De veiligheid van jouw kleinkinderen

Waar vandaan: Geld en werk > Optimaal verzekeren > Veilig de baan op > Veiligheidstips > Veiligheid kleinkinderen

De veiligheid van jouw kleinkinderen

De nonchalance neemt toe met de leeftijd

Ongeveer een jaar geleden lanceerde het Belgische Instituut voor Verkeersveiligheid de campagne "Gordeldier". Want zoals een deskundige van het BIVV opmerkt, "denken ouders vaak dat hun kinderen minder risico lopen als ze met de wagen vervoerd worden. Welnu, ze hebben ongelijk! Heel wat verkeersslachtoffers zijn jonge kinderen die niet correct vastgemaakt waren in de auto."

Hoe ouder hun kind, hoe groter de onwetendheid of nonchalance van de ouders. 80 % plaatst hun baby in een aangepast autozitje, maar 40 % vergeet nadien om het kind correct vast te maken vanaf zijn vijfde jaar, omdat ze denken dat dit niet meer echt hoeft.

Verhoogkussen verplicht onder 1,35 meter

De algemene regel in de nieuwe wetgeving is eenvoudig en duidelijk: kinderen (onder achttien jaar) van minder dan 1,35 meter moeten voortaan vervoerd worden in een geschikt kinderbeveiligingssysteem. Boven die lengte moeten ze de klassieke veiligheidsgordel dragen.

De ouders moeten de kleinsten dus in een autostoeltje zetten en de grootste op een verhoogkussen, met of zonder ruggensteun. We mogen niet vergeten dat elk kind over een volledige zitplaats moet beschikken in de wagen en dat er niet méér kinderen mogen worden vervoerd dan er plaatsen zijn in de auto.

Kinderen mogen altijd vooraan zitten, op voorwaarde dat ze er over een aangepast beveiligingssysteem beschikken. Bij een autozitje tegen de rijrichting in moet absoluut de frontale airbag uitgeschakeld worden, want die verwondt het kind bij ongevallen net in plaats van het te beschermen.

Er blijven twee uitzonderingen

Eerste uitzondering: wanneer het niet mogelijk is om achterin een derde kinderbeveiligingssysteem te installeren, omdat er al twee andere in gebruik zijn. In dat geval mag een derde kind achterin worden vervoerd als het zijn veiligheidsgordel draagt, of voorin als het wordt vastgemaakt in een geschikt kinderbeveiligingssysteem. Die mogelijkheid vervalt echter vanaf mei 2008 voor kinderen onder de drie jaar: zij moeten voortaan voorin vastgemaakt worden in een kinderbeveiligingssysteem.

Tweede uitzondering: occasioneel vervoer over korte afstand van kinderen boven de drie jaar die niet door de ouders worden vervoerd. Ze mogen dan achterin plaatsnemen, maar moeten wel de veiligheidsgordel dragen.

Een geschikt kinderbeveiligingssysteem

Hoe kiest u tot slot het meest geschikte autozitje voor uw kind? Het gewicht is daarbij het enige geldige criterium. De verschillende soorten kinderbeveiligingssystemen zijn dan ook strikt gebonden aan de volgende gewichtscategorieën:

  • "groep 0" zijn reiswiegen voor kinderen tot 10 kg
  • "groep 1" zijn kinderzitjes met vijf riempjes, voor kinderen van 9 tot 18 kg
  • "groepen 2 en 3" zijn verhoogkussens voor de groep 15-25 kg en 22-36 kg. In de praktijk worden beide groepen vaak gecombineerd.

Het bekken van kinderen onder 36 kg is immers nog niet bestand tegen de druk van de buikriem van de veiligheidsgordel. Denk eraan: de veiligheid van uw kind heeft geen prijs!