Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Amsterdam > Informatie

Citytrips > Amsterdam

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Amsterdam, de Nederlandse hoofdstad, is dichtbij, maar wordt als citytrip nogal vaak over het hoofd gezien. Nochtans kan je in deze stad rustig enkele dagen rondlopen en je ogen goed de kost geven. Amsterdam is een heel internationale stad, maar tegelijk ook niet zo groot: bijna alle bezienswaardigheden liggen op wandelafstand van elkaar.

 

Amsterdam kende zijn grote bloei in de 17 de eeuw, de zogenaamde Gouden eeuw, toen Nederland op internationaal vlak een belangrijke rol speelde. De handelaars, zeevaarders en ontdekkingsreizigers speelden hierin een cruciale rol: Amsterdam was voor velen van hen de thuisbasis en de haven waar tonnen specerijen en andere producten van over de gehele wereld Europa binnenkwamen. Amsterdam was op dat moment financiëel en economisch even het middelpunt van de wereld. Nederlandse zeevaarders hadden toen al voet aan wal gezet in onder meer Zuid-Afrika, Batavia (het huidige Indonesië), Noord-Amerika (New-York heette eerst Nieuw-Amsterdam, maar werd daarna door de Engelsen ingenomen en New-York gedoopt).
Het was vooral onder impuls van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (de VOC), dat de internationale handel met Batavia in handen had dat Amsterdam rijk werd. Wie meer wil weten over de boeiende geschiedenis van de VOC kan dit op deze website vinden.

Een tweede reden van de groei van de stad was dat er vele rijke handelaars vanuit Antwerpen zich komen vestigen zijn, na de val Antwerpen (inname door de Spanjaarden), dat in de 16 de eeuw een hele belangrijke rol gespeeld had op commerciëel vlak. Deze rol werd overgenomen door Amsterdam in de 17 de eeuw.
De Gouden eeuw was niet alleen economisch belangrijk: de welvaart had een grote invloed op kunst, wetenschap en cultuur.

Amsterdam is nog steeds de hoofdstad van Nederland, maar heeft aan Den Haag de regeringszetel verloren, en aan Rotterdam de belangrijke functie als haven. Amsterdam is nu dan ook vooral een toeristische stad, die reizigers van over de gehele wereld aantrekt, omdat het hip is, tolerant en trendy. Zo is Amsterdam erg bruisend met talloze restaurants, bars, café's en discotheken, en is het een wereldcentrum voor de holebi-gemeenschap. Er zijn ook de befaamde “Walletjes” (of de rosse buurt), waar prostituées voor het raam hun diensten aanbieden, tussen de seksshops in. Tenslotte is er het bekende gedoogbeleid tegenover softdrugs, wat voor vele jonge buitenlandse toeristen een reden is voor een bezoek aan Amsterdam.

U vraagt zich misschien af wat Amsterdam aan u te bieden heeft, als dit u allemaal niet interesseert? Amsterdam is ook een erg mooie stad, met mooie huizen en de kanalen die kriskras door de stad lopen, maar qua architectuur anders dan Brugge of Venetië, waar de gebouwen over het algemeen ouder zijn. Veel huizen in die stad dateren uit de 17de eeuw Gouden eeuw, en de stad is een wirwar van kanalen, die weliswaar concentrisch opgebouwd een heel logisch patroon vormen. Laat u tenslotte ook niet afschrikken door verhalen over criminaliteit in Amsterdam: zoals in elke grootstad ter wereld gebeurt er wel eens iets, maar een gewaarschuwde toerist kan eigenlijk onbevreesd de hele stad doorkruisen.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet