Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Wenen > Informatie

Citytrips > Wenen

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Vandaag is dit bij ons minder bekend, maar Oostenrijk heeft honderden jaren lang een hoofdrol gespeeld in de internationale politiek. De pracht en praal en de rijkdom die dit tijdperk voor het land gebracht heeft, wordt duidelijk bij een bezoek aan Wenen of Salzburg. In Wenen wordt je werkelijk overweldigd door de rijkdom die de stad uitstraalt.

De hoogdagen van Oostenrijk lagen tussen de 17 de en begin 20 ste eeuw. Enkele grootse staatsmannen zoals Metternich waren hier in grote mate verantwoordelijk voor. Oostenrijk was in die periode immers de belangrijkste Europese macht in Centraal-Europa, met een groot rijk. Het slaagde hier vooral in door een aantal allianties te sluiten met andere Europese mogendheden. Eind 19de eeuw werd zelfs een dubbelmonarchie met Hongarijë gevormd (Oostenrijk-Hongarijë).

De Eerste Wereldoorlog maakte een einde aan dit rijk, en nadien werd het door Hitler zelfs even ingelijfd bij Duitsland. Na de Tweede Wereldoorlog werd het een eerder neutraal land, dat niet veel in de kijker komt.

Wenen werd in 15 voor Christus gesticht door de Romeinen, als grensplaats tegen de noordelijke Germanen. Hier groeide een stad , die in de vroege middeleeuwen stadsrechten kreeg. Toen Wenen nadien onder Habsburgs bestuur kwam, speelde het een belangrijke rol in het Duitse Rijk, waar het deel van uitmaakte.
Verschillende keren werd Wenen bedreigd door het grote Ottomaanse (Turkse) Rijk, dat een weg zocht tot Centraal Europa. De eerste belegering vond in 1529 plaats, maar de stad hield stand. Honderdvijftig jaar later stonden de Turken weer voor de stadspoorten, maar met hulp van derden kon standgehouden worden.

De stad werd hierbij voor een deel verwoest, en weer opgebouwd in barokstijl, de bouwstijl die de stad nu nog overheerst. In de daarop volgende twee eeuwen, de eeuwen waarin Oostenrijk een belangrijke macht was, werden de belangrijke monumenten in Wenen opgebouwd. Rond 1900 telde Wenen zelfs twee miljoen inwoners.

Wenen is nu een middelgrote stad (anderhalf miljoen inwoners), maar een paradijs voor cultuurliefhebbers.


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: SeniorenNet