Deel via

Al gedacht aan ethisch beleggen?

October 2023
We willen allemaal dat ons geld rendeert. Maar ook het hart spreekt mee. Heb je al gedacht aan ethisch beleggen?

Investeren met geweten

Ethisch beleggen, ook wel bekend als duurzaam beleggen of verantwoord beleggen, is een beleggingsbenadering die de traditionele focus op financieel rendement uitbreidt naar het omvatten van morele en ethische overwegingen. Het doel van ethisch beleggen is niet alleen om winst te behalen, maar ook om bij te dragen aan positieve veranderingen in de samenleving en het milieu. 

Ethisch beleggen is gebaseerd op het principe dat investeringen niet in isolatie van ethische en morele waarden moeten plaatsvinden. Het omvat het selecteren van beleggingen op basis van criteria die verder gaan dan enkel financieel rendement. Deze criteria kunnen variëren van milieubescherming en duurzaamheid tot maatschappelijke verantwoordelijkheid en ethisch bedrijfsleiderschap.

Het idee achter ethisch beleggen is om een positieve impact te hebben op de wereld, terwijl je tegelijkertijd je financiële doelen nastreeft.

beleggen2

 

Voordelen van ethisch beleggen

Morele Voldoening:

Een van de meest opvallende voordelen van ethisch beleggen is de diepgaande morele voldoening die het kan bieden. Het stelt beleggers in staat om hun geld te investeren op een manier die in overeenstemming is met hun overtuigingen, waardoor ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de samenleving en het milieu.

Risicobeheer

Bedrijven die ethische praktijken omarmen, zijn vaak beter gepositioneerd om bepaalde risico's te vermijden. Deze risico's kunnen variëren van juridische geschillen tot reputatieschade. Hierdoor kan ethisch beleggen bijdragen aan een betere beheersing van beleggingsrisico's.

Langetermijnvisie

Ethisch beleggen wordt vaak geassocieerd met duurzaamheid. Door te investeren in bedrijven die zich richten op duurzaamheid, kunnen beleggers een langetermijnvisie hanteren, wat financiële stabiliteit en continuïteit bevordert.

Hoe kun je ethisch beleggen?

Ethisch beleggen doe je niet zomaar. Het is een weloverwogen keuze waarbij je een aantal punten moet in acht nemen.

Grondig onderzoek

Het startpunt voor ethisch beleggen is grondig onderzoek. Beleggers moeten bedrijven, fondsen of projecten identificeren die in lijn zijn met hun ethische criteria. Dit vereist diepgaande analyse en beoordeling.

Bestudeer duurzaamheidsrapporten

 Het bekijken van duurzaamheidsrapporten van bedrijven is een waardevolle stap. Deze rapporten bieden inzicht in de inzet van bedrijven voor ethische praktijken, milieubewustzijn, arbeidsnormen en andere relevante ethische kwesties.

Engagement als aandeelhouder

Voor individuele aandeelhouders biedt ethisch beleggen de kans om hun stemrecht te gebruiken. Door te stemmen op aandeelhoudersvoorstellen die ethische en duurzame praktijken bevorderen, kunnen beleggers positieve verandering binnen bedrijven aanmoedigen.

Diversificatie

Ondanks de ethische focus blijft diversificatie een cruciaal principe van beleggen. Het houdt in dat je je beleggingen spreidt om risico's te verminderen en voorkomt dat je te afhankelijk wordt van één enkele belegging of sector.

beleggen3-1140

Meer dan financieel gewin

Ethisch beleggen gaat verder dan alleen financieel gewin; het is een benadering die je in staat stelt om je geld te investeren op een manier die in lijn is met je persoonlijke ethische overtuigingen. Deze investeringsstrategie richt zich op het selecteren van bedrijven en fondsen die voldoen aan specifieke ethische, milieugerelateerde en sociale criteria. Hier volgen enkele praktische tips en overwegingen voor ethisch beleggen:

Definieer je ethische criteria

Voordat je begint met ethisch beleggen, is het cruciaal om je ethische criteria vast te stellen. Wat zijn de waarden en kwesties die voor jou het belangrijkst zijn? Bijvoorbeeld, geef je de voorkeur aan investeringen in bedrijven die zich inzetten voor milieubescherming, sociale rechtvaardigheid, gendergelijkheid of ethisch leiderschap?

Er zijn tal van ethische beleggingsfondsen en exchange-traded funds (ETF's) beschikbaar die zich richten op specifieke ethische criteria. Deze fondsen hebben meestal een team van experts die de investeringen evalueren op basis van ethische, milieu- en sociale prestaties. Onderzoek deze fondsen om te zien of ze overeenkomen met jouw ethische waarden.

Een helder begrip van je ethische prioriteiten zal je helpen bij het selecteren van geschikte beleggingen.

Stemrecht en engagement

Als je aandelen bezit in bedrijven die ethisch beleggen respecteren, maak dan gebruik van je stemrecht als aandeelhouder. Stem op aandeelhoudersvoorstellen die ethische en duurzame praktijken binnen het bedrijf bevorderen. Bovendien kun je overwegen om de dialoog aan te gaan met de bedrijven waarin je hebt geïnvesteerd om positieve verandering te stimuleren.

 Blijf op de hoogte

Ethische beleggingen vereisen actief beheer. Blijf op de hoogte van de prestaties en ethische praktijken van de bedrijven en fondsen waarin je hebt geïnvesteerd. Het kan zijn dat hun ethische status in de loop van de tijd verandert, dus regelmatige monitoring is essentieel.

Optioneel: werk samen met een financieel adviseur

Overweeg om samen te werken met een financieel adviseur die gespecialiseerd is in ethisch beleggen. Een deskundige kan je helpen bij het identificeren van geschikte ethische beleggingen en het opstellen van een strategie die past bij je financiële doelen en ethische overtuigingen.

beleggen4-1140

Ethisch beleggen biedt niet alleen financieel rendement, maar ook de voldoening van het bijdragen aan positieve veranderingen in de wereld. Het is een persoonlijke en ethische benadering van investeren die zowel financiële stabiliteit als een geweten bevordert. Door deze praktische tips te volgen en je ethische overtuigingen te integreren in je beleggingsstrategie, kun je een verschil maken met je portefeuille.

Ethisch beleggen voor de toekomst

Ethisch beleggen blijft evolueren en groeit gestaag in populariteit. Het biedt beleggers de mogelijkheid om financiële welvaart te combineren met een positieve impact op kwesties die ze nauw aan het hart liggen. Of je nu streeft naar milieubescherming, sociale rechtvaardigheid of ethische bedrijfspraktijken, ethisch beleggen biedt een route om je waarden te weerspiegelen in je financiële beslissingen.

Met ethisch beleggen kun je niet alleen een positieve impact hebben op de wereld, maar ook je financiële toekomst veiligstellen met een investeringsstrategie die in lijn is met je geweten.

Auteur: Stefaan Van Laere

1 reactie

Cyper
Sorry jongens, ik beleg niet ethisch.
Ik beleg ook niet onethisch trouwens, ik heb geen geld voor dat soort beleg.
Het enige beleg dat ik doe, is op mijn boterhammen.
(lol, zoals de jonger generaties zeggen als ze denken dat ze iets grappigs gezegd hebben)
21/10/23 03:38 REAGEER

Login Registreer

Stefaan Van Laere

Hoofdredacteur
Hoofdredacteur
Hoofdredacteur van SenNet Magazine Stefaan Van Laere (1963) wilde als kind de Tour de France of toch minstens het wereldkampioenschap veldrijden winnen. Door omstandigheden geheel buiten zijn wil is dat er vooralsnog niet van gekomen. Hij is sinds 1988 actief als beroepsauteur en journalist met een brede waaier aan interesses. Hij schreef intussen meer dan 80 boeken (zowel fictie als non-fictie) voor jeugd en volwassenen en publiceerde artikels in tal van kranten en magazines. Ook heeft hij zijn eigen uitgeverij (Partizaan). Hij is van oordeel dat elk onderwerp interessant genoeg is om over te schrijven en dat leeftijd vooral een getal is. www.stefaanvanlaere.be www.partizaan.befacebook

Meer artikels van Stefaan Van Laere

Recente Artikels

Gerelateerde Artikels