Waar vandaan: Toerisme > Ardennen > Henegouwen > Bezienswaardigheden

Ardennen > Henegouwen > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Doornik

Art Nouveau-wandeling
Maak kennis met Victor Horta's realisaties in Doornik: sokkels van monumenten en zijn meesterwerk: het museum voor Schone Kunsten. Bezoek eveneens de woningen van de hand van de architecten Strauven en De Porre.
Inlichtingen en reservaties: Dienst voor Toerisme - tel: 069/22 20 45

Romaanse huizen
Deze twee huizen met puntgevels uit de jaren 1175-1200, prototypes van de Vlaamse-stenen-architectuur, behoren tot de oudste burgerresidenties van West-Europa. Het ene herbergt de protestantse kerk, het andere een kunstgalerij.
Rue Barre Saint-Brice
7500 TOURNAI

Lakenhalle
De bouw van de allereerste hal gaat terug tot de 13de eeuw. Opgetrokken in hout, werd ze door een storm weggeblazen. Vier jaar later werd ze opnieuw opgebouwd (1610-1611) in een mengvorm van stijlen: Renaissance op de 1ste etage, barokke puntgevels, een frontispice met Ionische zuilen,... De voorgevel van dit prachtgebouw werd gerestaureerd tijdens de aanleg van de nieuwe Grand-Place, ingehuldigd in 1998.

Belfort


© foto Attractions et toerisme
Het belfort van Doornik, Werelderfgoed van de UNESCO, is het oudste van België. Dankzij de restauratiewerken tussen 1992 en 2002 zijn nu alle zalen langs de 257 treden open. In één van deze kunt u een film over de geschiedenis van het belfort zien. Een goede tip : begint u maar uw bezoek met ten eerste de film over de geschiedenis van de stad ("De Gang van de Tijd") bij de Dienst voor Toerisme, en ontdek daarna het belfort en de film over zijn geschiedenis.

Museum van de wandtapijt
In een neoklassiek herenhuis: wandtapijten uit Doornik uit de 15de en 16de eeuw, eigentijdse wandtapijten, waaronder de vroegste realisaties van de "Forces Murales" (Deltour, Somville, Dubrunfaut,...) en textielkunst. Tijdelijke tentoonstellingen, waaronder de "Triënnales van het Tapijtwerk" in 2005.
Place Reine Astrid 9
7500 TOURNAI

Kathedraal

De O.L.V.-kathedraal van Doornik is één van de mooiste religieuze monumenten van het Westen. Werelderfgoed van de Unesco. Hoofd- en kruisbeuk in Romaanse stijl (12de eeuw), koor in gotische stijl (13de eeuw). De vijf klokkentorens verlenen de kathedraal een onvergelijkelijke verhevenheid. De schatkamer is toegankelijk voor het publiek.

© f oto Services des relations exterieurs-ville de Tournai

Stadhuis
Gelegen in het centrum van een prachtig park, neemt het stadhuis een deel van de vroegere Benedictijnerabdij St-Martin in. Het klooster uit de 11de eeuw werd in 1797 verlaten. De neoklassieke voorgevels dateren van de tijd waarin het abdijpaleis (1763) gebouwd werd. Prachtige Romaanse crypte uit de 12de eeuw.
© OPT


Bergen (Mons)

Belfort:

"El Catiau" (zoals hij in Bergen liefdevol genoemd wordt) - hét symbool van de Bergens identiteit - werd in de 17de eeuw gebouwd, na de instorting van de klokkentoren in 1661. Het enige belfort (87 meter hoog) in sobere barokstijl in België, klassieke inrichting. De muren zijn opgetrokken uit zandsteen van Bray, de ornamenten, zuilen en pilasters uit blauwe steen.
Open:
01/11/2005 => 31/03/2006 - MAANDAG : 10h00-12h00 - MAANDAG : 14h00-17h00 - WOENSDAG-ZATERDAG : 10h00-12h00 - WOENSDAG-ZONDAG : 14h00-17h00

Stadhuis:
Opgetrokken op de Grand-Place; de oudste gedeelten dateren uit de periode 1458-1477. Niettegenstaande het voor het grootste gedeelte gebouwd werd tijdens de 2de helft van de XVe eeuw, is het nog in pure gotiek; sterk gelijkend op dat van de nabijgelegen Collegiale Kerk van de Heilige Waldetrude. Te bezoeken: de aanpalende mooie salons, ingericht tussen de XVIe en de XVIIIe/XIXe eeuw en volledig gemeubileerd zoals weleer. Het Kabinet van de Burgemeester bewaart waardevol Bergens goud- en zilversmeedwerk, alsook mooie wandtapijten uit de XVIIe eeuw, die door de Franse koning Lodewijk XIV na het beleg van 1691 aan de stad Bergen geschonken werden. Achter het hoofdgebouw bevindt zich de charmante "Jardin du Mayeur", met het bronzen beeld van de "Ropieur", symbool van de jeugd van Bergen.
© OPT

Stadhuis Moeskroen

Het stadhuis, van de hand van de Brugse architect René Buyck, werd vanaf 1888 gebouwd en ingewijd op 13 juli 1890. Het heeft een hoog leisteen zadeldak met trapvormige daklijsten, opgeluisterd met beelden, waterspuwers, torentjes en dakvensters. De gevel van dit neogotische bouwwerk in twee verdiepingen, waarin zowel baksteen als witte en blauwe hardsteen is verwerkt, staat op een gedeeltelijk uitgegraven ondergrond. In 1988 werd om zijn honderdste verjaardag te vieren, de gevel volledig gerestaureerd en schoongemaakt. De constructie van het gebouw is geïnspireerd door de beste voorbeelden van Vlaamse gotische kunst uit maritiem Vlaanderen.
© OPT
 
Kasteel van Engien

Het park, geklasseerd als Belangrijk Erfgoed van Wallonië, heeft een eeuwenlange geschiedenis achter zich. Dankzij de aanpassingen die tussen de 13de en de 20ste eeuw werden uitgevoerd mag het zich terecht het historisch rijkste en esthetisch mooiste domein van Henegouwen noemen. Voor de oorsprong van het park moet men terug naar de 15de eeuw, voor die van de heerlijkheid - en dus ook van het kasteel - naar de 11de eeuw. In 1607 laat Karel van Arenberg een nieuw ommuring aanleggen en het kasteel en de tuinen verbouwen. In 1645 wordt een vleugel van het kasteel in de as gelegd. De architecten Duquesnoy en Mercx moeten de oude middeleeuwse burcht restaureren. In 1913 wordt het domein verhuurd aan baron François Empain, die het in 1924 koopt. Hij laat het huidige kasteel bouwen.
Rue du Château 17
7850 ENGHIEN
Open: enkel park
www.enghien-edingen.be
© OPT

Kasteelboerderij van Rampemont

Buiten het dorp Fayt-le-Franc, in de wijde natuur, ligt de kasteelhoeve van Rampemont. Dit uitgestrekte landgoed met vierhoekig grondplan bewaart nog vele verwijzingen naar het oude versterkte landhuis, zetel van de heerlijkheid van Rampemont. Veel van de heren die elkaar in Rampemont opvolgen, hebben een voorliefde voor politiek gemeen. Door de eeuwen laten ze hun invloed gelden in Bergen en Henegouwen. Zij spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van het graafschap. De kasteelhoeve groepeert, rond een vierkante binnenhof, een inkompartij die wordt geflankeerd door twee vierkante torens en lage bijgebouwen, twee woonhuizen, waarvan er één in de 20ste eeuw werd verbouwd, en een ander, ouder woongedeelte, een koetsenhuis uit 1619, een ruime schuur, stallen en bijgebouwen.
7387 FAYT-LE-FRANC
www.chateauxduhainaut.be
© OPT

Abdij van Aulne - Thuin

Deze cisterciënzer abdij zou volgens overleveringen in 657 door St-Landelin zijn gesticht. In 1147 schenkt de Bisschop-Prins van Luik, Henri II de Leyen, Aulne aan St-Bernard, abt van Clairvaux, en verspreider van de cisterciënzer hervorming. In de XVIde en de XVIIIde eeuw kent de "Ada" abten, die zorgdragen voor de bouw ervan. In 1794 wordt de abdij verwoest door Franse revolutionairen. Een bezoek aan de prachtige ruïnes kan worden gekoppeld aan het bezichtigen van de brouwerij van Val de Sambre, die gevestigd is in de vestingmuur van de Ada, en men kan er het brouwen van bier van dezelfde naam meemaken.
Rue Vandervelde 275
6534 GOZEE
Tel: 071/59 54 54
Open: DINSDAG-ZONDAG : 10h00-18h00
www.thuin.be
© OPT

Museum voor hedendaagse kunsten van de Franse Gemeenschap

Het Museum van Hedendaagse Kunsten (MAC's), gebouwd op de vroegere kolenmijn van Le Grand-Hornu in de streek van Bergen, is één van de belangrijkste culturele projecten van de Franse Gemeenschap van België. De architectuur van het museum loopt uit op verschillende plaatsen van het terrein, dat sinds de jaren '90 een toeristische, culturele en wetenschappelijke trekpleister is geworden. Het MAC's organiseert tijdelijke langdurige tentoonstellingen met zowel collecties van bekenden uit de hedendaagse kunst als geleende stukken.
Rue Sainte-Louise 82
7301 HORNU
Open: DINSDAG-ZONDAG : 10h00-18h00
www.mac-s.be
© OPT

Hydraulische liften van het Canal du Centre

Vertrek op een reis op de Historische Kanalen van het Centrum. Hydraulische liften erkend door UNESCO als werelderfgoed. In het verleden werden deze liften gebouwd om een hoogteverschil te overbruggen van 17m, en dit met één enkele energiebron: water! Verschillende mogelijkheden - pendeldienst op het water en toeristische treinen - snacks - seminaries… Cantine des Italiens: een echt museum van de immigratie. Lift n°3 - Bracquegnies: machinezaal en nieuw ontvangstcentrum voor bezoekers "bezoekerscentrum", panoramisch gebouw.
© foto Beghin O

Cantine des Italiens
Rue Tout-y-Faut 90
7110 HOUDENG-GOEGNIES
Open: 01/01/2006 => 22/12/2006
www.hainaut.be
© OPT

Ath

Ath, reuzenstad en historische trekpleister, biedt heel wat interessante bezienswaardigheden: zijn historisch centrum: pittoreske straten, kerken, het stadhuis, oude huizen; zijn Burbant-toren (12de eeuw) en zijn Geschiedkundig Museum; het Reuzenhuis, waarvan het spektakelparcours het fenomeen van monsters en reuzen in het Europa v/d Middeleeuwen tot nu, uit de doeken doet; de Espace gallo-romain met Keltische boten en de rijke collecties die dankzij audiovisuele technieken en interactie nog meer in de verf worden gezet; het steenmuseum ligt midden in de natuur en doet de geschiedenis v/d steenontginning en de steenbewerking uit de doeken; de boottochten.
© OPT

Kasteel van Beloeil


© f oto HCD-DIN consult
Het kasteel, dat al vanaf de 14de eeuw eigendom is van de Prinsen van Ligne, is volledig gemeubileerd en bevat een rijke collectie kunstvoorwerpen uit de 15de tot en met de 19de eeuw, waaronder de vermaarde bibliotheek met 20.000 boeken. De Franse tuin, waar groen en water, schaduw en licht elkaar harmonieus afwisselen, strekt zich uit over 25 ha. Met een treintje kunt u een tocht maken door dit gebied.
Rue du Château 11 7970 BELOEIL

Tel 069/68 94 26 www.beloeil.be
01/04/2006 => 14/05/2006 - ZA., ZO. EN FEESTDAGEN : 13h00-18h00
15/05/2006 => 15/10/2006 - ALLE DAGEN : 13h00-18h00
© OPT

Binche

Het Belfort
Het belfort maakt deel uit van het stadhuis dat tot de 14de eeuw teruggaat. Platgebrand door Franse troepen in 1554 werd het snel weer in Renaissance-stijl gerestaureerd door architect Du Broeucq. Onder invloed van architect J.-B. Dewelz werd in de 18de eeuw een neoklassieke decoratie op de voorgevel aangebracht. Na een belangrijke renovatie in 1901 vond het stadhuis zijn renaissance aspect terug. Een bolvormige koepel bedekt het belfort, dat een beiaard met verschillende 16de-eeuwse klokken herbergt. De wapenschilden van Karel V en zijn zus Maria van Hongarije versieren het gebouw.
Grand-Place 7130 BINCHE

Internationaal Masker- en carnavalmuseum
Origineel, enig in Europa. Maskers en vermommingen uit de hele wereld. Maak kennis met de fascinerende wereld van maskers, ontdek de winterfeesten en carnavals, de rituele functies van maskers in de vijf werelddelen. Laat u inwijden in de gemaskerde feesten op het platteland, in de grote stadscarnavals van Europa, in de Waalse carnavals en in het beroemde carnaval van Binche. Beleef dit feest alsof u er zelf bij was, door een audiovisuele voorstelling op een reusachtig scherm.
Rue Saint Moustier 10
7130 BINCHE
www.museedumasque.be
Open: 03/01/2006 => 23/12/2006 - MAANDAG-DONDERDAG : 09h30-12h30 - MAANDAG-DONDERDAG : 13h30-18h00 - ZATERDAG-ZONDAG : 13h30-18h00
© OPT

Charleroi:

Stadhuis:

Dit monumentale gebouw, werk van de architecten Jules Cézar en Joseph André, werd in 1936 ingewijd. Het getuigt van de invloed van de modernistische beweging en dan in het bijzonder van de Art Deco. De symboliek van het bouwwerk werd extra bekrachtigd door werken van Belgische kunstenaars. Op de hoekpilasters staan twee beeldengroepen die zinnenbeeldend het gezin en het gemeentebestuur weergeven. De zeven zijden van de balkons zijn versierd met bas-reliëfs. De 70 meter hoge klokkentoren, door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed, is opgetrokken uit blauwe en witte hardsteen en baksteen, en is getooid met een bronzen torentje.
© Ville de Charleroi

Koningin Astridpark
Sommige bronnen verwijzen naar J. Duquesnes als ontwerper van dit geweldige park met kronkelige en schaduwrijke lanen, terwijl andere het toeschrijven aan de niet minder beroemde Louis Fuchs. Het heuvelachtige aspect van de lanen en de zo op het oog natuurlijke aanplant van bomen verlenen het park een spontaan uiterlijk en geven het een romantisch aanzicht, waardoor de intimiteit van de wandelaar niet wordt verstoord. De meer schilderachtige dan architecturale samenstelling, die zowel spontaan als kleurrijk is en getuigt van romantiek, draagt overduidelijk de Engelse stijl. Men treft er waardevolle en exotische boomsoorten aan, maar eveneens beeldhouwwerken : borstbeelden van koningin Astrid en François-Joseph Navez en een erg mooie muziektent.
Boulevard Audent
6000 CHARLEROI

Museum voor Schone kunsten
De collecties van het Museum voor Schone Kunsten brengt een overzicht van de grote stromingen in de Belgische schilderkunst van de 19de eeuw tot vandaag, met een bepaalde link met de streek. Van het neoclassicisme tot huidige benaderingswijzen, enkele grote namen: F.J. Navez, P. Paulus, C. Meunier, A. Boch, P. Leduc, R.Magritte, P. Delvaux, G. Dumont, B. Dubail, J. Delahaut, J. Dubois en vele anderen.
Hôtel de Ville
Place Charles II
6000 CHARLEROI
Tel: 071/86 11 34
Open: 01/01/2006 => 31/12/2006 - DINSDAG-ZATERDAG : 09h00-12h30 - DINSDAG-ZATERDAG : 13h15-17h00
www.charleroi-museum.org
© OPT

Kathedraal van La Lys

De Saint-Pierre en Paulkerk dateert uit de 7de eeuw en werd heropgebouwd in 1925 in een moderne neoromaanse en byzantijnse stijl. De kunstamateur zal haar meubilair en glas-in-loodramen bewonderen die haar rustige en strenge rijkdom verhogen. In de crypte, herbergt ze veelkleurige graven uit de 14de eeuw en in het koor barokke koorstoelen van het einde van de 17de - begin van de 18de eeuw afkomstig van de oude Abdij van Warneton.
Place de l'Abbaye 77-84
7780 COMINES-WARNETON
© OPT

Bekijk ook eens onze rubriek Dagtrips

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: OPT