Waar vandaan: Geld en Werk > WWF > Zoet water

Zoet water / Educatie en sensibilisatie over zoet water:

Meer over WWF-België:

osteo6 WWF België
osteo6 Bossen
   osteo6 Problemen
   osteo6 Oplossingen
   osteo6 Wat kan jij doen?
osteo6 Zoetwater
   osteo6 Problemen
   
osteo6 Oplossingen
   osteo6
Wat kan jij doen?
osteo6 Educatie en sensibilisatie

Zoet water is een kostbare bron, die noodzakelijk is voor alle leven op aarde. Nochtans wordt de toekomst van het water ernstig bedreigd. Onze moderne maatschappij ziet water immers als een onuitputtelijke bron, wat geleid heeft tot de vernieling van rivieren, meren en waterrijke gebieden.

Hieronder de initiatieven die WWF organiseert teneinde zoet water te behouden:

1/ XARD II
Xard II is een lessenpakket op cd-rom voor BSO en TSO-klassen van de 2de en de 3de graad, met als thema 'Water in de wereld'. De cd-rom bevat korte reportages, interviews, animatiefilmpjes, foto's en overzichtelijke schema's.
Voor de leerkracht is er een handleiding met achtergrondinformatie, verwerkingstips en verwijzingen naar de eindtermen. Voor de leerlingen zijn erwerkbladen.
Tijdens vier lessen komen tal van vragen en problemen aan bod: zoet

  • Les 1: Is er wel genoeg water op de wereld?
    Deze les verduidelijkt hoe het zit met de beschikbare watervoorraden en wat de gevolgen zijn van ondoordacht watergebruik.
  • Les 2: Kunnen we anders omgaan met water?
    Praktijkvoorbeelden uit het beroepsleven tonen aan hoe we zorg kunnen dragen voor de waterkwaliteit.
  • Les 3: Wat is de waarde van waterrijke gebieden?
    In de loop der tijden legde de mens veel waterrijke gebieden droog. Toch kunnen natuur en vooruitgang hand in hand gaan…
  • Les 4: Is water een mensenrecht?
    Water kan conflicten veroorzaken, maar het kan ook een brug van solidariteit vormen. Dat illustreren enkele voorbeelden uit ontwikkelingslanden in deze les.

Op www.xard.be kunnen leerlingen en leerkrachten terecht voor allerlei info over water.

2/ De Maas
Samen met lokale landbouwers werkt WWF aan een project dat op termijn overstromingen in het Maasgebied moet voorkomen.

3/ Watermeesters
WWF coördineerde samen met Dialoog het tweejarige voorbeeldproject “Watercontracten en watermeesters als opstap naar een duurzaam lokaal watergebruik”. Het project ging van start in 2003 en werd onlangs feestelijk afgesloten. Het project moedigde gemeenten en lokale verenigen aan spaarzamer en zorgzamer met water om te springen.

Alles draaide om de 'watercontracten' en 'watermeesters'. De gemeenten engageerden zich om maatregelen voor een duurzamer watergebruik te nemen. Zij betrokken hierbij twee lokale verenigingen of scholen, die op hun beurt inspanningen leverden om op een duurzamere manier met water om te gaan, en hun leden en leerlingen hierover te informeren.

Watermeesters in beelden: klik hier voor de foto's