Hoe groen zijn spaarlampen?

Hoe groen zijn spaarlampen?

Tussen nu en 2012 zullen de traditionele gloeilampen geleidelijk aan uit de rekken verdwijnen. Zijn de zogenaamde spaarzame fluocompactlampen klaar voor de wissel van de wacht? En zijn ze echt onschadelijk? We staan even stil bij enkele punten.

Verdienen ze hun naam?

De fluocompactlampen zijn zeker energiezuiniger. Ze verbruiken tot 5 keer minder energie dan gloeilampen om hetzelfde lichtcomfort te bieden. Op een moment dat de energieprijzen maar blijven stijgen, is dat een niet te onderschatten voordeel. Bovendien hebben ze een langere levensduur: 6000 tot 15.000 uur tegenover amper 1000 tot 2000 uur voor gloeilampen en 2000 tot 3000 uur voor halogeenlampen. Die twee factoren samen compenseren de hogere aankoopprijs.

Altijd de beste keuze?

Het grote nadeel van spaarlampen is de opstarttijd. Het duurt een tiental seconden voor ze op hun maximale lichtsterkte zitten. Gebruik ze dus alleen op plaatsen waar het licht elke dag enkele uren achtereen blijft branden. Mijd ze met andere woorden in bergplaatsen of toiletten.

Echt energiezuiniger?

Als u ze op de juiste manier gebruikt, dan zijn ze dat zonder enige twijfel! Jammer genoeg zit er aan de binnenkant van deze lampen een laagje kwik en dat is een giftige stof. De lampen moeten dus een specifiek recyclageproces ondergaan. Gooi ze zeker nooit zomaar in de vuilnisbak! Leg ze bij uw gevaarlijk afval en breng ze bij gelegenheid naar het dichtstbijzijnde containerpark. U kunt de gebruikte lamp eventueel ook terugbrengen naar de winkel als ze niet gebroken is en er een nieuwe kopen. En aangezien de levensduur ervan kan oplopen tot tien jaar, zal dat niet om de haverklap gebeuren.

Niet schadelijk voor de gezondheid?

Bij een normaal gebruik van de lampen is er geen probleem. Maar als u even onachtzaam bent en een spaarlamp breekt, moet u wel uitkijken! Raap de lamp nooit meteen op. Verlaat de kamer liever en lucht ze eerst enkele minuten. Raap dan pas de brokstukken voorzichtig op - zonder u te snijden - en lucht daarna de kamer opnieuw. De producenten waren zich van de risico's bewust en hebben intussen een veiligere versie: op de markt gebracht: een fluocompacte lamp met dubbellagige buis. De extra buis werkt als bescherming waardoor de buis die het kwik bevat minder makkelijk breekt. Koop dus deze bij voorkeur...

Het verdict?

Met spaarlampen kunt u effectief op uw elektriciteitsfactuur besparen - ongeveer 60 euro per jaar - en u moet ze ook veel minder vaak vervangen. Ze zijn in alle opzichten een milieuvriendelijkere oplossing. Vergeet wel niet dat ze gerecycleerd moeten worden, en koop bij voorkeur lampen met dubbele buis. Zo vermijd u problemen als er eentje breekt.

Ledlampen in opmars

De diodelampen of ledlampen zullen misschien ooit de fakkel overnemen. Ze zijn al op de markt te koop, maar ze blijven nog duur en het licht is iets te fel. Maar deze problemen zullen ongetwijfeld nog worden weggewerkt. Ze verbruiken nog minder dan de huidige generatie van spaarlampen en hebben een levensduur van 50.000 tot 100.000 uur!

Auteur: Frédéric Wauters, journalist ViVio