Thaise Massage

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Thaise massage

Thaise massage

In het land van de glimlach, Thailand, raadt men je bijna op elke straathoek aan te genieten van een Thaise massage. Niet onterecht, want deze behandeling zorgt ervoor dat je ledematen versoepelen en je geest wordt verlicht. Al te vaak echter wordt de Thaise massage ook in een zin uitgesproken met erotiek en hardhandigheid. Een verkeerde associatie die we hier toch even willen rechtzetten.

Geen enkele massage is meer bekend als de Thaise massage, een massage met een rijke traditie. Oorspronkelijk – en nog steeds – werd de Thaise massage betiteld als een geneeswijze voor lichaam en geest.

De richtlijnen van hoe je een goede Thaise massage geeft werden meer dan 2000 jaar geleden vastgelegd, en wel door de persoonlijke geneesheer van Boeddha zelve.
Zijn naam? Dr. Bivak Kumar Bhaccha, ook wel Shivago Komarpaj genoemd.

Deze man droeg zijn kennis over op zijn leerlingen en volgelingen in India. Zij emigreerden op hun beurt enkele honderden jaren later naar Thailand. In 1767, een belangrijke datum in de geschiedenis van Thailand, wordt het oosterse koninkrijk aangevallen door het Birmaanse leger. Veel kennis en schatten van grote cultuurhistorische waarde worden vernietigd, waaronder de voorschriften voor een Thaise massage.

Om het verlies van kennis in de toekomst te vermijden, werd besloten om deze richtlijnen in muurtekeningen en schetsen te vatten in het massagepaviljoen van een tempel in Bangkok.

Niet zomaar een tempel, maar de tempel van de liggende Boeddha, Wat Phra Chetuphon of afgekort Wat Po. De muurtekeningen bestaan uit anatomische afbeeldingen met daarop aangeduid de energiepunten in het menselijk lichaam. Zeer interessant als je zelf een Thaise massage aan iemand cadeau zou willen doen, maar als je zelf wil genieten van een Thaise massage, dan hoef je het zo ver niet te zoeken. In de meeste wellnesscentra staat ze op het genietersmenu.

Meditatieve dans
Kenmerkend voor een traditionele Thaise massage is dat ze elementen bevat die je kan terugvinden in diverse andere alternatieve geneeswijzen. Door zijn specifieke ligging had Thailand immers veel contacten met uiteenlopende culturen.
De Thaise massage is een weerspiegeling hiervan en bevat elementen die verwijzen naar Chinese acupressuur, zen shiatsu en yoga. Omdat de traditionele Thaise massage gepaard gaat met zachte stretching in diverse posities, wordt ze ook vaak yogamassage genoemd.

Daarnaast zal de masseur of masseuse steeds de Sen-lijnen van je lichaam bewerken. Dat zijn energiebanen die doorheen je lichaam stromen. Door op bepaalde punten extra druk uit te oefenen kan men eventuele blokkades opheffen zodat je energie weer vrijelijk kan stromen. Het ritmisch bewegen van handen, onderarmen, ellebogen en soms ook voeten en knieën van de therapeut komt zeer rustgevend over. Mocht je je ogen tijdens de massage geopend houden, dan zou je de voortdurende stretch- en druktechnieken van de therapeut haast kunnen omschrijven als een meditatieve dans.

Rekken en strekken
Eender welke massage bereikt slechts haar doel als ze je biedt wat je ervan verwacht. Dat lijkt logisch, maar het gebeurt nog te vaak dat mensen na een massage vertellen dat ze het toch niet zo fantastisch vonden. Een Thaise massage kan zo stevig worden uitgevoerd dat het nadien lijkt alsof je tijdens de behandeling enkele centimeters bent uitgerekt. Natuurlijk beslis je zelf hoe hard of zacht je het wil. Veel hangt hierbij ook af van je lichaamsbouw en van de vaardigheid van de therapeut. Voor sommige ‘yoga’-posities heb je enige soepelheid nodig; Het heeft geen zin en is ook niet gezond om de grenzen van je elasticiteit af te tasten.

Posities
Tijdens een Thaise massage lig je in principe gekleed op een futon of ligmatje. In mijn geval kwam ik net uit het zwembad en mocht ik zo op de massagetafel plaatsnemen.

De therapeut gebruikt ook geen massage-olie en zal je van tijd tot tijd vragen om een andere houding aan te nemen.

In principe zijn er vier posities: vooroverliggend of ‘front’, achteroverliggend of ‘back’, zijdelings of ‘side’ en de lotushouding of ‘seated’. De meeste behandelingen zijn in de ‘front’-positie. Het merendeel van de aandacht gaat uit naar de benen, de rug, de nek en de schouders, plekken waar menigeen van tijd tot tijd last aan ondervindt.

Voor luie mensen
Iedereen heeft baat bij een Thaise massage. Dansers of sportmensen krijgen er een soepeler en flexibeler lichaam door. Mensen met zware benen of een slechte bloedsomloop zullen na afloop van de behandeling ook een positief verschil ervaren. En wie zich moe voelt of in een dipje zit, krijgt een serieuze mentale boost en wordt onrechtstreeks gestimuleerd tot meer beweging.

Een Thaise massage is ook goed voor de ademhaling, voor de spijsvertering en voor de huid. Deze krijgt door de stimulatie van de bloedcirculatie meer zuurstof toegediend. De Thaise massage is dus bij uitstek de manier om ziekte te verhinderen, om psychologische of fysische blokkades te verhelpen alvorens ze optreden en om je lenigheid te bevorderen. En dat allemaal door je lekker lui onder handen te laten nemen. Geen wonder dat de Thaise massage een absolute topper is in het wellnesslandschap.

Met dank aan Thermen Sané in Riksingen.

Auteur: Dirk Robyns
Bron: PSG -