Waar vandaan: Immo & bouwen > Financiele aspecten > hypothecaire lening

Hypothecaire lening

Een belangrijk aspect in de kredietakte van het hypothecair krediet is de vestiging van de waarborgen. Nieuwe waarborgen worden altijd gevestigd via een notariële akte. Voor elk hypothecair krediet dien je dus langs de notaris te passeren. De vestiging van de hypotheek gebeurt door een inschrijving in het hypotheekregister.
Wanneer een klant zijn terugbetalingsafspraken niet respecteert, kan de kredietinstelling aanspraak maken op deze waarborgen. Dit kan de verkoop van de woning tot gevolg hebben.

  • Het hypothecair krediet kan voor verschillende doeleinden worden gebruikt; de aankoop, bouw of verbouwing van een woning
  • Steek je licht op bij verschillende banken en kredietmakelaars. De concurrentiestrijd speelt immers sterk
  • Vergelijk niet alleen de rentevoeten uit de verschillende voorstellen, maar kijk ook naar de maandelijkse aflossing en het totaalbedrag op het einde van de rit

Hypothecaire volmacht

  • Soms zal de bank het niet nodig vinden om een hypotheek te laten vestigen. Bijvoorbeeld bij een korte looptijd van het krediet of bij beperkt kredietbedrag. In dat geval kan hij ook een hypothecaire volmacht voorstellen. Deze volmacht kan op ieder moment worden omgezet in een hypotheek.
  • Aan een hypothecaire volmacht zijn lagere kosten verbonden in vergelijking met een hypotheek
  • Het tarief van het krediet kan worden verhoogd omdat een hypothecaire volmacht minder zekerheid biedt dan een hypotheek
  • Een lening gedekt door een hypothecaire volmacht biedt minder fiscale voordelen.

Stedenbouwkundige vergunning
Wanneer je een woning bouwt of verbouwingswerken uitvoert waarvoor een stedenbouwkundige vergunning vereist is, dan moet je deze vergunning in je bezit hebben voordat de lening kan worden toegekend. Zo weet de bank dat je wettelijk in orde bent en beschik je sneller en gemakkelijker over je kredietbedrag.

Hypothecaire kosten
Wanneer je een hypothecaire krediet afsluit, wordt je geconfronteerd met enkele bijkomende kosten die verbonden zijn aan de kredietakte:

- de registratierechten
- ereloon van de notaris
- administratieve kosten

Dit bedrag is afhankelijk van het bedrag dat je ontleent. Hier vind je een berekeningsmodule om na te gaan hoeveel de kosten bedragen op het bedrag dat je wilt ontlenen.

Schuldsaldoverzekering
Wanneer je een hypothecair krediet afsluit, zal de bank je doorgaans ook vragen om een schuldsaldoverzekering af te sluiten. Hier lees je meer over deze verzekering.

Bron: Habitos