Waar vandaan: Juridisch advies > Problemen met de gemeente

Problemen met de gemeente

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Zonder enige verwittiging zijn de gemeentewerkers een perceel grond beginnen betreden, zij hebben daarvoor draden doorge­knipt en een paar bomen beschadigd. Naar het schijnt zouden ze binnenkort beginnen met graaf­werken voor de aanleg van rioleringen, die dan een hele tijd zouden duren.

In het begin was de gemeente van plan om de rioleringsbuizen in de bedding van de bestaande weg aan te brengen, doch zij hebben hun plannen veranderd. Zonder mij van dit alles in kennis te stellen betreden zij zomaar mijn grond en brengen zij zo veel schade toe. Mag en kan de gemeente zo tewerk gaan ? Wat kan ik hiertegen doen ?

Het gaat hier om een zeer delicaat probleem en in eerste instantie raden wij je aan spoedig contact op te nemen met een advocaat uit uw buurt die dan rechtstreeks contact kan opnemen met uw gemeentebestuur.

Uit uw informatie kunnen wij opmaken dat het hier niet gaat om onteigeningswerken, noch om werken die wettelijk geregeld zijn zoals bijvoorbeeld elektriciteitswerken, gasleidingen, tele­foonleidingen enz ... Het gaat hier waarschijnlijk om wegenis­werken waarvoor uitsluitend de gemeente bevoegd is.

In ieder geval, zodra de beslissing van de gemeenteraad geno­men is, kan men zich tegen de uitvoering hiervan normaal niet verzetten. Dit echter voor zover de gemeente zich niet schul­dig maakt aan onwettelijke bezetting van iemands eigendom, al dan niet in pacht gegeven.

Je zou toch moeten nagaan of de gemeente een onteigeningsplan heeft uitgewerkt ?

In ieder geval mag de overheid of diegene die de werken uit­voert voor rekening van de overheid, slechts met de werken beginnen nadat alle betrokken partijen op voorhand werden verwittigd.

Zonder een voorafgaande verwittiging zomaar een perceel grond betreden en daartoe de afspanning stuk maken en nog een paar bomen beschadigen, is zeker als een wederrechtelijke daad te bestempelen waartegen de gebruiker zich kan verzetten door beroep te doen op de bevoegde rechter.

In dit geval kan men zich tot de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg wenden. Deze rechter, zetelend in kort geding, kan dringende maatregelen bevelen om de rechten van de betrokken partijen te vrijwaren in afwachting dat er over de grond van de zaak gehandeld wordt.

Het is begrijpelijk dat men je in elk geval alle verlies zal moeten vergoeden. Hierbij zal men rekening moeten houden met alle mogelijke schadeposten.

Daarenboven raden wij je aan om de veroorzaakte schade ook te laten vaststellen door een deskundige.

Vrijdag 13 Juni 2008

 

 

rss