk waar je tankt kan hierop een korting toestaan. Daardoor is de pompprijs dan lager dan de maximumprijs.

Verschil van ruim 17 eurocent per liter!

Als je jaarlijks duizend liter tankt, kun je dus vlot 170 euro besparen. Uit het onderzoek blijkt dat er tussen het duurste en goedkoopste station een verschil was meer dan 17 eurocent per liter. Om precies te zijn 17,3 eurocent per liter voor diesel en 17,9 eurocent per liter voor benzine 95. Als je jaarlijks duizend liter tankt, kun je dus vlot 170 euro besparen.

Ook 12 tot 14 eurocent verschil bij hetzelfde merk.

Maar ook tussen de brandstofmerken vonden we een verschil van 12,9 eurocent per liter voor diesel, 14,9 eurocent per liter voor benzine 95 en 4,3 eurocent per liter voor benzine 98.

Verschil in kwaliteit? Dat is vreemd.

Meestal wordt dat verschil in prijs door de brandstofmerken uitgelegd door een verschil in kwaliteit. De brandstofkwaliteit wordt echter permanent gemonitord door de overheid via de instelling Fapetro. Fapetro stelt dat er geen opmerkelijke verschillen zijn in kwaliteit tussen de verschillende merken. Verder valt het ook op dat tankstations op de Antwerpse linkeroever gemiddeld 2,5 eurocent per liter goedkoper zijn.

Geen prijzenborden?

Verder blijkt uit het onderzoek dat bij 7 procent van de stations geen prijzenborden aanwezig waren. Dat betekent dat je de prijs pas ontdekt op het ogenblik dat je het tankpistool uit de houder haalt. Niet bepaald een transparante manier van werken.

Onbemand tankstation is goedkoper.

De bemande stations, die meestal ook een winkel hebben, zijn de duurste De gemiddelde korting aan de pomp bedraagt in deze steekproef bijna 8 eurocent per liter voor diesel en 7 eurocent per liter voor benzine 95. De bemande stations, die meestal ook een winkel hebben, zijn de duurste en geven maar een gemiddelde korting van 5,2 eurocent per liter voor diesel.

Tank goedkoper in onbemande stations.

Waarom zou je betalen voor de aanwezigheid van een winkel als je voor de rest niets nodig hebt? Je tankt dus beter in de onbemande stations, want die geven gemiddeld een korting van 12,6 eurocent per liter en bieden je dus een garantie op een scherpe prijs. Waarom zou je betalen voor de aanwezigheid van een winkel als je voor de rest niets nodig hebt? Je kiest ook beter voor een netwerk met veel onbemande stations zodat je niet moet omrijden. Anders ben je je prijsvoordeel kwijt in extra kilometers. Voor benzine geldt dezelfde aanbeveling: onbemande stations zijn beduidend goedkoper.

Prijsverschil volgens merk.

Zowel bij bemande als onbemande stations heb je prijsverschillen volgens het brandstofmerk. Meestal verklaren de duurdere merken hun hogere prijzen doordat ze een goede spreiding hebben over het land met veel stations.

Uit de analyse blijkt echter dat er merken zijn die meer dan tweehonderd stations hebben en toch scherpe prijzen bieden. Je kunt dus kiezen voor een goede spreiding én goedkoop tanken. Globaal gesteld zijn Texaco en Total de duurdere merken (zie infografiek). Beide hebben amper of geen onbemande stations. Maes, Dats24 en Esso Express hebben dan weer de scherpste prijzen, maar enkel Esso biedt een voldoende groot netwerk aan.

Conclusie: Bij de middenmoten zit je niet slecht, zeker als je voor een onbemand station kiest.

Met dank aan VAB, Stijn Smets.

Met OxyTiME korting op laagste pompprijs.

Het wordt pas echt interessant als je ook nog eens korting krijgt op een lage pompprijs. Dan zit je goed met de OxyTiME-tankkaart van Q8. Met deze kaart krijg je een extra korting van 2,5 eurocent per liter, zelfs op de laagste pompprijs bij Q Easy, waardoor je echt wel het goedkoopste tankt en dit bij een netwerk dat voldoende groot is.

Bovendien is deze kaart volkomen gratis. Je spaart per 2 liter ook telkens een punt op je PLUS-kaart waarmee je bij 500 punten een cheque van € 5 verdient.
Wil je meer weten over de OxyTiME-Tankkaart? Klik hier.

Klik hier om de OxyTiME kaart aan te schaffen.

Tankenservice

Tankenservice

31 reacties

Rooske
We zijn van Limburg en tanken meestal in het Antwerpse omdat onze dochter daar woont en we op woensdag er naar toe rijden. Het is daar een stuk goedkoper dan bij ons, ik snap het prijsverschil niet, we tanken dan gewoon bij Esso express of Maes , zelfs een stuk goedkoper dan oeral de goedkopere tankstations van bij ons ! Natuurlijk als je er speciaal voor moet rijden is het geen optie!
19/03/14 05:55 REAGEER
Mattheeusen
onze zoon zit op kot in Diepenbeek en tank altijd Esso in Hasselt, is daar het goedkoopst, goedkoper dan in Antwerpen of Merksem
20/03/14 14:11 REAGEER
Jablanica
woon je in/rond Gent? tank bij Lukoil Gentbrugge, Brusselse steenweg, altijd 16 ct/liter minder!! doen.
19/03/14 05:58 REAGEER
JoeriG
Of Gabriëls Gent, op de Afrikalaan. NOG goedkoper.
20/03/14 08:13 REAGEER
sammydeconinck
Hallo,je redenering klopt wel,op de voormuide heb je ook nog Q8,ook steeds laag in prijs....vergelijkbaar met de dieselprijs van makro te Eke....Firma De Vos in Eke aan het sluis hanteert ook deze prijzen (en je maakt er meer kilometers mee) ;-)
20/03/14 21:12 REAGEER
garagist
woon je rond zwijdrecht dan is schell pomp aan vab de goedkoopste nu
19/03/14 07:56 REAGEER
Sailordirk
Ik vind ook dat het aanbod van Q8 niet echt voordelig is.
Als je bij hen vandaag 1,313 betaalt minus de korting van 2,5 cent dan kom ik als ik goed reken toch op 1,288 EUR. Dit terwijl ik bij Esso, Avia, Maes, Pomp van het Volk, etc. 1, 249, 1,259, 1,26 enzovoort betaal.
Dus niet echt een aanrader, of ben ik fout?
19/03/14 09:15 REAGEER
obeennel
Als je in de omgeving van Torhout passeert , dààr is het pas prijzenoorlog .
Je kan op 2 plaatsen Q8 tanken , bij Lukoil , bij Esso , bij Vansevenant , bij Sap .
Allen geven ze nu 16 cent korting .
19/03/14 09:29 REAGEER
rivanho
Onderaan het artikel staat een reclame over de OxyTiME-tankkaart van Q8. Daar staat duidelijk "Bovendien is deze kaart volkomen gratis". Tot men op de link klikt om de kaart aan te schaffen !!! Dan blijkt plots dat je 49 euro moet betalen (om te beginnen). Van misleiding gesproken ! Het is een verstopte ledenwerving, meer niet ! Enkel de kaart is gratis.... als men eerst lid wordt natuurlijk....
19/03/14 10:06 REAGEER
Omer
Mensen opgepast ,
dit artikel is tamelijk gekleurd !
VAB geeft namelijk aan zijn leden tankkaarten uit van twee merken,
u mag raden , ja Esso-kaart in de grafiek gemiddeld de goedkoopste en
Q8-kaart met een grote publiciteit in dit artikel.

Er is natuurlijk niemand die aan een gemiddelde prijs tankt,
dus die grafiek zegt niets .
Vab kent dat Belgie alleen de omgeving van Antwerpen is met 117 stations van de meer dan 3000 in Belgie, dus een beslissing nemen met 3% van de stations geeft geen betrouwbaar resultaat en dan zeker niet met een gemiddelde prijs.

Er zijn stations bv Lukoil die een shop hebben en aan dezelfde prijs verkopen als de onbemande stations in hun omgeving.

Wanneer u echt wil vergelijken moet u op www.brandstofprijzen.be kijken , daar vindt u de prijzen van de meeste stations en daar kunt u ook zien wanneer de prijs van diesel , benzine of stookolie gaat stijgen of dalen.
Ik hoop dat iedereen die deze reactie leest er wat aan heeft.
19/03/14 10:11 REAGEER
Mathieu
En wat ( en dan spreek ik alleen maar voor mezelf en mijn wagen) als je dan de Vpower diesel gaat tanken bij Shell onbemand station???? Je betaalt hier dan1.43 € per liter diesel, dus duurder. Maar wanneer ik de test gedaan heb ( 3 maal brandstoftank practisch leeg gereden) dan kom ik tot de slotsom dat ik tussen de 150 en180 km meer doe met eenzelfde hoeveelheid diesel. Wat en wie is dan het duurst??????
19/03/14 11:50 REAGEER
mrBlackwell
150 à 180 km meer is wel straf, hoor ! U doet waarschijnlijk veel snelweg ? Ik heb de test ook al verschillende keren gedaan, zowel bij Total als bij Shell en deed met een mix van stad en snelweg slechts 40 à 50 km meer... Bij Total Excellium draait de motor wel iets stiller, bij Shell V-Power amper hoorbaar verschil. Ik doe als vervoerder 1000 à 2000 km per week en moest het verschil bij dat soort diesel groter zijn, dan zagen ze me bij Shell en Total wel meer. Tip: de goedkoopste plaats in België om te tanken is de Antwerpseweg (N19) naar Geel-centrum, afrit 23, E313. Goede reis !
19/03/14 17:06 REAGEER
Mathieu
Deze berekening, en enkel en alleen voor mijn wagen, is gecontroleerd zowel met als zonder aanhangwagen en zowel autoweg als gewone weg. Misschien wel een voordeel dat ik alleen er mee rij.
19/03/14 19:47 REAGEER
benjamin51
Beste Seniorennet; leuk om weer te geven waar je het beste koop tankt; het zou ook goed zijn hierbij te vermelden dat bij tankbeurten, met credit cards, men voor onaangename verrassingen kan komen te staan.
Met name blokkeren de leveranciers van de brandstof een bedrag dat kan oplopen van 100 euro tot 375 euro telkens iemand tankt . Op die manier voorkomen de leveranciers dat iemand zijn auto voltankt en achteraf niet kan betalen . Normaal wordt het bedrag meteen gedeblokkeerd na de betaling . Door verschillende computerfouten bleef geld langer geblokkeerd! Sommige mensen zaten hierdoor tijdelijk zonder geld ( tijdens weekends. Atos (world on line payments en verantwoordelijk voor kaartbetalingen..) geeft dit toe .Het heeft niet direct een financieel gevolg, alhoewel het een impact heeft op het beschikbaar bedrag op de kaart.Bij problemen 02/208.85.85.
Ikzelf heb deze problemen ondervonden bij het tanken bij Shell, te Kuringen Hasselt.Getankt op 03.03.2014, voor 60 euro; er werd een xtra bedrag gereserveerd van 125 euro ; pas op 18.03.2014 stond bedrag terug beschikbaar op mijn aster card uitgegeven door KBC. Een consumenten aktie in het Belang van Limburg bracht dit aan het licht .Blijkt dat de banken, de eigenlijke kaart uitgevers hier niets aan kunnen of (willen?) doen.Alles zou duidelijk zijn geweest indien bij de uitgifte brochure van de betaalkaart een melding werd gemaakt dat dit kan gebeuren. Ik heb hiervoor een klacht ingediend bij FSMA tegen KBC . Klacht werd ontvankelijk verklaard. Gebrek aan consumenten info bij uitgifte van de betaalkaarten. Door dit gebrek aan info kunnen kaartgebruikers in de problemen geraken ,doordat ze niet aan hun eigen geldmiddelen meer kunnen ; geblokkeerd door een derde partij, een partij die de kaarthouder in feite niet kent. De kaarthouder kent in feite alleen zijn bank, die hier als kaartuitgever dient. Zij moeten alle mogelijke info verstrekken bij het kaartgebruik. Dit klaag ik aan.
19/03/14 13:56 REAGEER
JoeriG
Mr. Roosen, U heeft gelijk dat er een preautorisatie plaats vindt omdat je bij activatie van de pomp niet weet hoeveel er getankt zal worden. En normaal wordt dit bedrag onmiddellijk na het afsluiten van de tankbeurt vrij gegeven.
Het is wel belangrijk om te weten dat de stationsuitbater hier niets kan aan veranderen. Dit zijn afspraken tussen de transactiebeheerder en de kaartuitgever.
Het probleem dat dit gereserveerd bedrag niet onmiddellijk werd gedeblokkeerd is opgelost, dit was een tijdelijk probleem bij Atos, enkel op bepaalde terminals, niet op alle.
20/03/14 08:22 REAGEER
rivanho
Klopt M.Peeters, als in Frankrijk op reis ben tank ik liefst Total Excellium diesel, ietsje duurder maar het verschil in verbruik is wel vrij spectaculair. Beter dus van niet enkel op de prijs aan de pomp voort te gaan maar op je notities van welke brandstof je tankte, hoeveel je betaalde en hoeveel km je er uit haalt. De duurdere Excellium blijkt dan ineens goedkoper uit te vallen dan wat ik aan de zogenaamd goedkopere pomp tankte.
19/03/14 14:08 REAGEER
chuck
Wil je de prijzen vergelijken, kijk dan op "Brandstofprijzen.be "
Zij geven op verschillende manieren een goed overzicht.
Echter ze zijn niet steeds juist.
Gisteren had ik opgezocht voor benzine 95 te Geel bij Q8 1.432 Daar aangekomen was de prijs echter 1.440.
Ook enkele maanden geleden was de Dats 24 van Lier gesloten voor vernieuwing, en de prijzen waren toen opvallend laag, en bleven vermeld op die site ondanks verschillende mails van me, naar Brandstofprijzen.
Ondanks alles WEL een goede me geld besparende site.
19/03/14 14:09 REAGEER
benjamin51
En over prijzen dan gesproken, bij DATS Colruyt Hasselt, genkersteenweg kost de diesel 1.276 € / liter
Bij Shell Kuringen 1.303€/ liter
19/03/14 14:11 REAGEER
Mathieu
Kan mogelijk zijn maar bij Dats ben ik driemaal gaan tanken en steeds deed ik een pak km's minder : dus voor mij geen Dats meer.
19/03/14 19:48 REAGEER
rivanho
Het mag wel niet zo zijn dat je een eind gaat omrijden om een paar eurocent te sparen. Die eurocent gaan dan op in het rondrijden naar een goedkoper station en intussen ben je mee het milieu aan het vervuilen. Klinkt gek maar ik ken er wel die dat doen hahaha :-(
19/03/14 14:26 REAGEER
Cosner
Om het goedkoopste tankstation bij u in de buurt te vinden, ga naar deze website, en geef uw postnummer in !!!

http://brandstofprijzen.vroom.be/
en u krijgt een gans lijstje van bij u in de buurt !!!

Graag gedaan
19/03/14 17:22 REAGEER
jade
Op www.brandstoffen.be vind je niet alleen de tankstations in België, maar ook in Frankrijk en Luxemburg. Klik gewoon op "tankstations" en je bekomt de kaart van België. Klik onder deze kaart op de plaats van Frankrijk of op Luxemburg en je hebt dezelfde mogelijkheden dan voor België. Vergeet niet het brandstoftype te kiezen. Als je in de lijsten op een benzinestation naar je keuze klikt bekom je de prijzen en betaalmiddelen voor dit station. Interessant als je in verlof vertrekt en door Frankrijk reist.
19/03/14 17:53 REAGEER
Mathieu
Het gaat niet alleen waar je het goedkoptst kan tanken, maar ook even opletten wat je auto verbruikt met een bepaald soort brandstof.
19/03/14 19:20 REAGEER
octopustriton
In Frankrijk kan men gebruik maken van een App die in de regio waar U bent de lijst geeft van de aanwezige stations. Meteen krijgt U die in volgorde van prijs MET de afstand vanaf de plaats waar U zich bevindt. Dit systeem wordt door de overheid aanbevolen. Kan dat ook bij ons niet ???
19/03/14 17:30 REAGEER
02mei32
Ik heb bij Shell navraag gedaan om te weten als er verschil is tussen goedkope en dure diesel.Shell heeft me laten weten dat diesel in Belgie bij gelijk welk merk moet voldoen aan bepaalde normen.Het is wel toegelaten diesel met een betere kwaliteit te leveren zoals sommige merken doen maar dan reken ze een hogere prijs.Shell beweerd dat met deze diesel de motor beter loopt en dat men meer kilometers kan rijden.
Als dat waar is weet ik niet.Ik heb het niet uitgeprobeerd.Mijn garagist vind het niet nodig.Wie heeft gelijk ?
19/03/14 21:36 REAGEER
Bruno5555
Hoe komt het dat je met goedkope benzine minder km s doet .
20/03/14 00:38 REAGEER
Bruno5555
Ik heb wel ondervonden dat je met goedkope benzine minder km s kan rijden volgens mij zit daar minder octaan in .
20/03/14 00:48 REAGEER
papawembandre
Weeral eens Antwerpen ! Bestaat er volgens jullie ook al geen andere regio meer dan Antwerpen ? Alle respect ben je mij wel kwijt !
20/03/14 04:49 REAGEER
papawembandre
Telt voor jullie ook al maar alleen Antwerpen ? Tellen de andere provincies dan niet meer mee ? Het respect dat jullie hadden hebben jullie daardoor wel bij me kwijtgespeeld !
20/03/14 04:52 REAGEER
sammydeconinck
Ik weet 1 ding,als ik tank bij merken welke bekend zijn,maak ik meer kilometers dan aan een "naamloze" pomp.Pompstations welke de prijzen niet afficheren op een bord,die zichtbaar is vanop de openbare weg....hanteren bijna allemaal de maximale (richt)verkoopprijzen.
20/03/14 21:20 REAGEER
louispeter
Ik tank steeds bij OKAY of MAKRO altijd een paar euro centen goedkoper dan de andere tank stations, en ge moet er altijd wel aanschuiven de klanten uit de omgeving kennen deze wel en prijzen zijn goed leesbaar van op de weg.

P. Boogaerts
22/03/14 16:19 REAGEER

Login Registreer

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels