Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Sevilla > Informatie

Citytrips > Sevilla

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Sevilla is de hoofdstad van Andaluzië, de meest zuidelijk regio in Spanje en een streek die lang heel arm was. Pas door geld vanuit Europa, en vooral door de vele toeristen die de laatste decennia de regio overstromen, is de streek er weer bovenop gekomen.

Volgens de Griekse en Romeinse mythologie is Sevilla gesticht door Hercules, maar Sevilla zelf moet ergens eeuwen voor de huidige jaartelling ontstaan zijn als handelspost (de stad is immers strategisch gelegen aan de monding van de Guadalquivir-rivier). Het stond rond 1000 jaar voor Christus onder invloed van Tartassos, de legendarische handelsstad in de buurt (waar nu niets meer van over is), gesticht door het toenmalige machtige rijk uit Kreta. Later kwamen de feniciërs aan de macht, rond het begin van de jaartelling de Romeinen, die de stad Hispalis noemden.

Toen de Romeinen al lang verdwenen waren, kwamen de Moren in de 8ste eeuw, die er bleven tot de 13de eeuw, toen ze verjaagd werden door de Spanjaarden tijdens de Reconquista. Tegen de Moren, die jarenlang grote delen van Spanje bezetten, en zelfs tot in Frankrijk geraakten, werd vanuit Spanje een groot offensief gelanceerd om hen weer buiten te krijgen. Het duurde uiteindelijk eeuwenlang om de laatste Arabier het land uit krijgen. Het was de meest zuidelijke streek rond Granada die het langst stand hield, en het was toevallig of niet, maar de Moren werden definitief verdreven op het moment dat Christoffel Colombus voor Spanje voor het eerst voet zetten op Amerikaanse bodem. Twee vliegen in één klap voor Spanje: haar eigen territorium terug, en een hele nieuwe wereld, waar vooral veel goud was… Dit was ook de start van een tijdperk waarin Spanje enkele eeuwen lang op het politieke voortouw kwam, en een serieuze wereldmacht werd.

Vanaf dan werd Sevilla stilaan de economische, intellectuele en culturele hoofdstad van Zuid-Spanje. Het was als haven vanuit Spanje ook de toegangspoort tot Latijns-Amerika, eeuwenlang de melkkoe voor Spanje. De legendarische Zilvervloot, die het goud en zilver dat van de Indianen gestolen werd uit Amerika vervoerde naar Spanje, had in Sevilla haar thuishaven.

Vandaag is Sevilla een levendige mooie stad, die op geen enkel bezoek aan Zuid-Spanje mag ontbreken... Zoek wel een goede periode uit, want in de zomer kan het er erg heet zijn...
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet