Een perfect huwelijkscontract: De beste garantie voor de eeuwige liefde!

Waar vandaan: Geld en Werk > Persoonlijke Financiële Planning > Nalatenschapsplanning > Het perfecte huwelijkscontract

Een perfect huwelijkscontract: De beste garantie voor de eeuwige liefde!

Meer over nalatenschapsplanning:

osteo6 Schenken van aandelen op naam
osteo6 Een restschenking: iets voor u?
osteo6 Vrijstelling van successierechten op de gezinswoning voor de langstlevende partner
osteo6 Erfrecht wettelijk samenwonen
osteo6
Een perfect huwelijkscontract
osteo6
De gezinswoning binnen een nieuw samengesteld gezin
osteo6
Wijziging van huwelijkscontract: procedure vereenvoudigd
osteo6 Huwen: tien weetjes omtrent contracten
osteo6 De gesplitste aankoop: Een meerwaarde bij uw successieplanning?
osteo6 Een deel van uw erfenis belastingvrij naar uw kleinkinderen
osteo6 Beding van aanwas voor roerende goederen
osteo6 Vlaamse vrijstelling van successierechten voor familiebedrijven gewijzigd
osteo6 De optimalisatie van de overdracht van onroerende vermogen naar de kinderen

Wanneer twee geliefden in het huwelijksbootje stappen kunnen zij er reeds belang bij hebben om oog te hebben voor de gevolgen van een ontbinding van het huwelijksstelsel door overlijden of echtscheiding. De huwelijkse voorwaarden bepalen immers hoe het vermogen van beide echtgenoten zal worden verdeeld bij het einde van het huwelijk.

GEMEENSCHAPSSTELSELS

Huwelijkscontract of niet?
Indien men geen huwelijkscontract opstelt valt men onder het wettelijk stelsel. Dit stelsel kent, naast de eigen vermogens van beide echtgenoten, een gemeenschappelijk vermogen. Bij het einde van het huwelijk wordt dit gemeenschappelijk vermogen tussen beide echtgenoten verdeeld in twee helften.

Door een huwelijkscontract op te stellen kan men het gemeenschappelijk vermogen beperken of zelfs helemaal uitsluiten (scheiding van goederen). Men kan omgekeerd, ook de gemeenschap uitbreiden of zelfs alles gemeenschappelijk maken (algehele gemeenschap).

Keuzebeding
Tenzij men anders bedingt in een huwelijkscontract wordt het gemeenschappelijk vermogen op het einde van de rit tussen beide echtgenoten verdeeld bij helften. Vaak is het (fiscaal) interessant om m.b.t. het gemeenschappelijk vermogen een keuzebeding op te nemen in het huwelijkscontract zodat de langstlevende echtgenoot, na overlijden van de partner, kan kiezen hoeveel en welke goederen hij of zij verkiest van de huwgemeenschap. Indien u reeds een keuzebeding in uw huwelijkscontract heeft, laat u dit na zekere tijd ook best opnieuw evalueren. We komen in de praktijk immers vaak keuzebedingen tegen die inmiddels gedateerd zijn omwille van een gewijzigde persoonlijke situatie of omwille van gewijzigde wetgeving (denken we bijvoorbeeld aan de vrijstelling van de gezinswoning voor de langstlevende partner in Vlaanderen sedert 1.1.2007).

Inbreng in de huwgemeenschap
Een andere planningstechniek bestaat erin een goed(eren) uit het eigen vermogen in te brengen in het gemeenschappelijk vermogen. Op die manier kan men ervoor zorgen dat het vermogen beter wordt verdeeld tussen beide echtgenoten. Hoe hoger het belastbaar erfdeel, hoe groter de successiekost. Het is dan ook interessanter om twee keer 50 % te laten belasten (nl. een eerste keer bij het overlijden van de eerststervende echtgenoot en een tweede keer bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot) dan één maal 100 % en één maal 0 %.

STELSELS VAN SCHEIDING VAN GOEDEREN

Zuivere scheiding van goederen
Bij een zuivere scheiding van goederen is er tussen de echtgenoten slechts een geringe financiële band. De echtgenoten moeten naar evenredigheid van hun vermogen bijdragen in de lasten van het huwelijk, maar er is geen gemeenschappelijk vermogen.

Een zuivere scheiding van goederen leidt vaak tot onrechtvaardige situaties voor de echtgenoot zonder beroepsinkomsten die zorgt voor het huishouden en de kinderen. Er kan dan ook worden gepleit voor meer genuanceerde huwelijkscontracten met bijvoorbeeld een verrekenbeding en/of een beperkte gemeenschap. Dit laat ook toe om de successiekost te drukken.

Finaal verrekeningsbeding
Met een finaal verrekenbeding zullen de partners bij overlijden en/of echtscheiding een verrekening tot stand brengen. De ene echtgenoot zal een vordering krijgen op de andere echtgenoot. Volgens vooraanstaande rechtsleer zijn er geen successierechten verschuldigd als men kiest voor een scheiding van goederen met een finaal en facultatief verrekeningsbeding dat beperkt is tot huwelijkse aanwinsten en waarbij een optie in hoofde van de langstlevende echtgenoot is ingebouwd. Indien er geen kinderen zijn uit een vorig huwelijk kunnen zelfs alle huwelijkse aanwinsten door de langstlevende worden verkregen, vrij van successierechten. De langstlevende kan dus op die manier vermogen verkrijgen van de eerst stervende op datum van overlijden zonder dat daarvoor successierechten verschuldigd zijn.

Beperkte gemeenschap
Bij een stelsel van scheiding van goederen kan ook gekozen worden voor een beperkte gemeenschap (bijvoorbeeld enkel de gezinswoning en de inboedel). Ook hier kan men een keuzebeding voorzien zoals in een gemeenschapsstelsel.

Conclusie
Uit voorgaande korte bespreking blijkt reeds dat huwelijkscontracten vele mogelijkheden bieden en dit zowel op fiscaal als op burgerrechtelijk vlak. Het is perfect mogelijk een contract op maat te schrijven die rekening houdt met de actuele vermogenssituatie. Laat u hierin professioneel bijstaan en zorg voor een vijfjaarlijkse update.

<<< Vorige pagina

Bron: Optima Financial Planners
(update oktober 2008)