Waar vandaan: Toerisme > Zonbestemmingen > Malta > Informatie

Zonbestemmingen > Malta

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

De eilanden Malta en Gozo liggen in de Middellandse Zee, tussen Sicilië en Tunesië. Het opmerkelijke, charmante en zonovergoten Malta is tegelijkertijd een beetje mysterieus omdat het een boeiend verleden heeft en verschillende culturen er hun sporen hebben achtergelaten.

Malta is altijd een ontmoetingsplaats van culturen geweest : Arabieren, Feniciërs, Romeinen, Spanjaarden, Engelsen en Fransen hebben het eiland altijd beïnvloed. Men komt hier dus niet alleen voor de zon en de onbezorgde sfeer, maar ook voor de vele bezienswaardigheden . Zo is er de gezellige hoofdstad Valletta, en de historisch belangrijke steden Rabat en Medina (Mdina). Malta is een rotsachtig eiland . Het wordt gedomineerd door kalksteenachtige rotsen met spaarzame begroeiing. De grillige kustlijn bestaat uit talloze baaien en inhammen met steile rotsen en klippen.

Wie meer van een strandvakantie houdt, kan zonder problemen terecht op het buureiland Gozo met zijn prachtige natuur en zijn zand- en kiezelstranden. Ook watersportliefhebbers komen er volop aan hun trekken : diepzeeduiken, windsurfen, zeilen, waterskiën, jetskiën, enz.

Geschiedenis

De Maltese archipel bestaat uit drie eilanden : Malta, Gozo en Comino. Malta is het grootste eiland met 237 km². De oppervlakte van Gozo is 68 km² en die van Comino is 2 km².

Het bevolkingsaantal loopt op tot ongeveer 370.000 inwoners , waarvan er 28.000 in Gozo leven. Comino wordt bewoond door enkele landbouwers. De strategische ligging van de eilandengroep heeft met zich meegebracht dat hier al 7.000 jaar lang mensen wonen. De twee hoofdeilanden hebben een lange en gevarieerde prehistorische geschiedenis : de beschavingen uit het Neolithicum, uit het kopertijdperk en het bronstijdperk duurden meer dan 4.000 jaar. Hiervan zijn op Malta en Gozo nog talrijke sporen te vinden in de vorm van stenen tempels, een uniek hypogeum en een grote verzameling werktuigen.

De eerste bekende bewoners van Malta waren de Feniciërs die hier tijdens hun handelsreizen toekwamen in de 9e eeuw v.C. Zij werden opgevolgd door de Carthageners die uiteindelijk door de Romeinen werden verslagen in de 3e eeuw v.C. Hierna regeerden de Romeinen over de eilanden tot de splitsing van het Romeinse Rijk in de 4e eeuw n. C.

Arabieren uit Noord-Afrika bezetten de eilanden van de 9e tot de 13e eeuw en toen de laatste Arabische heersers verdreven waren in 1249 was de Maltese taal al definitief beïnvloed door het Arabisch. Hierna regeerden achtereenvolgens de Noormannen, de Swaben en de Angevins tot in het begin van de 14e eeuw de Aragonese heerschappij begon. In 1530 gaf Keizer Karel V de eilanden aan de internationale orde van de Johannietenridders van Jerusalem.

De Johannieters bestuurden Malta gedurende 268 jaar tot ze in 1798 werden verdreven door Napoleon Bonaparte . Hij bezette vervolgens de eilandengroep in naam van de Franse Republiek. Na twee jaar echter werden de Fransen verdreven door een unie van Britse en Maltese strijdkrachten. In 1800 werd Malta een deel van het Britse Rijk . In 1964 werd Malta onafhankelijk en in 1974 werd het eiland uitgeroepen tot Republiek van het Gemenebest.

Tot in 1960 hing de Maltese economie grotendeels af van het Britse leger en de militaire haven. Na de onafhankelijkheid ging het snel bergop met de industrie en het toerisme. Op dit ogenblik hebben Malta en Gozo een solide industriële basis en een florissante toeristische sector . De bewoners hebben hun eigen taal : het Maltees, een taal van semitische oorsprong. In de loop der tijden zijn veel woorden uit andere talen, vooral het Italiaans, overgenomen. Het Engels is een van de twee officiële talen en wordt overal op Malta en Gozo gesproken. De officiële godsdienst is het Rooms-Katholicisme. Het merendeel van de bevolking gaat nog naar de kerk. 


 
 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Bron tekst: Arakea