Waar vandaan: Interieur en inrichting > Domotica > Toepassingen

Toepassingen

Verlichting
- De hoeveelheid licht, de lichtsterkte, en de keuze tussen algemeen, indirect, gedimd licht of lichtaccenten kan automatisch door het domoticasysteem bepaald worden
- Een aanwezigheidsdetector of een lichtcel zorgt voor het in- en uitschakelen van de verlichting.
- De automatische handelingen kunnen op elk ogenblik onderbroken worden, door het systeem manueel te bedienen.
- Bepaalde lichtinstellingen bieden u met één druk op een knop steeds een optimale sfeer.
- De toets "tv kijken" zal het licht voldoende dimmen, om geen reflectie op het televisiescherm te veroorzaken.
- De toets "bezoekers" accentueert een aantal accessoires in de woonkamer en zorgt voor gezellig, indirect licht.
- Wie wil lezen, drukt op de gelijknamige toets, waardoor een leeslamp wordt ingeschakeld en de andere lampen gedimd worden

Verwarming
- Het domoticasysteem stelt de verwarmingsthermostaten af op de gewenste temperatuur via een timer of een aanwezigheidsdetector. Zo wordt een kamer op de ideale temperatuur gebracht wanneer ze in gebruik wordt genomen. Bij afwezigheid wordt de temperatuur geleidelijk naar een lagere stand-by temperatuur gebracht, rekening houdend met de opwarm- en afkoelperiode.
- Raamcontacten die gebruikt worden voor de inbraakbeveiliging, kunnen ook de verwarming automatisch laten uitschakelen, wanneer een raam geopend wordt. Een mooi voorbeeld van rationeel energiegebruik.
- Handig is dat één aanwezigheidsdetector voldoende is om zowel de verwarming als de verlichting bij te stellen.

Koeling
- De zonnedetector stelt de hoeveelheid zon vast en stuurt de zonwering bij te grote opwarming.
- Anderzijds treedt de zonwering niet in werking, wanneer de ingestelde comforttemperatuur in de kamer niet wordt overschreden of als er teveel wind is. Op die manier is het dus mogelijk om de zonnewarmte te gebruiken als extra verwarmingsbron voor het huis

Toegangscontrole
- Het domoticasysteem kan - bij aanwezigheid van de bewoners - beelden van de videofoon of parlofoon projecteren op het televisie- of computerscherm. Bij afwezigheid kunnen de beelden worden doorgestuurd naar een externe locatie waar de bewoners kunnen zien wie er aan hun voordeur staat of worden de beelden opgenomen via de videorecorder of een computerschijf. Bij geval van inbraak kunnen de beelden zelfs worden doorgestuurd naar een bewakingsfirma of kan je uw huis bewaken via het internet.

Technische alarmering
- De detectoren melden niet alleen rook of een waterlek, maar reageren ook daadwerkelijk op de situatie. Rookdetectoren zetten dus niet alleen het brandalarm in werking, maar kunnen er -in combinatie met domotica- voor zorgen dat ramen gesloten worden en het licht eventueel wordt aangestoken. Dankzij het domoticasysteem kunnen de hulpdiensten automatisch worden opgeroepen.
- Naast rookdetectoren bestaan ook waterlekdetectoren - die bij een lek de waterleiding automatisch laten afsluiten -, temperatuurdetectoren in diepvriezers en hulpcontacten op differentieelautomaten en zekeringen, voor de melding van een spanningonderbreking.

Inbraakalarmering
- Bij de detectie van een inbraak, kan domotica ervoor zorgen dat alle lichten worden ingeschakeld om de inbreker af te schrikken. Het is evengoed mogelijk om de radio-installatie in werking te stellen, op maximaal volume.

Beheer van huishoudtoestellen
Verschillende huishoudtoestellen kunnen automatisch door het domoticasysteem worden ingeschakeld. De intelligentie van het energiebeheer zorgt voor een gelijkmatige spreiding van het elektriciteitsverbruik, bij voorkeur op tijdstippen dat de klant het goedkoopste tarief wordt aangerekend.

Bron: Habitos