Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Lissabon > Informatie

Citytrips > Lissabon

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

Het hart van Portugal ! Hier kan men genieten van de Portugese zon, zee en strand langs een prachtige kust. Maar ook cultuurliefhebbers komen hier meer dan genoeg  aan hun trekken : de stad Lissabon is één van de meest fascinerende Zuid-Europese hoofdsteden met talloze kerken, musea en bezienswaardigheden.

Langs de oevers van de Taag (Tejo) ligt de stad Lissabon, sinds 1255 hoofdstad van Portugal. Het gebied wordt reeds 20 eeuwen bewoond. In 1147 werd de stad op de Moren veroverd door de eerst koning van Portugal.

De rivier Taag ontspringt in Spanje en vloeit van oost naar west door een groot gedeelte van het Portugees grondgebied. De Taag mondt uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan. Hoe dichter de rivier bij Lissabon komt, hoe meer de bedding zich verbreedt tot een vruchtbare en groene vlakte die ophoudt bij de hoofdstad. Deze vlakte is bekend onder de naam : Lezira.

  Lissabon ligt meestal onder een stralende hemel . De stad zelf bekoort de bezoeker met haar karakteristieke gevels met siertegels (azulejos) en smalle middeleeuwse straatjes. s'Nachts is de klank van de weemoedige Fado-muziek nooit ver weg. Lissabon is echter ook de stad van de uitbundige volksfeesten en van de levendigheid in de discotheken aan de oever van de rivier. Waar water is zijn ook havens: Lissabon bezit een vrij grote haven alsook een jachthaven.

Het centrum wordt gevormd door de zeventiende-eeuwse wijk Rossio. Ten oosten van het monumentale plein Praça de Commércio liggen de middeleeuwse wijken Alfama en Mouraria, gedomineerd door het S. Jorge-kasteel, vanwaar men een fraai uitzicht heeft over Lissabon en de Taag. Naar het westen liggen de wijken Bairro Alto en Madragoa, met hun unieke  straatjes en, in het uiterste westen, het  monumentale gebied van Belém, met de Torre de Belém (bijna het nationaal monument van Portugal), het Jeronimos-klooster (beide belangrijke bouwwerken en wereldcultuurgoederen uit het manuelijnse tijdperk) en het cultureel centrum van Belém.

Voor de museumliefhebber is er heel wat te ontdekken : Arte Antigua (Oude Kunst), Chiado (hedendaagse kunst), Azulejo (siertegelkunst), Archeologie, Etnologie, Coches (koetsen), Traje (klederdracht), Teatro (theater), Museo da Marinha (zeevaart), Militar (legermuseum), de Cidade (stadsmuseum), Gulbenkian, Centro de Arte Moderna (centrum voor moderne kunst) en de stichting Fundaçao Ricardo Espirito Santo Silva.

portugal-lissabon4.jpg (22790 bytes)

In een land als Portugal heeft godsdienst steeds een belangrijke rol gespeeld. Getuige : de vele kerken die Lissabon rijk is. Enkele namen : Sé patriarcal (kathedraal) , Sao Vicente de Fora, Conceiçao Velha, Sao Roque en Museu de Arte Sacra (museum voor religieuze kunst), Madre Deus, Pantheon van Santa Engracia .

LISSABON PRAKTISCH :
Stranden : kleine zandstranden in baaien, soms met keien. Langere stranden vindt men in Costa da Caparica en Sesimbra.
Sporten : tennis, windsurfen, waterskieën, paardrijden en golf.
Gastromomie : veel (verse) visgerechten wegens de dagelijkse aanvoer van verse vis.
Excursiemogelijkheden :
- Lissabon city tour,- Lissabon by night, - Mafra/Sintra/Queluz, - Fatima,-Coimbra


- Evora, - Boottocht Atlantische Kust, - Jeepsafari Sintra  
 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Arakea