Spaghetti
-
Karel Devijver - Lid geworden op: 27 dec 2005, 19:35
Op dozen spaghetti staat in de regel de kooktijd vermeld, je hebt er van 3 min. en van 8 min, al naar gelang de dikte van de spaghetti.
Wanneer je je houdt aan die kooktijden is de spaghetti nog rauw vanbinnen (niet verwarren met al dente).
Het is verbijsterend te moeten vaststellen hoe groot het verschil in kooktijd op de verpakking aangegeven en de kooktijd die in werkelijkheid nodig is, om de spaghetti eetbaar te maken .
De spaghetti van 3 min. moet ik 9 min. koken en die van 8 min. moet ik 21 min. koken om ze eetbaar te verkrijgen. Ze zijn dan werkelijk niet plat gekookt maar normaal gaar.
Op het kookprogramma “Dagelijkse kost” van Jeroen Meus op de TV, maakte hij ook eens spaghetti.
Hij gebruikte spaghetti van 3 min. en zei het koken op te houden na 2.5 min omdat de spaghetti fabrikanten altijd te lange kooktijden opgeven. Ik dacht dat ik van mijn stoel viel !!
Spaghetti al dente kan ik eten, maar geen spaghetti die nog rauw is van binnen.
Zijn er nog mensen die deze vreemde toestand opgemerkt hebben?
Bij voorbaat dank voor een reactie.
Wanneer je je houdt aan die kooktijden is de spaghetti nog rauw vanbinnen (niet verwarren met al dente).
Het is verbijsterend te moeten vaststellen hoe groot het verschil in kooktijd op de verpakking aangegeven en de kooktijd die in werkelijkheid nodig is, om de spaghetti eetbaar te maken .
De spaghetti van 3 min. moet ik 9 min. koken en die van 8 min. moet ik 21 min. koken om ze eetbaar te verkrijgen. Ze zijn dan werkelijk niet plat gekookt maar normaal gaar.
Op het kookprogramma “Dagelijkse kost” van Jeroen Meus op de TV, maakte hij ook eens spaghetti.
Hij gebruikte spaghetti van 3 min. en zei het koken op te houden na 2.5 min omdat de spaghetti fabrikanten altijd te lange kooktijden opgeven. Ik dacht dat ik van mijn stoel viel !!
Spaghetti al dente kan ik eten, maar geen spaghetti die nog rauw is van binnen.
Zijn er nog mensen die deze vreemde toestand opgemerkt hebben?
Bij voorbaat dank voor een reactie.
-
denlowie - Lid geworden op: 10 mei 2004, 18:05
- Locatie: gent
Ik heb ook dit probleem !
En ik heb een paar jaar door over geschreven naar mensen die het kon weten.
De kooktijd op de verpakking is de tijd van fabricatie tot een paar dagen ver.
Verse spaghetti die moet maar 1 minuut koken, dus iedere week dat je pakje ouder word verlengt de kooktijd
Zo simpel is dit.
Nu gebruikt ik capilini kooktijd 3 a 4 minuten, en ik kook dit 7 a 9 minuten en
proef er eerst van !
En ik heb een paar jaar door over geschreven naar mensen die het kon weten.
De kooktijd op de verpakking is de tijd van fabricatie tot een paar dagen ver.
Verse spaghetti die moet maar 1 minuut koken, dus iedere week dat je pakje ouder word verlengt de kooktijd
Zo simpel is dit.
Nu gebruikt ik capilini kooktijd 3 a 4 minuten, en ik kook dit 7 a 9 minuten en
proef er eerst van !
Ervaring is als een tandenstoker, niemand wil de jouwe gebruiken. (R.Dorgeles)
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Ik dacht: lees ik wel goed? 21 minuten kooktijd ipv 8 minuten?
Ik koop altijd droge pasta van hetzelfde merk (Barilla) en ik kook die net één minuut langer dan er op de verpakking aangegeven staat. Als je daar saus bij doet gaart de pasta ook nog wat door.
Ik wil niet weten hoe pasta die 21 min. gekookt heeft eruit ziet ...
Ik koop altijd droge pasta van hetzelfde merk (Barilla) en ik kook die net één minuut langer dan er op de verpakking aangegeven staat. Als je daar saus bij doet gaart de pasta ook nog wat door.
Ik wil niet weten hoe pasta die 21 min. gekookt heeft eruit ziet ...
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Ik gebruik de pasta van Aldi (speltspaghetti) én heb dit probleem nog nooit voorgehad hoor. Mijn man heeft de spaghetti niet graag al dente maar er gaan hoogstens 2 tot 3 minuten bij. Nooit méér.
-
E.T. - Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15
Komt misschien door een "te klein" vuur
Wij koken elektrisch en dan moet je pas je keukenklok opzetten als 't water ECHT kookt
Barilla = opgegeven op verpakking = al denté (wat ik wel lust, de baas niet die wil paar minuutjes extra)
Wij koken elektrisch en dan moet je pas je keukenklok opzetten als 't water ECHT kookt
Barilla = opgegeven op verpakking = al denté (wat ik wel lust, de baas niet die wil paar minuutjes extra)
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Idd Myriam en E.T. dat is altijd al zo geweest!
-
kitten - Lid geworden op: 15 apr 2004, 18:19
- Locatie: Deurne/Antwerpen
21 minuten ? Dan heb je volgens mij, spaghettibrij.
Ik koop al jaren Panzani, heel gewoon goedkoop merk , en kook juist de aangegeven tijd, je moet toch nog wat beet hebben, of " al dente" zoals dat heet. Die tijd verschilt al naargelang de soort pasta.
Je moet pas tellen als het water kookt, ook dan pas je pasta erin doen, anders heb je geen controle. Maar dan nog water kookt toch in een paar minuten, op mijn inductievuur alleszins;
Als ik ergens in een restaurant platgekookte pasta krijg dan stuur ik hem sitopresto terug, maar bij een Italiaan heb ik dat nog nooit voorgehad.
Ik koop al jaren Panzani, heel gewoon goedkoop merk , en kook juist de aangegeven tijd, je moet toch nog wat beet hebben, of " al dente" zoals dat heet. Die tijd verschilt al naargelang de soort pasta.
Je moet pas tellen als het water kookt, ook dan pas je pasta erin doen, anders heb je geen controle. Maar dan nog water kookt toch in een paar minuten, op mijn inductievuur alleszins;
Als ik ergens in een restaurant platgekookte pasta krijg dan stuur ik hem sitopresto terug, maar bij een Italiaan heb ik dat nog nooit voorgehad.
-
flupke2 - Lid geworden op: 09 jan 2005, 16:51
- Locatie: naast mijn buur
Mijn vrouw gebruikt al jarenlang ( zoalang ik ze ken = 53 jaar ) een simpel trukje. Ze neemt een klein stukje van de spaghetti en gooit dat tegen de tegels waarmee ( een deel van ) de muur van de keuken is bezet. Blijft de spaghetti kleven is hij goed, anders nog even laten verderkoken. En dat werkt !
-
MyriamC - Lid geworden op: 07 jan 2006, 18:13
- Locatie: Noorderkempen
Kan natuurlijk alleen als je tegels hebt en die heb ik niet.flupke2 schreef: ↑29 feb 2020, 12:26Mijn vrouw gebruikt al jarenlang ( zoalang ik ze ken = 53 jaar ) een simpel trukje. Ze neemt een klein stukje van de spaghetti en gooit dat tegen de tegels waarmee ( een deel van ) de muur van de keuken is bezet. Blijft de spaghetti kleven is hij goed, anders nog even laten verderkoken. En dat werkt !
-
Artesia - Lid geworden op: 11 feb 2004, 11:37
- Locatie: ergens ten velde
En het is niet omdat het water pruttelt dat het ook kookt! Je moet er maar eens een kookthermometer insteken als het zogenaamd 'kookt'! Soms is het met pruttelen slechts 90 C!
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10
Het is gewoon zo dat je je water laat koken, je doet je spaghetti of pasta er in én op het moment dat het water DAN begint te koken, gaat je wekker op. Zeker niet vroeger.
-
E.T. - Lid geworden op: 11 nov 2008, 21:15
Bij grotere hoeveelheden en/of mindere vuren is het soms aangewezen om even het deksel op de kookpot met de pasta te zetten om zo sneller een nieuw kookpunt te bereiken.
OPGELET bovenstaande tekst kan sporen van ironie en/of sarcasme bevatten
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet
64bits - Core i3 - Acer A9Q1KNT - SPIN SP314-51 - Windows 11 Home - Firefox - Wifi - Telenet
-
Prima Vera - Lid geworden op: 25 mei 2012, 19:10