Deel via

De schoonheid van de Vogezen

August 2023
Inspiratie nodig voor een trip niet te ver van huis? De Franse Vogezen liggen om amper 400 km afstand en hebben voor elk wat wils te bieden. Om je op weg te helpen stippelden we voor je twee driedaagse trips uit.

Voor elk wat wils

Het schilderachtige landschap van de Vogezen, gelegen in het oosten van Frankrijk, is een ware schat voor natuurliefhebbers, geschiedenisfanaten en fijnproevers. Met zijn weelderige bossen, imposante bergen en rijke culturele erfgoed biedt de regio een unieke mix van adembenemende landschappen, historische bezienswaardigheden en heerlijke culinaire ervaringen.

vogezen1-1140

In dit artikel nemen we je mee op niet minder dan twee driedaagse reizen door de Vogezen, waarbij we aandacht besteden aan eten en drinken, wandelingen, bezienswaardigheden en de rijke geschiedenis van de regio.

Geschiedenis

De geschiedenis van de Vogezen is diep geworteld in de regio en heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van zijn cultuur en identiteit. Tijdens de Middeleeuwen waren de Vogezen een grensgebied tussen Frankrijk en het Heilige Roomse Rijk, wat resulteerde in de bouw van vele kastelen en forten. Deze historische bezienswaardigheden getuigen van de strategische waarde van de regio.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de Vogezen een belangrijk strijdtoneel, met loopgraven en gevechten die het landschap hebben gevormd. Het monument van de Hartmannswillerkopf herdenkt de soldaten die in de regio hebben gevochten en biedt inzicht in de ontberingen van de oorlog.

Kortom, een driedaagse reis door de Vogezen biedt een betoverende combinatie van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en smaakvolle culinaire ervaringen. Of je nu een avontuurlijke wandelaar, een geschiedenisfan of een liefhebber van lekker eten bent, de Vogezen zullen je zeker betoveren met zijn diversiteit en charme.

Twee driedaagse trips

Trip 1

Dag 1: Genieten van culinaire verwennerij en natuurpracht

 

vogezen6-1140

Na een heerlijke nachtrust in Colmar begint je eerste dag in de Vogezen met een bezoek aan de markt van Colmar. Hier kun je lokale producten zoals kaas, verse groenten en ambachtelijk brood vinden. Het is een geweldige gelegenheid om een picknickmand samen te stellen voor je wandeling later op de dag.

Vervolg je reis naar het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges en kies een wandelroute die past bij je voorkeur en ervaringsniveau. Een aanrader is de Route des Crêtes, die een prachtig uitzicht biedt op de omliggende bergen en valleien. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen en je in te smeren met zonnebrandcrème, vooral op zonnige dagen.

Tijdens je wandeling kom je waarschijnlijk pittoreske plekken tegen die perfect zijn voor een picknick. Geniet van lokale kazen, versgebakken brood en sappige druiven terwijl je omringd wordt door de natuurlijke pracht van de Vogezen.

Sluit je dag af met een bezoek aan een traditionele Winstub, een Elzasser taverne, waar je kunt genieten van een stevige maaltijd en lokale wijnen. Kies voor Choucroute Garnie, een Elzasser versie van zuurkool met worst, ham en aardappelen, en laat je smaakpapillen verrassen.

Dag 2: Historische schatten en bergavonturen

Vandaag staat in het teken van geschiedenis en avontuur. Begin je ochtend met een bezoek aan het Château du Haut-Kœnigsbourg en neem de tijd om door de kamers en gangen van dit indrukwekkende kasteel te dwalen. Vergeet niet om naar de top van de toren te klimmen voor een panoramisch uitzicht over het omliggende landschap.

Na je bezoek aan het kasteel ga je op weg naar de Route des Crêtes voor een onvergetelijke rit langs de bergtoppen. Onderweg kom je verschillende uitkijkpunten tegen, waaronder het Hohneck-plateau, waar je de mogelijkheid hebt om te genieten van een spectaculair uitzicht op de omringende bergen en valleien.

Voor de lunch kun je stoppen bij een bergchalet en genieten van een tartiflette, een stevig gerecht gemaakt van aardappelen, kaas, spek en uien. Dit gerecht zal je energie geven voor de rest van je dag vol avontuur.

Als je de energie hebt, overweeg dan om een korte wandeling te maken naar Lac Blanc, een prachtig bergmeer omgeven door weelderige bossen. Het kristalheldere water en de serene sfeer bieden een perfecte gelegenheid om te ontspannen en van de natuur te genieten.

vogezen5-1140

Dag 3: Waterwonderen en culturele verdieping

Begin je derde dag met een bezoek aan de watervallen van Tendon. Deze watervallen, die te midden van een weelderig bos liggen, bieden een vredige en betoverende sfeer. Neem de tijd om rond te dwalen en geniet van de rust van de natuur.

Na de watervallen is het tijd om Gerardmer te verkennen. Als je van watersport houdt, kun je een kajak huren en het meer op gaan voor een ontspannen peddelsessie. Als alternatief kun je gewoon langs de promenade wandelen en genieten van het schilderachtige uitzicht.

Voor je laatste lunch in de Vogezen, probeer een Munster-kaassalade, een smakelijke mix van frisse groenten en de karakteristieke Munsterkaas. Deze maaltijd is een heerlijke afsluiting van je culinaire avontuur in de regio.

Eindig je reis met een bezoek aan het Ecomusée d'Alsace, waar je meer te weten komt over het traditionele leven en de cultuur van de streek. Bewonder ambachtslieden die oude technieken demonstreren en krijg een dieper inzicht in de geschiedenis van de Vogezen en zijn inwoners.

Met herinneringen aan prachtige landschappen, heerlijke gerechten en fascinerende geschiedenis, zal je driedaagse reis door de Vogezen ongetwijfeld een onvergetelijke ervaring zijn.

Trip 2

Voor senioren die op zoek zijn naar een vredige en betoverende reisbestemming, bieden de Vogezen een perfecte mix van natuurlijke schoonheid, historische bezienswaardigheden en ontspannen activiteiten. Deze reis is ontworpen met de behoeften en voorkeuren van senioren in gedachten, en biedt een zorgvuldig samengesteld programma dat rekening houdt met comfort, toegankelijkheid en genot. Hier is een gedetailleerd overzicht van een driedaagse reis door de Vogezen voor senioren.

Dag 1: Verkenning van charmante steden en culinaire genoegens

Je aankomst in de regio begint met een warm welkom in de pittoreske stad Colmar. Deze stad is beroemd om zijn kanalen, vakwerkhuizen en bloemrijke straten, wat zorgt voor een ontspannen sfeer. Kies voor een hotel in het centrum van de stad om gemakkelijk toegang te hebben tot de bezienswaardigheden.

vogezen4-1140

Begin je dag met een rustige wandeling door de oude binnenstad, waarbij je geniet van de historische architectuur en de lokale cultuur opsnuift. Bezoek een nabijgelegen café voor een ontspannen ontbijt met verse croissants en een kopje koffie.

Voor senioren die de voorkeur geven aan een rustige dag, is een rondvaart over de kanalen van Colmar een aangename en toegankelijke activiteit. Laat je meeslepen door de serene omgeving en geniet van de schilderachtige uitzichten terwijl je langs historische gebouwen drijft.

's Middags kun je genieten van een ontspannen lunch in een lokaal restaurant, waar je kunt proeven van de heerlijke Elzasser keuken. Overweeg het bestellen van een lichte salade met verse ingrediënten en een glas lokale witte wijn.

Dag 2: Historische ontdekkingen en natuurlijke pracht

Begin je tweede dag met een bezoek aan het Château du Haut-Kœnigsbourg. Dit middeleeuwse kasteel biedt rondleidingen die zijn aangepast aan senioren, waarbij rekening wordt gehouden met comfort en gemak. Bewonder de architectuur, geniet van het uitzicht en absorbeer de rijke geschiedenis van het kasteel.

Vervolg je reis naar het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges, waar je kunt genieten van de natuurlijke pracht zonder al te veel fysieke inspanning. Kies voor een schilderachtige rit door het park om te genieten van de berglandschappen en adembenemende uitzichten.

Voor een ontspannen en toegankelijke lunch kun je stoppen bij een rustieke herberg en genieten van een hartige quiche of een soep van de dag. Deze maaltijden zijn licht en voedzaam, perfect voor een dag vol ontdekkingen.

vogezen3-1140

Dag 3: Water en cultuur

Op je laatste dag in de Vogezen kun je beginnen met een bezoek aan de watervallen van Tendon. Deze watervallen zijn gemakkelijk te bereiken en bieden een rustige en schilderachtige omgeving. Maak een wandeling op je eigen tempo en geniet van de natuurlijke pracht.

Breng je middag door in de stad Gerardmer, waar je kunt genieten van een kalme boottocht over het meer of een ontspannen wandeling langs de oever. Dit is een geweldige kans om te genieten van het rustige tempo van het meer en de sfeer van de omgeving.

Voor je laatste lunch in de Vogezen kun je genieten van een maaltijd in een lokaal restaurant met een ontspannen sfeer. Kies voor een gerecht dat je nog niet hebt geprobeerd, zoals een lokale stoofpot met malse vlees en verse groenten.

Sluit je reis af met een bezoek aan het Ecomusée d'Alsace, waar je meer te weten komt over de traditionele levensstijl van de streek. Bewonder ambachtelijke demonstraties en geniet van een rustige wandeling door het openluchtmuseum.

vogezen2-1140

De Vogezen bieden senioren een ideale bestemming om te genieten van de schoonheid van de natuur, de rijke geschiedenis en de heerlijke gerechten van de regio. Deze reis zal een onvergetelijke ervaring zijn voor senioren die op zoek zijn naar ontspanning en verkenning.

Auteur: Stefaan Van Laere

3 reacties

tintin
... lijken me 2 erg gelijkaardige voorstellen... Zijn de Vogezen dan niet groter, ruimer ? En niet vergeten : op zondag is werkelijk alles toe, van bakker tot café of restaurant ! Alleen een McDo is mss nog open...
28/08/23 12:08 REAGEER
freddy verbaere
De Vogezen zijn zeker een aanrader, en dat voor alle leeftijden. Ik ben er vorige week geweest met zoon, schoondochter en kleinkinderen. Voor elk wat wils!
28/08/23 14:14 REAGEER
Janin
In juli van dit jaar verbleven we 1 week in Cornimont. De Vogezen zijn een oase van ruimte, uitgestrektheid, natuurpracht, spectaculaire panorama's en rust. Op zondagvoormiddag konden wij terecht bij de slager én de bakker. Ook menig restaurant was open. Wij gaan zeker terug.
28/08/23 15:08 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels