Waar vandaan: Geld en Werk > Dossier Beleggen : Welke basisstappen moet ik doorlopen

Welke basisstappen moet ik doorlopen?

1. Zet uw persoonlijke (financiële) plannen op een rij
De vorm van ‘uw persoonlijk financieel plan’ is niet belangrijk. Sommigen noteren dit gewoon op een velletje papier aan de hoek van de keukentafel. Anderen maken een verfijnd rekenblad op hun computer. De essentie is dat u een idee hebt van wanneer u hoeveel geld denkt nodig te hebben: De streefdatum is heel belangrijk, want hij bepaalt uw beleggingshorizon. Die helpt nadien de geschikte belegging te vinden.

2. Maak uit wat voor een type belegger u bent.
Om u hierbij te helpen, heeft KBC een scoreformulier uitgewerkt. Dat formulier bestaat uit 2 delen:

  1. een objectief deel: op basis van uw antwoorden op 9 feitelijke vragen, krijgt u een risicoprofiel voorgesteld
  2. een subjectief deel: aan de hand van 2 persoonlijke vragen, krijgt u de gelegenheid om het voorgestelde profiel bij te sturen op basis van uw eigen voorkeuren.

3. Kies de activaspreiding die bij u past
Sommige types beleggingen (bv. aandelen) brengen op lange termijn veelal meer op dan andere (bv. obligaties, vastgoed of liquiditeiten). Het risico dat er aan gekoppeld is, is echter ook groter. Hoe bepaalt u voor uzelf de juiste mix van beleggingen? De beste combinatie is afgestemd op uw risicoprofiel.

Op basis van onderzoek stelde KBC voor elk risicoprofiel een optimale doelportefeuille samen. Over de jaren heen zult u gemiddeld ongeveer volgende spreiding van de mogelijke beleggingsactiva geadviseerd krijgen:

Doelportefeuilles - risicoprofiel

Dit zijn lange termijn spreidingen. Afhankelijk van onze vooruitzichten voor de financiële markten met een horizon van 12 tot 18 maanden, sturen wij die spreiding binnen bepaalde grenzen tijdelijk bij. Bij zwakke economische vooruitzichten en teleurstellende bedrijfswinsten, adviseren we bijvoorbeeld minder aandelen. Deze beleggingsstrategie is maandelijks op de website te lezen.

De keuze voor deze optimale activaspreiding op het ‘hoogste niveau’ is de belangrijkste beslissing die u moet nemen. Baanbrekend onderzoek (“Does asset allocation policy explain 40%, 90% or 100% of performance?” door academici Roger G. Ibbotson en Paul D. Kaplan) toont aan dat deze spreiding:

  1. zowat volledig het rendement van uw portefeuille zal verklaren!
  2. 90% van de schommelingen in het rendement van uw portefeuille doorheen de tijd verklaart
  3. 40% van het verschil in rendement tussen portefeuilles verklaart

Pas wanneer we afdalen naar een meer gedetailleerde invulling van uw portefeuille, moeten volgende vragen beantwoord worden:

  1. voor aandelen: kies de regio’s (bv. Europa of VS), de sectoren (bv. Financiële of Farma) en uiteindelijk individuele aandelen;
  2. voor het vastrentende deel: van welke uitgevers (debiteuren), welke looptijden en munten, ...

Deze beleggingskeuzes (op een ‘lager’ niveau) verdienen zeker ook aandacht, maar hebben minder belang dan de spreiding op het ‘hoogste niveau’.
Besteed de grootste zorg aan de meest gepaste spreiding over aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten. De zoektocht naar hét individuele aandeel waar u snel rijk mee wordt, is bijna altijd minder lonend, terwijl het eraan verbonden risico veel groter is. Leg dus niet alle eieren in één mand.

4. Kies specifieke beleggingen

Uw vermogen laten beleggen

U kunt ervoor opteren om het beheer van uw portefeuille uit te besteden:

  1. vanaf 50 000 EUR kan dat via een formule Privileged Portfolio
  2. voor gemengde fondsen of zogenaamde profielfondsen is er geen minimumbedrag

Uw vermogen zelf beleggen

U kunt ook zelf uw portefeuille samenstellen:

  1. met beleggingsfondsen die passen binnen de doelportefeuille die afgestemd is op uw risicoprofiel
  2. met individuele waarden (o.a. aandelen en obligaties) als u er een hobby van wil maken

of nog beter: SAMEN beleggen

U kunt uw adviseur Sparen & Beleggen ook om een doorlichting van uw portefeuille vragen.
Wanneer u graag systematisch adviezen en tips ontvangt, kiest u best voor een contract Vermogensadvies (vanaf 175 000 EUR zeker zinvol).

5. Volg uw beleggingen regelmatig op!
Zoals bij een auto, vergt een beleggingsportefeuille het nodige “onderhoud en opvolging”. Het volstaat om dat nu en dan te doen.

Via KBC-Online kunt u uw portefeuille nauwkeurig opvolgen. Als u kiest voor:

  1. een formule Privileged Portfolio, krijgt u halfjaarlijks een rapport met toelichting
  2. een contract Vermogensadvies, krijgt u halfjaarlijks een zeer uitgebreide rapportering en tussentijdse, persoonlijke adviezen
  3. een profielfonds, krijgt u halfjaarlijks een beknopte rapportering van zodra profielfondsen echt de kern vormen in uw portefeuille (meer dan 75%)
  4. de invulling met individuele fondsen, vindt u op de website elke maand een actuele fondsenfiche en het commentaar van de fondsbeheerder
  5. individuele aandelen, kunt u dagelijks de aandelenfiche op de website raadplegen

Het is belangrijk dat u de doelportefeuille die afgestemd is op uw risicoprofiel zo nauwkeurig mogelijk probeert te volgen. Omdat:

  1. de samenstelling van de doelportefeuille evolueert, afhankelijk van onze vooruitzichten voor de financiële markten op een termijn van 12 tot 18 maanden
  2. aandelen op lange termijn veelal meer in waarde stijgen dan vastrentende beleggingen (bv. obligaties),

is het aangewezen om uw persoonlijke portefeuille regelmatig met uw doelportefeuille te vergelijken om na te gaan of er bijgestuurd dient te worden.

Slim beleggen begint met een goed persoonlijk financieel plan en degelijke informatie. Uw portefeuille moet afgestemd zijn op het risicoprofiel van uw keuze. Op die manier is er een gezond evenwicht tussen rendement en risico: uw portefeuille groeit volgens uw verwachtingen zonder dat uw nachtrust er onder hoeft te lijden.

 

logo KBCHeeft u nog vragen?
Praat er dan over met een medewerker van uw KBC-bankkantoor of met uw KBC-agent. U kunt ook bellen naar het KBC-Telecenter op het nummer 078 152 153. Op werkdagen van 8 tot 22 uur en op zaterdag en banksluitingsdagen van 9 tot 17 uur. U kunt ook schrijven, faxen, mailen of surfen naar:
KBC-Telecenter, Schoenmarkt 35, 2000 Antwerpen; Fax: 03 283 29 50; E-mail: kbc.telecenter@kbc.be;
Website: www.kbc.be