Waar vandaan: Toerisme > Zonbestemmingen > Cyprus > Bezienswaardigheden

Zonbestemmingen > Cyprus > Bezienswaardigheden

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Nicosia, de hoofdstad

Het moderne Nicosia (Grieks : Lefkosia, Turks Lefkosha) is door prikkeldraad in een Griekse en Turkse sector verdeeld. Tenminste 75% van de gehele bevolking van de stad woont in het Griekse gedeelte. Het is een moderne dynamische stad met heel wat winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden.  Hoewel de stad regelmatig werd verwoest door belegeraars en bezetters zijn er toch talrijke overblijfselen bewaard die herinneren aan vroegere tijden.

Het meest in het oog springende moment bij kennismaking met Nicosia is de Venetiaanse stadswal die tussen 1567 en 1570 gebouwd werd. De omtrek is 4,5 km. Er waren drie stadspoorten . De Famagusta poort wordt vandaag gebruikt als cultureel centrum. In sommige andere delen van de wal zijn stedelijke instellingen ondergebracht. Het oude centrum bevindt zich natuurlijk binnen de stadsmuur, maar de moderne stad Nicosia is buiten de stadswallen gegroeid.

Het hart van de stad is Eleftheria Square (of Vrijheidsplein), waar zich tevens het stadhuis, de post en de bibliotheek bevinden. Als men Ledra Street volgt, komt men in levendig oud stadsdeel met kleine straatjes, boetieks, cafés, kraampjes met allerlei exotisch lekkers.

In 1872 werd de Ayia Phaneromeni kerk gebouwd met stenen van een oud kasteel en een klooster. Hier rusten de aartsbisshop en de bisshoppen die door de Turken tijdens de opstand van 1821 werden omgebracht.  Aan het Arkhiepiskopos Kyprianos Square  bevindt zich het Paleis van de Aartsbisschop . Het lijkt oud, maar het werd opgetrokken in 1956 in een prachtige nabootsing van de typische Venetiaanse stijl. Naast het paleis staat de Agios Ioannis kathedraal , gebouwd in 1665 op de plaats waar vroeger een benedictijnerabdij stond. De kathedraal werd gebouwd in laat-gotische stijl en bezit prachtige fresco's. In Nicosia kan men tevens verschillende musea bezoeken. In een vleugel van het Aartsbisschoppelijk paleis bevindt zich het Byzantijns Museum met een prachtige verzameling ikonen.  Andere interessante musea in het stadscentrum zijn : het volkskunstmuseum (Folk Art Museum) en het Museum voor de Nationale Strijd (National Struggle Museum) met foto's, documenten en wapens van de opstand tegen het Britse bestuur in de jaren vijftig. Ten zuidwesten van de Paphos poort in Museum Street kan men het Museum van Cyprus bezoeken (Cyprus Museum). Dit museum herbergt een schat aan archeologische overblijfselen en kunstwerken uit de geschiedenis van het eiland (graftombes, standbeelden, votiefbeelden, enz..). Tenslotte, ten zuiden van het centrum bevindt zich het Ambachtscentrum (Handicrafts Centre) waar men handwerkslieden de typische kunstnijverheden van Cyprus kan zien vervaardigen.

Geschiedenis van Nicosia
Nicosia werd in de 4de eeuw v.C. gesticht door Lefkon , zoon van Ptolemaeus I van Egypte. Toen de Lusignans over Cyprus heersten werd de stad Nicosie genoemd, wat later door de Britten in Nicosia werd veranderd. In de 7de eeuw n.C. werden de kuststeden Paphos en Salamis bedreigd en de bevolking verhuisde naar het binnenland. Hierdoor werd Nicosia de belangrijkste stad van het eiland.
Tussen de 12de en de 16de eeuw vond de bloeitijd van het eiland plaats wat zich vertaalde in de bouw van prachtige kastelen, kerken en kloosters (bv. ook de Venetiaanse stadswal uit 1567). Tijdens de belegering door de Osmanen verloren 20.000 inwoners het leven. In de 19de eeuw had de stad veelvuldig af te rekenen met rampspoed: een door de Turken onderdrukte opstand in 1821, cholera in 1835 en een verwoestende brand in 1857. In onze eeuw vonden in Nicosia de hevigste gevechten plaats in 1974 , ten tijde van de Turkse invasie. Andere bezienswaardigheden op Cyprus

Paphos

Paphos wordt stilaan het belangrijkste toeristische centrum van Cyprus. Het is een klein stadje met ongeveer 11.000 inwoners. Het oude Paphos is een klein dorpje, Ktima genaamd. Vandaag bestaat er een moderner Paphos, Kato Paphos genaamd. Dit is de toeristenwijk. Het is een moderne badplaats met o.a. talrijke hotels, een boulevard met verschillende terrasjes en een golfterrein met 18 holes. Paphos is een romantisch stadje met toch een geanimeerd nachtleven. In de omgeving van de haven zijn er talrijke archeologische vindplaatsen.

Ooit was Nea Paphos de belangrijkste stad van Cyprus, maar aardbevingen en invallen van de Saracenen dreven het grootste deel van de bevolking van Nea Paphos naar het nabijgelegen gehucht Ktima. Voor liefhebbers van de Griekse oudheid is Paphos een must. Enkele plaatsen om te bezoeken zijn : het Paphos District Museum (collectie archeologische vondsten), de Georgios Eliades-collectie in Exo Vrysis Street (fossielen en archeologische voorwerpen), de Byzantijnse vesting van de Saranda Kolones (veertig zuilen), het huis van Dionysios (een Romeinse villa uit de derde eeuw, opgegraven in 1962, met prachtige mozaïeken) en het huis van Theseus (opgegraven vanaf 1965).

Larnaca

De plek die nu Larnaca heet is waarschijnlijk de oudst bewoonde plaats op Cyprus. De huidige stad is gebouwd op de fundamenten van de oude stadstaat Kition (die zou gesticht zijn door een kleinzoon van Noah). In de loop van deze eeuw verloor Larnaca aan belang ten gunste van Famagusta. Door de tweedeling van het eiland en door de komst van de internationale luchthaven van Cyprus is Larnaca nu weer een bloeiend centrum. 

Te bezoeken : het Turkse fort (nu een museum), de imposante Kerk van de H. Lazarus (Lazarus zou na zijn wonderbaarlijke opstanding bisschop geworden zijn op Cyprus. De kerk zou boven op zijn graf gebouwd zijn). Ongeveer 5 km ten westen van Larnaca ligt een groot zoutmeer van ruim 4 km². Aan de rand van het meer staat het moslim-heiligdom Hala Sultan Tekke dat de overblijfselen bevat van Umm Haram, de tante van de profeet Mohammed die hier in 647 n.C. overleed).

Limassol

Deze stad bevindt zich halverwege de zuidkust van het eiland, tussen Larnaca en Paphos. Deze plaats werd al bewoond rond 2.000 v.C., maar het werd pas een bloeiende stad toen de kruisridders er zich vestigden. Het is de tweede grootste stad van Cyprus en zeker en vast de meest levendige. Cyprioten noemen Limassol wel eens 'het Parijs van Cyprus'. Er is altijd wel een of andere festiviteit te beleven in het oude Limassol. Niet te missen in September : het wijnfestival . Aan de oostelijke kant van de stad liggen kilometers lange zandstranden. 

De belangrijkste bezienswaardigheden zijn : het fort van Limassol, het museum, de dierentuin en de wijnproducenten. Buiten de stad bevindt zich de vroegere koningsstad Amathus (nu een gedeeltelijk onder water staande ruïne). Ook een bezoekje waard is het kasteel Kolossi, de oude stadstaat Kourion (met nog een theater, een basiliek en een stadium), en het heiligdom van Apollo. Nachtvlinders komen aan hun trekken in de vele bars en disco's ten oosten van de oude stad. 


Het Troodosgebergte

Hier kan men een andere kant van Cyprus zien, weg van de stranden. De Troodos-bergketen ligt in het midden van West-Cypru s. Het drinkwater op Cyprus komt hier vandaan en in de winter kan men er zelfs skiën. Dit gebied heeft heel wat natuurschoon, kleine bergdorpjes, koele bergstromen en talloze kloosters en kuuroorden met comfortabele hotels.

Een mooi uitgangspunt voor excursies is het 1127 m hoog gelegen stadje Platres met zijn hotels, winkeltjes en restaurants. Andere excursiebestemmingen zijn : de caledonische watervallen, het dorpje Phini, het klooster van Throodhitissa. Het plaatsje Troodos ligt vlak onder de top van de Olympusberg, met 1951 m het  hoogste punt van Cyprus. Troodos is in de winter het Mekka van de wintersport op Cyprus. Van hier uit kan men ook het prachtige dorpje Kakopetria bezoeken.

Het belangrijkste klooster is het klooster van Kykko , een pelgrimsoord voor de Cyprioten omdat zich hier een icoon bevindt van de maagd Maria. Dez  die volgens de overlevering door de Evangelist Lucas zelf zou geschilderd zijn. De icoon wordt aanbeden om regen af te smeken. De kerk van het klooster blinkt van het goud en  het zilver. Kykko was ook het centrum van de politieke activisten in de jaren vijftig. Niet ver hier vandaan kan men het graf ontdekken van aartsbisschop Makarios III, die in een grot begraven ligt.

Famagusta (Ammochostos) en Agia Napa

Deze stad ligt in het zonnige zuidoosten van Cyprus. Met zijn fantastische goudkleurige zandstranden is de zuidoosthoek van het eiland een paradijs voor zonaanbidders. De streek is ook 'de tuin van Cyprus' : de in West-Europa welbekende Cyprische aardappel is er het belangrijkste product. 

De badplaats Agia Napa , eens een klein vissersdorp, biedt prachtige stranden, uitstekende restaurants, een bruisend uitgaansleven en volop winkelmogelijkheden. Het toeristische leven is geconcentreerd rond het haventje, waar kleurrijke vissersboten de omringende tavernes dagelijks van verse visspecialiteiten voorzien. In een klein museum wordt het beeld gegeven van het zeeleven rond het eiland. Het fraaie klooster in het centrum, met zijn sfeervolle binnenhof, werd door de Venitianen gebouwd.

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: Arakea