Waar vandaan: Juridisch advies > het heropenen van een buurtweg

het heropenen van een buurtweg

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     


Een deel van onze gronden, waarvan we effectief ook eigenaar zijn, liggen vlak achter onze woning. Onlangs kwamen wij te weten dat er dwars door deze gronden een gemeenteweg zou lopen, welke nu door de gemeente terug in voege zou worden gebracht en terug door het publiek zou kunnen gebruikt worden. Wij zijn wat op onderzoek uitgegaan en nu blijkt dat deze weg reeds meer dan 50 jaar niet meer gebruikt zou zijn. Wij hebben deze gronden reeds 30 jaar in gebruik en de eige­naar voor ons heeft dus deze weg mee in zijn akkers verwerkt. Graag zou ik nu willen weten of de gemeente het recht heeft na al deze jaren, deze gemeenteweg opnieuw open te stellen voor het publiek?

In toepassing van artikel 538 van het Burgerlijk Wetboek zijn wegen, banen en straten als behorend tot het openbaar domein te beschouwen. Dit betekent dat private personen er geen rechten op kunnen verkrijgen zelfs niet door de dertigjarige verjaring.

Op deze regel bestaat echter wel een uitzondering wanneer het wegen betreft die opgenomen zijn in de atlas der buurtwegen. Ingevolge artikel 12 van de wet op de buurtwegen (een wet van 10 april 1841), zijn deze wegen niet vatbaar voor verjaring zolang zij worden aangewend tot het openbaar gebruik.

Met andere woorden, men kan het bezit van deze wegen verkrij­gen door een dertigjarig gebruik vanaf het ogenblik dat de weg niet meer gebruikt wordt door het publiek.

Rechters hebben dit in het verleden reeds duidelijk bevestigd. Een vrederechter stelde dat de onverjaarbaarheid van de wegen welke ingeschreven zijn in de atlas der buurtwegen, blijft voortduren zolang deze wegen tot het openbaar gebruik dienen. Eens, zo stelde de vrederechter, dat het publiek gebruik ophoudt, komt de weg in de handel terug en wordt hij vatbaar voor vervreemding of voor verjaring.

Wel merken wij hier op dat het in die omstandigheden dan wel moet gaan om een bezit dat beantwoordt aan de voorschriften van artikel 2229 van het Burgerlijk Wetboek, nl. om een voort­durend, onafgebroken, ongestoord, openbaar en niet-dubbelzin­nig bezit als eigenaar.

Om nu te weten te komen of een weg al dan niet een buurtweg is dient u inlichtingen te nemen bij de Bestendige Deputatie van de provincie. Een buurtweg kan maar opnieuw worden openge­steld voor het publiek door een beslissing van de Bestendige Deputa­tie en dit na beraadslaging door de gemeenteraad.

Vrijdag 27 Juli 2007

 

 

rss