Rijden in de zomer

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Veilig de baan op > Veiligheidstips > Rijden in de zomer

Rijden in de zomer

Net zoals vermoeidheid kan extreme hitte het rijgedrag negatief beïnvloeden. Ademhalingsmoeilijkheden, concentratiestoornissen, slaperigheid... Warmte is een belangrijke risicofactor voor ongevallen... maar ze kan ook schadelijk zijn voor de gezondheid. Warmtestuwing en uitdroging zijn inderdaad geen risico's die alleen op het strand voorkomen. Ze kunnen u ook verrassen als u met de auto onderweg bent. Neem dus uw voorzorgen.

Verzorg uzelf

Bij warm weer is het van groot belang dat u goed uitgerust en zonder honger of dorst vertrekt. Pauseer ook zo vaak als nodig is om wat verkoeling te vinden en de benen te strekken. Vergeet ook nooit water mee te nemen als u met de auto op reis gaat. Het helpt om uw dorst te lessen en u te verfrissen.

Er zijn nog andere details die de reis ook comfortabeler kunnen maken en u kunnen helpen om u te concentreren, zoals verfrissingsdoekjes of een vernevelaar. Als u contactlenzen draagt, is het ook sterk aan te raden om oogwater mee te nemen.

Temperatuur in de auto

Een ander element waarop u ook invloed hebt en waarmee u de problemen veroorzaakt door de hitte kunt inperken, is de temperatuur binnen in de auto. Een gouden raad: als het heel warm is in de wagen als u erin stapt, vertrek dan niet meteen maar zet eerst enkele minuten alle deuren open - ook het open dak als dat er is - en zet ook de airco op de hoogste stand. Probeer uw auto als het even kan niet in de volle zon te zetten. Als u geen keuze hebt, gebruik dan een zonnekap of bedek het dashboard met iets lichts (een stuk stof of een kledingstuk bijvoorbeeld).

Airco, ja maar...

De airco is een oplossing die op het eerste gezicht vanzelfsprekend lijkt. Maar ze mag niet als een "magische knop" tegen de hitte worden beschouwd. Enkele voorzorgen zijn hoe dan ook noodzakelijk. Gebruik ze om te beginnen met mate - er mag hooguit 5°C verschil zijn tussen de buitentemperatuur en de temperatuur in de wagen, anders wordt de overgang van koud naar warm te groot. Vervang ook geregeld de filters van de airco-installatie. Zo raakt de lucht in de auto niet vervuild met bacteriën, pollen, enz.

Laatste voorzorgen

Omdat hitte in de auto een risicofactor voor ongevallen is en een element dat we nooit helemaal in de hand hebben, moet onze eerste reflex zijn om de andere risicofactoren te beperken. Als u passagiers mee hebt, leg ze dan een aantal regels op, zoals niet praten met de bestuurder als het niet nodig is. Probeer ook niet te rijden op de heetste uren van de dag. Dat zijn trouwens ook de drukste uren. Profiteer er dus van en vertrek 's ochtends vroeg of 's avonds. Dan schijnt de zon minder sterk of niet.

Auteur: Marion Garteiser, journaliste ViVio