Waar vandaan: Toerisme > Belgische kust > Nieuwpoort > Informatie

Belgische kust > Nieuwpoort

 

Vele belegeringen kregen Nieuwpoort niet klein. Charmanter dan ooit verrees het uit zijn as. Bovenal is het een veilige thuishaven voor zijn vissers, voor duizenden watersporters, en voor al zijn gasten.

Aangrijpende monumenten, gezellige pleintjes, sfeervolle winkelstraten en rustige parken zijn het resultaat van een geslaagde stadsvernieuwing. Wie Nieuwpoort zegt, bedoelt ook zon, zee en zand. Een uitgesproken familiebadplaats met een 'zee' aan recreatiemogelijkheden op of langs het fijne zandstrand en de verkeersvrije zeedijk.

De wijdse zee, de vaargeul en het Spaarbekken bieden het ideale decor voor vrijwel alle vormen van watersport: pootje baden en zwemmen, bootje varen en zeilen, vissen en hengelen, wavekarten en surfen.Op het kruispunt van zout zeewater en zoet water van de IJzer, vindt je het natuurreservaat De IJzermonding , met een vrijwel unieke fauna en flora. Bovendien is Nieuwpoort ook de enige plaats waar duinbloemen op het strand bloeien. Ook het hinterland biedt verrassend mooie stukjes natuur.

Niet minder dan dertien belegeringen heeft deze stad ondergaan sinds haar ontstaan. De stad werd bijna ononderbroken aangevallen, maar is nooit ingenomen, ook niet door de Duitsers tijdens de vierjarige belegering in de Eerste Wereldoorlog. Nieuwpoort is toen wel grotendeels verwoest door vijandig geschut. Tijdens de heropbouw na 1918 is het oude stratenplan en de middeleeuwse architectuur bewaard gebleven, hetgeen de stad nu een historische charme geeft.

Deze stad aan de IJzer heeft een bijzonder rijke geschiedenis en is zeer sterk verbonden met de zee én het vlakke achterland. Nieuwpoort heeft hierdoor een uitstekend aanbod kunnen samenstellen voor de meest veeleisende Kustganger.

Bezienswaardigheden

Hier kan je nu eens letterlijk en figuurlijk de sfeer opsnuiven. Het veilen van vis is een schouwspel dat alle zintuigen aanspreekt. Wie wil meegenieten van een rondleiding in en rond de vismijn en het visveilingsysteem van dichtbij wil meemaken, kan wekelijks van 15 juni tot 15 september deelnemen aan een geleid bezoek. Er wordt er telkens verzameld om 9u30 bij de Dienst voor Toerisme op het stadhuis, waar de gids u zal opwachten.

Stadhuis
Het voormalige stadhuis, nu politiekantoor, werd in de loop der eeuwen meerdere malen verwoest, de laatste maal aan het begin van de Eerste Wereldoorlog. Het huidige stadhuis is in 1922 gebouwd in een neo-Vlaamse Renaissancestijl.

Natuurreservaat 'De IJzermonding'
Dit natuurgebied heeft vele gelijkenissen met het Zwin . Net zoals het natuurreservaat in Knokke-Heist, loopt ook dit gebied bij hoog tij geregeld onder water. Fris je geheugen op en leer nog eens wat slikken en schorren zijn. Neem zeker je laarzen en verrekijker mee om als een volleerde bioloog op zoek te gaan naar planten als de zeekraal , de strandbiet en zeealsem en speur naar de vele bijzondere vogelsoorten die hier neerstrijken.

Je kan dit natuurreservaat bezoeken onder begeleiding van de conservator die op bepaalde dagen groepen laat meegenieten van het natuurschoon.. Je kan het natuurgebied ook zonder gids verkennen langs het nieuwe wandelpad.

Koning Albert I-monument
'Een monument dat wellicht in het geheugen gegrift staat van iedereen die het ooit heeft bezocht.'
Maar goed ook, want het houdt de talrijke slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog in herinnering. 'Monumentaal' is het juiste woord om de enorme promenade naar het ruiterstandbeeld van Koning Albert I en de hoge zuilenkring errond te beschrijven. Dit monument uit 1938 is vervaardigd uit klei gedolven langs de IJzer.
Je kan te voet of met de lift naar de bovenverdieping om er te genieten van een indrukwekkend uitzicht op de IJzervlakte . Oriënteringstafels geven de interessante plaatsen aan.

De Stadshalle
Ook de Stadshalle ontsnapte niet aan meerdere vernielingen. Het oorspronkelijke gebouw uit het einde van de vijftiende eeuw is evenwel bewaard gebleven, maar de ingebouwde belforttoren is in 1914 gedynamiteerd en in 1920 met hetzelfde materiaal heropgebouwd. De stadshalle werd recent knap gerestaureerd

Voor een overzicht van de actuele evenementen aan de kust, klik hier.

Een actueel weerbericht van de Kust vind je hier

Voor meer info over Nieuwpoort:
Dienst voor Toerisme
Marktplein 7
8620 Nieuwpoort
Tel: 058 22 44 44
Fax: 058 22 44 28
info@nieuwpoort.be
www.nieuwpoort.be

Bekijk hier deze badplaats live op de webcam

Op zoek naar een leuk hotel aan de kust?

Op zoek naar een Charmehotel aan de kust?

Op zoek naar een weekendje op hotel aan de kust?

Bron tekst: Westtoer