Waar vandaan: Toerisme > Belgische kust > Koksijde > Informatie

Belgische kust > Koksijde

 

De uitgestrekte natuurgebieden en het uitstekend cultuuraanbod maken van Koksijde-Oostduinkerke een topper aan de Vlaamse kust. Het uithangbord van de badplaats is ongetwijfeld de garnaalvissers te paard . Oostduinkerke is de enige badplaats ter wereld waar u hen nog aan het werk kan zien. Daarnaast heeft Koksijde-Oostduinkerke alle faciliteiten om de toerist op sportief vlak te verwennen, een bruisende evenementenkalender, leuke terrasjes en een uitstekende gastronomie.

Koksijde-Oostduinkerke is dus veel meer dan zee en strand alleen. Bekijk de wereld eens vanop de hoogste duin van de Vlaamse Kust , de Hoge Blekker (33m) of loop eindeloos verloren in de ongerepte natuurgebieden die uitgestrekt zijn over een oppervlakte van ongeveer 300 ha.

De Zuid-Abdijmolen biedt een prachtig uitzicht op het natuurgebied de Noordduinen. De badplaats is ook de thuishaven van het 40ste Helismaldeel 'Search & Rescue' van de Belgische luchtmacht. Heel wat mensen zijn gebrand op een bezoekje aan de basis. Het best kom je een kijkje nemen op de opendeurdagen met bijhorende Airshow die telkens in het begin van de zomer wordt gehouden.

Ga gezellig winkelen of kom cultuur opsnuiven in het 'Casino', het cultuur-en feestpaleis van de Westkust. Het complex omvat een divers aanbod van infrastructuur met o.a. een cultureel centrum, een expozaal, een foyer, een bibliotheek en een jeugdontmoetingscentrum.

Koksijde, Oostduinkerke, St.Idesbald, en Wulpen tellen samen meer dan 20.000 inwoners. De totale oppervlakte van het grondgebied bedraagt 4395 ha. Een wandeling in de natuurgebieden, 701 ha, het strand 8013 m , de wandeldijk 3600m , is een waar genot. De breedte van het strand bij ebbe bedraagt 250 à 700 m , bij vloed 50 à 150 m.

Bezienswaardigheden

De Hoge Blekker
De term "Blekker" of "Blinkaart" betekent in de volksmond een kale, onbegroeide duinheuvel. Het hoogste punt van "De Hoge Blekker" bevindt zich op 35 meter T.A.W..
Hiermee is "De Hoge Blekker" de hoogste duinrug van de Vlaamse kust.

"De Hoge Blekker" heeft een oppervlakte van 18 ha 23 a 07 ca onbebouwd die eigendom is van het Vlaamse Gewest en die samen met de omliggende Schipgatduinen en Doornpanne het vierde meest uitgestrekte aaneengesloten duinencomplex (met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 250 ha) van de Vlaamse kust vormt, na het Westhoek -complex te De Panne, het Zwin-Zwinbosjescomplex te Knokke en het Ter Yde-complex te Oostduinkerke.

Onze-Lieve-Vrouw-ter-Duinenkerk
Opvallende, moderne 'kathedraal van het licht' , gebouwd tussen 1958 en 1965. Het dak heeft, heel toepasselijk, de vorm van een duin.
Zowel overdag als 's avonds (met de mooie verlichting) het bezoeken waard.
Ga naar de J. Van Buggenhoutlaan en de enorme kerk duikt op.

Zuid-Abdijmolen
Deze molen uit 1773 komt oorspronkelijk uit Houtem-Veurne en werd in 1954 verplaatst naar de 'meulewalle' in Koksijde. Dit beschermde monument werd gerestaureerd in 1984.

Het militair vliegveld
Koksijde is de thuisbasis van het 40ste helikoptersmaldeel 'Search & Rescue' . Dat weet nu ongeveer iedereen die in Vlaanderen een televisietoestel in huis heeft. De populaire TV-serie 'Windkracht 10' is hier opgenomen en sindsdien zijn heel wat mensen gebrand op een bezoekje aan de basis. Dat kan, als je een groep kan optrommelen en belt naar 058 53 22 50. Maar het best kom je een kijkje nemen op de opendeurdagen met bijhorende airshow die telkens in het begin van de zomer worden gehouden. Meer info: Dienst voor Toerisme Koksijde , Tel. 058 53 21 21

Abdijmuseum Ten Duinen - 1138
Het Prestigieuze nieuwe initiatief telt drie grote delen : het abdijmuseum, de archeologische site van de vroegere abdij O.L.V.-ter-Duinen .
Centraal thema van het abdijmuseum is de geschiedenis van de orde van de Cîteaux in de Lage Landen (Vlaanderen en Nederland), met speciale aandacht voor de vroegere plaatselijke cisterciënzerabdij O.L.V. Ten Duinen. In de Middeleeuwen was deze abdij één van de invloedrijkste religieuze instellingen in Vlaanderen. Het bewijs hiervan zijn de nog bewaarde indrukwekkende ruïnes .

Openingstijden
Maandag en zondagvoormiddag: gesloten
Dinsdag tot zaterdag: van 10 - 18 uur Zondag: van 14 - 18 uur
Toegangsprijzen
Volwassenen: 5,00 € ;Kinderen: 1,00 € ;60+: 3,00 €
Abdijmuseum Ten Duinen - 1138 Koninklijke Prinslaan 8
8670 Koksijde
Tel.: 058 52 16 85 Fax.: 058 51 00 61
tenduinen@koksijde.be
www.tenduinen.be

Paul Delvauxmuseum
Het kunstenaarsoord Sint-Idesbald is nog altijd de residentieplaats van talrijke schilders, zo ook de internationaal bekende kunstenaar Paul Delvaux . Het is dan ook een aanrader om het Paul Delvauxmuseum van dichtbij te verkennen. De beroemde surrealist die in juli 1994 overleed, schilderde een groot gedeelte van zijn oeuvre in Sint-Idesbald.
In het museum wordt een uitgebreide verzameling werken van de schilder tentoongesteld.
Je kunt er genieten van zijn vroegere werken, van zijn clair-obscur , zijn naakte vrouwen , treinstations , zijn Jules Verne-personages , enz. Je zult beslist onder de indruk raken van het omvangrijk oeuvre dat hier aan de muren hangt. Meer info op www.delvauxmuseum.com

Abdijhoeve Ten Bogaerde
Deze monumentale schuur uit 1184 werd in het begin van de 17de eeuw omgevormd tot een kleine abdij .
Vanaf 1950 werd de abdij een landbouwschool; het voormalige kerkgebouw werd in 1993 gerestaureerd en omgevormd tot een cultureel centrum.
Abdijhoeve Ten Bogaerde:
Ten Bogaerdelaan
8670 Koksijde
Tel.: 058 31 49 95 of 058 53 29 99

Voor een overzicht van de actuele evenementen aan de kust, klik hier.

Een actueel weerbericht van de Kust vind je hier

Voor meer informatie over Koksijde:
Dienst voor Toerisme Koksijde
Leopold II-laan 2
8670 Koksijde-Oostduinkerke
Tel.: 058 53 21 21
Fax.: 058 53 21 22
Toerisme@koksijde.be
www.koksijde.be

Bekijk hier deze badplaats live op de webcam

Op zoek naar een leuk hotel aan de kust?

Op zoek naar een Charmehotel aan de kust?

Op zoek naar een weekendje op hotel aan de kust?

Bron tekst: Westtoer