Oorkaarsbehandeling

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Oorkaarsbehandeling

Een oorkaarsbehandeling doet wonderen

Eerlijk toegegeven, ik had nog nooit van een oorkaarsbehandeling gehoord. Kaarsen ken ik in alle mogelijke vormen, kleuren en geuren, maar een kaars die in je oor gaat en een weldoend effect heeft? Neen, dat niet. Hoog tijd dus om zo’n behandeling aan den lijve te ondergaan!

De kracht van vuur en geuren blijft fascineren. Tijdens een oorkaarsbehandeling worden beide krachten gebundeld. Doe daar bovenop nog een voorafgaandelijke intense oor- en halsmassage, en je begrijpt dat ik na afloop in de zevende hemel was.

Een korte geschiedenis
Al eeuwen is het bestaan van warmteceremonies in verschillende culturen gekend. Denk maar aan de reinigende sauna, de vuurdoop of het rituele roken van de vredespijp. In eenzelfde context situeert zich de oorkaarsbehandeling. Deze heeft haar wortels bij de Hopi indianen in Noord-Amerika. Dit ritueel - het branden van een lange, holle geurkaars in het oor - onderging elke jonge Hopi indiaan om krijger te kunnen worden. Ook bij belangrijke beslissingen verscheen de oorkaars ten tonele.

Tegenwoordig leven de Hopi’s teruggetrokken op de droge woestijngronden van Noordoost-Arizona. We hebben het aan Martin Gaswesheoma te danken dat de oorkaarstraditie blijft doorleven in onze Westerse maatschappij. Deze legendarische leider van de Hopi’s bracht in 1993 enkele Amerikaanse onderzoekers op de hoogte van het ritueel. Mondeling, zoals het volgens de sjamaanse gebruiken is voorgeschreven.

De samenstelling
PSG - OorkaarsbehandelingHet mag dan ook niet verwonderen dat het originele recept een goed bewaard geheim is. Maar net zoals bij het Coca Cola-recept zijn de meeste bestanddelen toch gekend. Bij een originele oorkaars (in mijn geval van Biosun) worden uitsluitend fijne honingextracten gebruikt. Daarnaast bevat ze ook 100 % zuivere bijenwas en fijngestampte, traditionele indiaanse medicinale kruiden zoals salie en johanneskruid.

Voor de wiek is enige toegeving gedaan. Oorspronkelijk werd deze gemaakt uit yuccavezels, maar bij de huidige oorkaarsen bestaat ze uit onbehandelde katoendraad. Onderaan de kaars zit een zeer efficiënte filter in de vorm van het indiaanse Moeder Aardeteken. Deze moet voorkomen dat er was in het oor lekt of dat er condensatie kan optreden. Zoals je ziet, zijn oorkaarsen natuurlijk en veilig.

De weldoende effecten
Tijdens mijn behandeling was ik wel en gezond, al had ik enige last van tijdelijke hoofdpijn. Erna voelde ik me opgelucht en redelijk vrij van gedachten. Mooi meegenomen, al had ik nu ook niet verwacht dat de oorkaarsbehandeling al mijn jonge zorgen zou verlichten.

De professionele specialiste die de behandeling bij me uitvoerde, wist me te vertellen dat een oorkaarsbehandeling zowat alle klachten boven het sleutelbeen kan verlichten: hoofd- en keelpijn, heesheid, verkoudheid, migraine, oorsuizen, en nog enkele andere. Daarnaast activeert een oorkaarsbehandeling de lokale bloedcirculatie, het lymfesysteem en het metabolisme. Ook bij stress, angst, zenuwachtigheid en hyperactiviteit zou de oorkaars (meer bepaald de medicinale kruiden erin) een goede invloed hebben.

Tot slot
Bijna iedereen heeft baat bij een oorkaarsbehandeling. Hoewel er geen negatieve effecten gekend zijn, wordt de behandeling toch afgeraden bij epilepsiepatiënten en bij mensen met een gaatje in het trommelvlies of een acute oorontsteking. Ook het drinken van alcohol de dag voor en na de behandeling wordt afgeraden. Niet enkel het branden van de oorkaars, maar ook de oormassage is zaligmakend. Ik denk dat ik toen ingefluisterd kreeg dat elk oor 141 acupunctuurpunten heeft. Zo klein en toch zo groots ...

Auteur: Dirk Robyns
Bron: PSG -