Waar vandaan: Immo & bouwen > Ruwbouw > Groendaken

Groendaken

Een groendak kan variëren van een summiere begroeiing met sedumplanten – extensieve daktuin - tot een volledige tuin met terras en vijver – intensieve daktuin.

Voordelen

- Verhoogt de levensduur van het dak
- Verhoogt de thermische isolatiewaarde
- Buffert regenwater op het dak

Opbouw

- Een goede stabiliteit van de draagvloer is belangrijk. We spreken immers al snel van 110 kg /m² bij een extensieve daktuin waarvan het substraat verzadigd is met water tot 500 kg/m² en zelfs 1 000 kg/m² bij een intensieve daktuin. Schakel daarom bij twijfel over de stabiliteit van de dakstructuur een specialist in
- Isolatie: de panelen dienen voldoende drukvast te zijn
- Waterdichting
- Dakbedekkingsmateriaal: dit moet wortelwerend zijn (FLL-normering)
- Drainagelaag
- De verdere opbouw is afhankelijk van het type daktuin; intensief of extensief

Intensief
Een intensieve daktuin is een combinatietuin waarin er beloopbare zones – zoals terrassen en paden – en groenzones gecombineerd worden.
Op de drainagelaag wordt een waterbufferreservoir geplaatst. Dit zijn panelen – op basis van mineralen of polystyreen - met een kanaalstructuur die het water vasthouden.

- Ook kan er in de grondaanvulling een polymeergel worden verwerkt die eveneens als waterbuffer kan dienen
- De dikte van de substraatlaag wordt aangepast in functie van de beplanting
- Op daktuinen worden planten en struiken met een horizontale wortelgroei gebruikt
- Grotere bomen en struiken dienen verankerd te worden.

Extensief
De extensieve tuin is niet bedoeld om te bewandelen, maar biedt louter een begroeiing. Bij een extensieve daktuin wordt een substraatlaag aan van ± 8 tot 15 cm aangebracht . De aanplanting gebeurt met sedumplanten.

- Belangrijk voor de afwatering is dat de ondergrond in helling ligt, zodat er geen waterstagnatie kan ontstaan
- Aan de afvoeren worden speciale opvangbakken geplaatst, zodat zich daar geen verstoppingen kunnen voordoen.

Specialistenwerk
Een goede daktuin vraagt om een goed concept, een goed ontwerp en last but not least een goede plaatsing. Om er zeker van te zijn dat je voor al deze aspecten goed zit, doe je best een beroep op een aannemer die ervaring heeft in daktuinen en dus ook degelijke referenties kan voorleggen.

Subsidie
De Vlaamse overheid geeft via de gemeentes subsidies voor de aanleg van groendaken. Deze subsidieregeling is enkel van toepassing in gemeenten of steden die het subsidiereglement ‘groendaken’ in hun samenwerkingsovereenkomst met het Vlaamse Gewest hebben opgenomen.
Wanneer je gemeente aan deze voorwaarde voldoet, kan je aanspraak maken op een subsidie van € 25/m² of meer. Informeer je bij de dienst ruimtelijke ordening van je gemeente.

Bron: Habitos