Slapen zonder rugpijn

Wat is een ergonomisch slaapsysteem?
Een rug in optimaal belastbare positie is een rug in zijn natuurlijke houding, d.w.z. een natuurlijk gekromde S-vorm. Overdag gebruiken we onder andere rug- en buikspieren om onze rug in die positie te houden. ’s Nachts ontspannen deze spieren zich. Het moment waarop je bed die functie moet overnemen is aangebroken!
Om je rug te sparen, heb je een ergonomisch bedsysteem nodig dat de vormen van je lichaam volgt. Een bed moet zich aanpassen aan je lichaam, aan élk individueel lichaam, ongeacht de positie, het gewicht of de lengte. Als het lichaam overal gelijkmatig en corrrect ondersteund wordt, ontstaan er geen druk- of knelpunten. Vanuit preventief standpunt is een evenwichtige houding cruciaal voor het herstel van de rug. De tussenwervelschijven bevinden zich dan in de ideale positie om terug vocht en voedingsstoffen op te nemen. Dankzij dit proces nemen ze toe in volume en kunnen ze de zware belasting, die hen ’s morgens weer te wachten staat, beter aan. Voor meer info, klik hier.
Bij chronische of acute ruglijders is de nood aan een ergonomisch bedsysteem des te groter. Vooreerst hebben ze er alle baat bij een correcte ondersteuning te hebben, net daar waar het nodig is. Daarenboven moet het bedsysteem zich in die mate aan hun wensen kunnen aanpassen, dat ze zonder pijn de nacht kunnen ingaan en van een welverdiende slaap kunnen genieten.

Té harde bodem

Vroeger dacht men dat de rug het best gesteund wordt door een harde ondergrond. Niets is minder waar. Slapen op een hard bed of met een plank onder de matras geeft een te grote druk op de schouders en de heupen. De lage rug en de lenden zoeken in zijligging ondersteuning en gaan doorhangen in een onnatuurlijke houding. De doorzakking kan 4 tot 6 cm bedragen en zorgt voor een te zware belasting van de tussenwervelschijven.

Slapen zonder rugpijn: harde bodem
Harde bodem
De druk op uw schouders en heupen is veel te hoog.

Té zachte bodem

Bij het slapen op een te zacht bed krijgt de rug te weinig of geen steun. In zijligging zakt het bekken te diep door en wijkt het duidelijk af van de horizontale lijn. Dit betekent een te zware knelling en belasting van de tussenwervelschijven, die op geen enkele manier kunnen recupereren van de zware dagtaken.

Slapen zonder rugpijn: zachte bodem
Zachte bodem
Uw lage rug krijgt weinig of geen steun

Ideaal slaapsysteem

Een ideaal slaapsysteem houdt simpelweg rekening met elke individuele slaper. Met andere woorden, het ideale bed past zich aan elke positie (zijlig, ruglig, buiklig), aan elke morfologie (groot, klein, breed, smal) en aan elk gewicht aan.

Slapen zonder rugpijn: anatomisch slaaphouding
De anatomisch correcte slaaphouding
Uw lichaam wordt volledig ondersteund in elke houding.

 1. Ondersteuning in gelijk welke houding
  Een goed bed mag je niet verplichten om elke nacht in een vaste houding te slapen. Ruglijder of niet, je hebt het recht om eens te woelen en van houding te veranderen! Een goed bedsysteem vangt de verandering van houding direct op en blijft een correcte steun bieden.
   
 2. Ondersteuning daar waar nodig
  Het is vanzelfsprekend dat we een autostoel instellen volgens de lengte van de bestuurder. Waarom houden we dan geen rekening met ons gestel als we een bed kiezen? Een grote persoon heeft immers andere steunpunten nodig dan een kleinere persoon. Een bed dat zich aan elke lichaamsbouw aanpast is geen overbodige luxe.
   
 3. Ondersteuning door dik en dun
  Net zoals grote mensen op andere punten ondersteuning vragen dan kleine mensen, hebben personen met een zwaarder gestel een andere tegendruk nodig dan tenger gebouwde personen

Bron: Dorsoo