Energiebesparende werken in huis: leg uw prioriteiten vast

Energiebesparende werken in huis: leg uw prioriteiten vast

Bent u van plan om in uw huis werken uit te voeren om energie te sparen? Dan moet u wel uw prioriteiten stellen. We hadden hierover een gesprek met Bernard Huberlant, projectmanager bij 3E, een onafhankelijk bureau dat gespecialiseerd is in het energierendement van gebouwen.

Welk soort investeringen moeten er eerst gebeuren om maximaal te besparen op energie?

"De eerste prioriteit aan bestaande woningen is een goede isolatie voorzien. Het isolatiemateriaal moet kwalitatief hoogstaand en voldoende dik zijn en het moet ook goed geplaatst worden om thermische bruggen te voorkomen (plaatsen in de woning waar de isolatie onderbroken wordt, met warmteverlies als gevolg). Eerst moet het dak worden geïsoleerd, want de meeste warmte ontsnapt via het dak. Er moet ook extra aandacht worden besteed aan het isoleren van het raamwerk. Isoleringwerken leveren meestal een flinke besparing op zonder dat ze zware investeringen vergen."

Ook het vervangen van de ketel voor verwarming en productie van warm sanitair water is een investering die tot de prioriteiten behoort.

"Het rendement van de huidige condensatietoestellen ligt 6 tot 9 % hoger dan dat van de standaard-verwarmingsketels op gas, en 3 tot 5% voor die op stookolie. De besparing is nog groter als de ketel die u vervangt oud is. Als u een stookolieketel die twintig jaar oud is, vervangt door een stookolieketel met condensatietechnologie kunt u jaarlijks 300 tot 400 euro besparen."

Maar er zijn nog andere dingen behalve isoleren en verwarmen...

"Ook een goede luchtcirculatie in de woning is belangrijk. Als de lucht te vochtig is, is er meer energie nodig om ze op dezelfde temperatuur te krijgen. Het is dus zeker een goede zaak om te investeren in een systeem dat de toevoer van verse lucht en de afvoer van de vervuilde lucht doeltreffend regelt. Dat kan met een Gecontroleerde Ventilatie (VC) of - beter nog - met een Gecontroleerde Mechanische Ventilatie (VMC) met enkele flux. Een stuk duurder is het systeem VMC met dubbele luchtstroom. Dit systeem recupereert de warmte van de vervuilde lucht via een warmtewisselaar voor het de lucht naar buiten stuurt. Voor een VMC enkele flux moet u rekenen op een bedrag tussen 500 en 1.500 euro. Een systeem VMC dubbele flux kost meer dan het dubbele, de investering is na ongeveer tien jaar terugbetaald."

Auteur: Interview door Johan Debière