Moeder kreeg een voorstel tot vereenvoudigde aangifte inzake haar personenbelasting. Gegevens kloppen allemaal maar er wordt gevraagd om indien in er 2018 meer dan één effectenrekening was, dit te melden(vraag beantwoorden met ja)
Moeder had in 2018 nog 2 effectenrekeningen maar de ene was al leeg sinds 2016 maar door ze had er niet aan gedacht die rekening te laten sluiten. Op de andere effectenrekening staat nog voor een vrij klein bedrag aan kasbons. Theoretisch gezien heeft moeder in 2018 dus meer dan één effectenrekening maar slechts in één van die rekeningen zaten er nog effecten.
Gezien die ene rekening al sinds 2016 op nul staat maar wel nog bestond in 2018, zou zij dan moeten aangeven dat ze meer dan één rekening had ?
Wie weet raad ? De kantoorhouders van de verschillende banken geven tegenstrijdige info : volgens de ene moet het worden aangegeven, volgens de andere niet omdat die ene rekening al sinds 2016 'leeg' is.
In de begeleidende mededelingen staat : ' ongeacht het saldo'.
Dus aanvinken : ja.
Zorg dat de andere verdwijnt.
Er zijn wel geen gevolgen aan verbonden.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon
op de brief (per post) die mijn moeder ontving en bij de begeleidende mededelingsbrief staat nergens vermeld :'ongeacht het saldo'. Waar zie jij dat staan ? Misschien heb jij een digitaal voorstel tot vereenvoudigde aangifte ontvangen en zien die documenten er anders uit ?
De lege effectenrekening werd afgesloten begin 2018.
Die verklaring las ik in een toegevoegde commentaar bij de voorstelling van het nieuwe formulier.
U zegt dat die lege rekening is afgesloten begin 2018. Als dat is voor 10/3/2018 moet u ze niet vermelden, en moet u niets aanvinken.
Immers, op de aangiftebrief staat het zo : 'Bent u van 10.3.2018 tot 31.12.2018 titularis geweest van meer dan één effectenrekening....?
Ik denk dat dat is omdat die wet ingaat drie maanden na stemming in parlement - en dat was 9 december 2017.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon
Ik vind het een beetje verwarrend dat op de ene kant van het formulier wordt vermeld 'in de loop van 2018' en dat op de achterzijde van het formulier dan vermeld staat ' van 10/3/2018 tot 31/12/2018'.
Ik heb hierover ook nog een vraag.
Zo staat het in aangifte;
Bent u van 10.03.2018 tot 31.12.2018 titularis geweest van meer dan één effectenrekening bedoeld in artikel 152, 1°, a, van het Wetboek diverse rechten en taksen?
Hoe moet ik die ''meer dan één nu bezien?
Ik ben in het bezit van 1 rekening met 3 verschillende beleggingen. Deze rekening staat op ons beider naam
Moet ik die vakjes 1072 / 2072 dan NIET aanvinken of toch de beide vakjes aanvinken?
Is maar voor alle zekerheid.
Het één sluit het ander niet uit. Als je netto 448 € hebt ontvangen als dividend van Belgische aandelen ( Ageas, Umicore, Gevaert,....) mag je 192 € invullen op 1437.
Ik heb gisteren gezien , ik ken morgen!
Toet-anch-Amon
Wanton
OP die ene rekening (op ons beider naam) zitten verschillende beleggingen.
Een daarvan is voor 50% van mijn vrouw , betaald via haar spaarrekening, de andere 50%
is door mij betaald van mijn spaarrekening.
Mag nu in code 1437 voor mij dan 50´% ingevuld worden en in code 2437 ook 50% voor mijn vrouw?
Want is het dan niet 192€ / pers. max.?
mvg.