Uit de wind en uit het zicht met hagen

Waar vandaan: Tuinkriebels > Organisch tuinieren > De siertuin > Hagen

Uit de wind en uit het zicht met hagen

Hagen en haagjes hebben tal van functies. Ze brengen niet alleen structuur in de tuin, maar verhinderen ook de inkijk en garanderen zo de nodige privacy. Hagen kunnen ook perfect dienen als windscherm en zorgen op die manier voor een aangenaam microklimaat waarin planten en tuinbezitters zich goed voelen. Ze vormen een mooie, natuurlijke achtergrond voor borders en zijn een pleisterplaats voor tal van vogels en nuttige insecten.

De keuze van de haag is bepalend voor het uitzicht en de sfeer van de tuin. Hou hier rekening mee bij de aankoop van je haagplanten. Er zijn namelijk heel veel verschillende mogelijkheden: wintergroene of bladverliezende strakke hagen, gemengde hagen, hagen van fruitbomen, bloeiende hagen, smalle hagen van klimop… Kies je haagplanten dus met zorg uit. Koop haagplanten met gezonde wortels die niet uitgedroogd zijn.

HaagEen aanplanting kan pas slagen wanneer de wortels van alle planten snel hergroeien, zodat de haagplanten zich binnen de kortste keren kunnen verankeren. Dat kan slechts als de bodemstructuur in orde is. Al te vaak is de bodem dichtgeslempt zodat het regenwater niet of onvoldoende wegvloeit. In een dergelijke bodem hebben plantenwortels het moeilijk. De planten kwijnen weg en kunnen zelfs afsterven.

Bij het planten van een haag is het daarom van essentieel belang, dat je de grond voldoende diep losmaakt en de bodemstructuur verbetert. Door een aangepaste bodemverbeteraar voor hagen, sierheesters en bomen in de plantsleuf te mengen, wordt de bodem luchtig en humusrijk en houdt hij het vocht beter vast. Dat is belangrijk aangezien de jonge, nog tere wortels, naast lucht ook voortdurend voldoende vocht ter beschikking moeten hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Dankzij deze bodemverbeteraar zullen de wortels van jouw haagplanten dus vlot aanslaan en gemakkelijk de nodige voedingsstoffen opnemen. Kortom, je haagplanten zullen voorbeeldig groeien.

Dat hagen gesnoeid moeten worden, vergeet geen enkele tuinier. Dat ze ook voeding moeten krijgen, wordt echter vaak over het hoofd gezien. Die voeding dient om de haag opnieuw vlot te laten uitgroeien zodat ze snel weer een gesloten geheel wordt. En er is nog een andere reden. Wanneer de wortels van je haagplanten geen of onvoldoende voeding vinden in hun omgeving, gaan ze op zoek naar voedingsstoffen in de bodem van de border of het gazon, die meestal wel de broodnodige voeding krijgt.
Door jouw hagen in het voorjaar en na elke snoeibeurt te bemesten, zullen ze in schoonheid groeien en een gesloten haag vormen. Gebruik een meststof die specifiek voor hagen is bedoeld en extra magnesium bevat. Dit geeft de bladeren en naalden een diepgroene kleur en vermijdt bruine toppen. Een goed bemeste haag is bovendien beter gehard tegen ziekten, heeft een hogere weerstand en zal langer gezond blijven. En ook je border en je gazon naast de haag zullen er wel bij varen. Hun voedingsstoffen worden immers niet meer weggenomen.

Snoeitips:
Snoei snelgroeiende soorten, zoals bijvoorbeeld Ligustrum flink terug bij het planten. Op die manier vertakken de planten beter, en wordt een haag bekomen die ook onderaan goed sluit.

De meeste hagen worden gesnoeid bij het begin van de zomer. Snelgroeiende hagen worden best nogmaals gesnoeid in september. Een regelmatig gesnoeide haag vormt een dichter scherm. Bovendien zal de haag er na een snoeibeurt ook minder gehavend uitzien. Let er bij het snoeien ook op dat de haag onderaan best iets breder is dan bovenaan.

Bron: DCM