Waar vandaan: Geld en Werk > Goed doel natuurbehoud > Amazonegebied: Het belang van het Amazonewoud

Het belang van het Amazonewoud

Het Amazonewoud staat voor:

  • 30% van de tropische bossen op aarde
  • 1/5 van alle rivierwater
  • een overvloedige fauna en flora
  • een rem op de klimaatverandeiring
  • de grootste apotheek ter wereld.

Een koolstofput

Door de fotosynthese haalt een plant CO2 uit de lucht en zet die om in zuurstof en in koolstof. Zonder de tropische wouden zou het broeikaseffect veel groter zijn en zou de klimaatverandering nog sneller verlopen.

MAAR: wat de wouden uit de lucht halen, kunnen zij ook weer afgeven. Wanneer een woud in brand staat, komt de koolstof die in de planten en bomen zit opgeslagen weer vrij in de atmosfeer in de vorm van CO2.

Wanneer het bos verdwenen is, wordt de CO2 niet meer omgezet door de fotosynthese. De teelten die in de plaats van het woud komen, nemen nog slechts een klein deel van de CO2 op. Door de ontbossing verhoogt de hoeveelheid CO2 die aanwezig is in de atmosfeer.

Momenteel vormt het Amazonegebied een zogenaamde koolstofput, dat wil zeggen dat het meer CO2 opneemt dan het vrijgeeft. Maar wanneer de omgeving warmer en droger wordt, zoals specialisten op het vlak van klimaatverandering voorspellen, zou 30 tot 60 % van het woud kunnen veranderen in savanne. En dat zou dezelfde gevolgen hebben als ontbossing.

brandende woudenEen van de – omstreden – ideeën die soms worden geopperd om de klimaatverandering te beperken, is de landen in de tropen te betalen om hun wouden te behouden en geen bomen meer te hakken. Elke hectare tropisch woud bevat ongeveer 200 ton koolstof.

Het idee bestaat erin dat landen die tropisch woud bezitten "koolstofkredieten" zouden ontvangen voor deze bossen als zij die van de vernieling redden. Via het Kyotoprotocol zouden zij deze kredieten kunnen verkopen aan industrielanden die te veel koolstofdioxide produceren. Op de huidige markt is een hectare ongeschonden tropisch woud verscheidene duizenden dollars waard, tegenover 300 dollar als het woud is omgehakt om te worden omgezet in weiland. Dit systeem is nog niet van kracht omdat moeilijk te bewijzen valt dat het woud zou zijn omgehakt zonder dit systeem van koolstofkredieten.

Wist je dat...

...20% van de CO2-uitstoot voortkomt van de ontbossing in voornamelijk het Braziliaanse Amazonewoud?
 
... de ontbossing in Brazilië verantwoordelijk voor ¾ van de totale CO2-uitstoot van het land?
 
... de omvorming van het bos in landbouwgronden van Brazilië de 4de grootste vervuiler ter wereld maakt? De ontbossing in het Amazonewoud is op tien jaar tijd toegenomen van 18.000 tot 27.000 km² per jaar, wat gepaard gaat met de uitstoot van 200 tot 300 miljoen ton koolstof per jaar.

Een natuurlijke apotheekHet Amazonegebied is een enorme apotheek

De planten uit het Amazonegebied bevatten bestanddelen die worden gebruikt voor de behandeling van hoofdpijn, slangenbeten, epilepsie,... Wetenschappers schatten dat minder dan 1% van de bloeiende planten grondig is onderzocht op hun medische mogelijkheden.

Meer dan 120 farmaceutische producten die in de handel zijn, worden geproduceerd op basis van planten. 75% daarvan is ontdekt door onderzoek van het gebruik van deze planten in de traditionele geneeskunde. Het onderzoek naar tropische planten met een mogelijke commerciële waarde brengt het risico van "biopiraterij" met zich mee: het gebruik van inheemse kennis voor commerciële doeleinden zonder de financiële winst te delen met de inheemse bevolking.

Bron: WWF