Waar vandaan: Interieur en inrichting > Keuken > Elektrische apparaten

Elektrische apparaten

Een keuken is maar het halve werk zonder de bijhorende huishoudapparaten. Binnen alle apparaten zijn er hier opmerkelijke evoluties.

Dampkappen
- De trend is de hang naar wanddampkappen met randafzuiging. Deze afzuigapparaten zuigen de dampen af via enkele spleten in hun oppervlak.
- Dankzij de hoge luchtsnelheid die ze produceren zijn ze in staat om zowel zware (frietvet) als lichte dampen af te zuigen.

Koelkasten
- De nieuwste generatie koelkasten is uitgerust met een of meerdere 0 gradenvakken. Door een systeem van koude luchtventilatie kan de temperatuur hier net boven 0° Celsius worden gebracht.
- In combinatie met de verhoogde luchtvochtigheid die je in deze vakken kan creëren, is dit het ideale klimaat om bladgroenten en fruit voor langere tijd te bewaren. Wanneer je de luchtvochtigheid op een minder hoog niveau brengt, laten ook verse vis en vlees zich hier uitstekend bewaren.

Vaatwassers
- Bij vaatwassers van bepaalde merken heeft de aandacht voor ergonomie ook zijn intrede gemaakt. De vaatwassers maken niet langer gebruik van een openklapbare deur, maar van schuiflades. Dit vergemakkelijkt het in- en uitladen van de machine aanzienlijk.

Lijn 38-toestellen
- Deze compacte toestellen hebben een hoogte van 38 cm. Dit maakt dat er twee van dergelijke apparaten geïntegreerd worden in nagenoeg dezelfde ruimte die een klassiek toestel zou innemen.
- Dit is dus een uiterst dankbaar concept om zuinig om te springen met de beschikbare plaats in de keuken.

Energielabel
Door de hoeveelheid huishoudapparaten die er vaak verzameld worden, is de keuken dé plaats bij uitstek voor een hoog elektriciteitsverbruik. Dit kan je enigszins in de hand houden door bij de aankoop van de toestellen rekening te houden met hun energieverbruik. Dit staat aangegeven op het energielabel. Op basis van hun verbruik zijn de apparaten (koelkasten, diepvriezers, wasmachines, droogautomaten, vaatwassers en airconditioning) ingedeeld in 7 klassen. Toestellen met van klasse G hebben een heel hoog verbruik, toestellen met van klasse A zijn energiezuinig.
Sinds maart 2004 is er voor koelkasten zelfs een nieuw energielabel in voege. Er zijn namelijk twee extra energiecategorieën bijgekomen; de nog strengere A+ en A++ klasse. Een toestel met een A+ label verbruikt tot 25 % minder dan een koelkast met een A-label. De A++ klasse gaat met 50 % minder stroomverbruik nog een hele stap verder.

Bron: Habitos