Deel via

Sfeervol licht

November 2021
Niets dat zo kan bijdragen tot de (intieme) sfeer in je woning als de juiste verlichting. Het passende kaarsje, een leuk lampje: het zijn weliswaar kleine elementen op tafel, maar ze kunnen zorgen voor een harmonieuze beleving en een gevoel van welbehagen bij je gasten. Of hoe een kleine investering grote effecten kan hebben…

Wellicht moet je niet overtuigd worden van het belang van de juiste verlichting in je woning. Heel wat mensen geven handenvol geld uit om te voorzien in de juiste soorten licht en bijhorende armaturen aan het plafond of om de schilderijen aan de muren letterlijk in de schijnwerpers te zetten.

Toch wordt vaak aan één element van de verlichting minder aandacht besteed, en dat is aan de tafel. Een gemiste kans, want dit biedt net de mogelijkheid om creatief te zijn met het leggen van specifieke lichtaccenten. Zo kan je er voor kiezen om dezelfde kaarsen en/of lampjes te, of net met die eenheid te breken en meerdere soorten verlichting op de tafel te plaatsen.

Discreet

Of je nu kiest voor kaarsen, lampen of een combinatie van beide op tafel, vuistregel één is steeds dat deze verlichting discreet moet zijn. Kies je voor bijkomende verlichting op tafel, dan houd je het licht elders beperkt, want ook hier geldt de uitspraak ‘trop is te veel’. Lichten bepalen immers voor een groot deel mee de sfeer in een ruimte, maar kunnen die bij overdaad ook bederven. Koop dus voor je tafel niet zomaar kaarsen en lichten die je zelf mooi vindt, maar kijk eerst of ze wel passen bij de andere ruimtes, de objecten, tafels, borden en bestek en vooral ook de sfeer die je wil tot stand brengen.

Vast of hangend?

verlichting2 Kies je voor een tafellamp, dan is er wezenlijk verschil tussen vaste lampen op de tafel zelf en hangende lampen. Bij hangende lampen moet je zeker een afstand van 75 cm respecteren om te zorgen voor een knusse, intieme sfeer en een vlotte toegankelijkheid tot de tafel.

Een gesloten lamp zorgt ervoor dat het licht enkel beneden op de tafel schijnt (ook handig wanneer je bijvoorbeeld de krant of een tijdschrift aan tafel wil lezen of de kinderen een spelletje spelen).

Een open lamp zal het licht ook verder dan de tafel verspreiden, maar dit kan je ondervangen door lampen met een dimmer.

Een tussenoplossing zijn dichte lampen met lampenkappen die licht doorlaten, zoals bijvoorbeeld bamboe lampenkappen of draadlampen. Hier kan je spelen met het lichtpatroon dat doorheen de open lampenkap schijnt en zorgen voor bijkomende lichteffecten aan tafel. Zo kan je variëren met verschillende kleuren en intervallen. Bovendien zijn er hanglampjes beschikbaar waarin je bijvoorbeeld ook plantjes kunt hangen of foto’s, logo’s en spreuken op aanbrengen.

Gepersonaliseerde verlichting

Met licht aan tafel kan je voor elke gewenste sfeer zorgen. Het is de ideale manier om de uitstraling van je woning ook aan tafel te personaliseren. Licht op elk gewenst moment naar je persoonlijke voorkeuren aanpassen is geen enkel probleem dankzij het uitgebreide en diverse gamma aan lichtbronnen met armaturen dat de fabrikanten op de markt brengen.

De technologie maakt het ook mogelijk om de samenwerking aan te gaan tussen de verschillende lichtbronnen in je woning en andere apparaten. Zo kan je bijvoorbeeld automatisch instellen dat het licht aan tafel naar jouw keuze aangepast wordt wanneer het buiten donker begint te worden of bij andere genres van achtergrondmuziek.

Energiebesparend

De nieuwste ontwerpen van tafellampen maken steeds meer gebruik van led-verlichting. Steeds meer klassieke lichtbronnen en armaturen worden door led-varianten vervangen en er wordt verwacht dat de markt van de ledlampen jaarlijks met ruim 25% zal groeien.

Groot voordeel van deze nieuwe technologie is dat ze energiebesparend is en dat de producten ook steeds toegankelijker worden. Licht met led-modules heeft bovendien, wanneer het gedimd wordt, een warmere kleur en leent zich perfect tot een ontspannen sfeer door de warme gloed.

Ook komt de kwaliteit van led-verlichting, tot voor kort nog een heikel punt, steeds meer in de buurt van klassieke verlichting. Momenteel is sprake van een tegenbeweging en besteedt een aantal fabrikanten bij wijze van nostalgie opnieuw aandacht aan de klassieke gloeilamp.

Materialen en stijl

Wat de gebruikte armatuurmaterialen voor verlichting aan tafel betreft, blijven koper en hout nog steeds een topper, maar een van de nieuwe trends is messing. Andere opvallende nieuwkomers zijn onder meer marmer en beton.

Ook met de stijl van de armaturen kan je eindeloos variëren. Klassiek van vorm, pure design, minimalistisch of strak geometrisch: ontwerpers laten hun fantasie de vrije loop en ‘the sky’ is werkelijk ‘the limit’. Opvallend is ook de trend om met het thema natuur te spelen, zowel qua materiaal, kleur als vorm.

verlichting3 Kaarsen

Kaarsen aan tafel zijn nooit weggeweest, en we kunnen zelfs van een heuse revival spreken. De eerste functie van kaarsen (een ruimte verlichten) is weliswaar verloren gegaan, maar het is de ideale manier om voor extra sfeer en intimiteit te zorgen.

Met kaarsen kan je perfect inspelen op het ritme van de seizoenen en telkens voor andere accenten qua kleur en materiaal zorgen die de specifieke sfeer van het seizoen nog benadrukken. Van strak robuust tot verfijnd intiem: de juiste kaars op het juiste moment wordt een item dat je gasten zullen onthouden. Zeker wanneer je kiest voor opmerkelijke kandelaars of kaarsenhouders in glas en andere opvallende materialen die je kunt laten personaliseren.

Eten doe je ook met je neus, en hier kunnen geurkaarsen een extra troef zijn. Kaarsen zijn in elke gewenste geur verkrijgbaar, maar houd zeker rekening met het principe ‘less is more’.

Auteur: Stefaan Van Laere

0 reacties

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels