Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Barcelona > Informatie

Citytrips > Barcelona

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Barcelona is de hoofdstad van de Provincie Barcelona en de autonome regio Catalonië. De zeehaven Barcelona ligt aan de Middellandse zee tussen de rivieren Llobregat en Besós. Het is de tweede grootste Spaanse stad en het belangrijkste handels- en industriecentrum van Spanje. De provincie Barcelona is de dichtstbevolkte Spaanse provincie. Het grondgebied is bergachtig, met vruchtbare vlaktes en een lage zandige kuststreek. De belangrijkste landbouwgewassen zijn kurk, olijven, granen, groenten, druiven, amandelen, sinaasappelen en perziken. Cement en textielproducten zijn de voornaamste industrieproducte n.

Het oudste gedeelte van Barcelona (vroeger door muren omgeven) werd gebouwd bij de haven en wordt doorkruist door de Rambla , een geplaveide laan die van de haven tot aan de Plaza de Cataluña loopt.  Dit plein is zowat het centrum van de stad. De straten van het centrum zijn gebogen en smal. In de nieuwere stadsgedeelten is er meer ruimte, zijn er grotere lanen en moderne gebouwen.

Het stadsbeeld van Barcelona wordt gedomineerd door de prachtige opengewerkte torens van de Templo Expiatorio de la Sagrada Familia (Kerk van de Heilige Familie), een grote onafgewerkt gebleven kathedraal met typische ronde vormen, ontworpen door de Catalaanse Architect Antonio Gaudi y Cornet. Andere bezienswaardigheden zijn: de Kerk van San Pablo del Campo (914) , de Gotische kathedraal van Santa Eulalia, en een monument voor Christofel Columbus. De belangrijkste culturele instellingen zijn : de Universiteit van Barcelona (1450), de Autonome Universiteit van Barcelona (1968), de Koninklijke Archieven van Aragon, het Archeologisch Museum, het Museum van Oude Kunst, het Museum van Moderne Kunst en het Museum van Hedendaagse Kunst. Het bevolkingsaantal van Barcelona bedroeg 1.625.542 inwoners in 1991.

Volgens een legende werd Barcelona gesticht als 'Barcino'  rond 230 voor Chr. door de Carthaagse generaal Hamilcar Barca . De streek werd een deel van het Romeinse Rijk in de derde eeuw voor Chr.Later werd Catalonië overheerst door de Visigoten in de 5e eeuw na Chr, door de Moren in 713 en daarna door Karel de Grote in 801. Het gebied werd later opgenomen in het koninkrijk Aragon in 1137. Vanaf dan groeide Barcelona uit tot een belangrijk mediteraan handelscentrum.

De stad verloor veel van haar glans toen de koninkrijken Aragon en Castilië zich verenigden in 1437 en strenge handelsbeperkingen oplegden aan Barcelona. In 1833 werd de Provincie Barcelona opgericht. De stad werd in de 19e en 20e eeuw het onrustige centrum van het Catalaans nationalisme.Tijdens de Spaanse Burgeroorlog bevond zich hier de zetel van het autonoom Catalaans bewind. Barcelona was toen tevens een loyalistisch bolwerk. Op 26 Januari 1939 namen de Nationalisten van Franco, na hevige bombardementen, de stad in.

In 1992 vonden in Barcelona de Olympische Spelen plaats, waarvoor de stad een uitgebreid hernieuwingsproject onderging. Vandaag is Barcelona een moderne hippe stad, waar je dagenlang op ontdekking gaan naar de mooie monumenten en musea, en ondertussen op een zonnig terras een lekkere tapa kan meepikken. Het is ongetwijfeld één van de mooiste steden van Europa.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Arakea