Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Lille > Informatie

Citytrips > Lille

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Lille, bij elke stap een ontdekking ! Wat zou u ervan zeggen om er 2 dagen tussen uit te zijn? Ontdek de tijd van een korte uitstap de rijkdommen van de hoofdstad van Frans Vlaanderen en zijn architectuur. Houdt eventjes halt op het binnenplein van de Oude Beurs, kuier enkele uren in de oude stad, ontdek de schatten van het Paleis voor Schone Kunsten of geniet gewoonweg op een zonnig terras nabij de Grand'Place van een regionaal biertje.

Lille, in het Nederlands Rijsel, is lang Vlaams grondgebied geweest, en de regio wordt nog steeds Frans-Vlaanderen genoemd. De Vlaamse plaatsnamen en familienamen in de regio zijn wijd verspreid, Vlaams was immers lang de voertaal in dit gebied. Het meeste Vlaams is er ondertussen verdwenen.

Er is de eerste keer sprake van de stad ongeveer 1000 jaar geleden. Regelmatig kwam Lille daarna ofwel in Vlaamse ofwel in Franse handen. Onder Lodewijk de 14 de kwam het definitief in Franse handen terecht, waarna het uitgroeide tot de grootste agglomeratie in Noord-Frankrijk. De stad zelf is immers niet groot, maar vormt een geheel met de buitenwijken en de steden er rond. Rijsel is vandaag een knooppunt geworden van wegen, de trein (TGV) en vormt daardoor een goede basis voor onder meer logistieke bedrijven. Hierdoor is het ook een belangrijk economisch centrum geworden.

De stad zelf (de kern) is erg mooi gerestaureerd, en is makkelijk te voet te doen. Er zijn mooie en leuke winkels om te shoppen. Wie niet graag stapt, kan nog altijd de moderne metro nemen (zonder bestuurder). Rijsel ligt net over de Franse grens is makkelijk te bereiken vanuit België (op minder dan kwartier sta je met de TGV vanuit Brussel in hartje Rijsel), ook met de wagen is het maar iets meer dan een half uurtje vanuit Gent.

 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet