Kraxen Stove

Waar vandaan: Lifestyle > Behandelingen: Kraxen Stove

Kraxen Stove, een gloeiende alpenweide-ervaring

Oostenrijk wordt wel eens ‘het land van de wellness’ genoemd. Je vindt er tal van traditionele arrangementen, maar ook uitzonderlijke behandelingen zoals de Kraxen Stove, een gloeiend hete ervaring met stoom en gedroogd alpenhooi.

Argenteuil Roeselare - Kraxen StoveHet woord Kraxen Stove komt oorspronkelijk uit het Oudduits. ‘Kraxen’ betekent mand en ‘Stove’ verwijst naar een kachel. Bij deze behandeling neem je plaats in een nis die in de rug gevuld is met gedroogd hooi. Liefst alpenhooi, zo laat ik me vertellen, want wanneer de hete stoom erdoorheen blaast, geurt het veel meer dan hooi dat van onze weides komt.

De hete stoom zorgt er voor dat een aantal weldoende stoffen vrijkomen. Een van die stoffen is cumarine dat onder andere verantwoordelijk is voor de typische geur van gedroogd hooi.

Vroeger werd cumarine gebruikt als smaakstof. Tegenwoordig is het een belangrijk bestanddeel in parfums. In de geneeskunde staat cumarine bekend om haar bloedverdunnende eigenschappen. Tot dusver de theorie, maar hoe ervaar je een Kraxen Stove-behandeling nu echt?

Kriebeltenen
Argenteuil Roeselare - Kraxen StoveEen Kraxen Stove is een ervaring die je met z’n tweeën moet delen. Je ontdoet je van alle kledij en kruipt tegenover elkaar in een rechtopstaande kuip of nis. Vervolgens krijg je een grote linnen doek omwikkeld zodat de hoge temperaturen en de geur van het verwarmd hooi nog beter rond je lichaam blijven hangen.

Je voeten plaats je samen in een houten mandje met hooi. Met kriebelende tenen komen de alpenweides al even dichterbij. In het houten frame waartegen je rug leunt, zit alpenhooi dat vermengd is met gedroogde alpenbloemen. Geen gekriebel deze keer, want een dunne stof houdt het hooi tezamen. En dan is het wachten op de hete stoom die af en aan komt.

Duizenden miertjes
Langzaam begint je rug steeds heviger te gloeien van de hitte terwijl de stoom en het zweet je van het lichaam stromen. In het heetst van de behandeling voelt het alsof je rug en schouderbladen in vuur en vlam staan, alsof duizenden miertjes over je huid lopen en dat is het moment waarop je je voorover buigt en je gelaat in het linnen doek verbergt.

De heerlijke geur van hooi vult je neusgaten en alle poriën in je gelaat openen zich. Je voelt je spieren ontspannen. Superheet, maar bijzonder rustgevend.

Argenteuil Roeselare - Kraxen StoveLoom en lui
Na een dik half uurtje mag je je plaats op de ‘stoof’ verlaten en ben je volkomen relaxed. Vandaar dat deze zuiverende warmtebehandeling dikwijls vooraf gaat aan een bio-energetische massage. Je spieren zijn immers ideaal opgewarmd en je voelt je enorm loom en lui.

Kruip daarom na deze behandeling beslist niet meteen achter het stuur van je wagen, want je begint gegarandeerd te snoezen.

 

 

Auteur: Dirk Robyns
Bron: PSG -