Waar vandaan: Juridisch advies > Diefstal van materiaal op de bouwwerf!

Diefstal van materiaal op de bouwwerf!

Juridisch advies

< Vorige Archief Volgende >
     

Enkele maanden geleden was een aannemer bezig met verbouwingen aan mijn woning. Na een paar dagen bleek nu dat er bouwmaterialen verdwenen waren. Wij hebben daar toen onmiddellijk aangifte van gedaan bij de politie, maar de kans dat de dader betrapt wordt is natuurlijk zeer klein. Ik heb ondertussen de laatste factuur gekregen van de onderne­mer en nu vermeldt hij daar de verdwenen bouwmaterialen op. Ik moet dus deze materialen betalen, terwijl ze gestolen werden. Kan hij mij verplichten dit te betalen?

Volgens de wettelijke bepalingen is het de aannemer die ver­antwoordelijk blijft voor het bewaren van de materialen, zelfs indien ze door de bouwheer (uzelf dus) werden geleverd.

In principe betekent dit dus dat indien ze niet kunnen ge­bruikt worden omdat ze, zoals in uw geval, gestolen werden, de aannemer aansprakelijk blijft.

Indien nu de aannemer kan aantonen dat de diefstal niet te wijten is aan zijn nalatigheid, of dat hij overmacht of toeval kan inroepen, dan is het de eigenaar van de materialen die aansprakelijk is.

Op dat ogenblik zal dus de aannemer aansprakelijk blijven indien hij zelf de bouwmaterialen heeft aangehaald (hij blijft dan eigenaar van de materialen). Hij mag dan ook niet de kosten doorrekenen aan de bouwheer.

Werden de materialen daarentegen door de bouwheer geleverd, dan is hij eigenaar en draagt hij ook het risico. Op dat ogenblik zal de aannemer de materialen aanrekenen die hij zelf heeft moeten aankopen om de gestolen goederen te vervangen.

Faling van de aannemer : wat met de werkzaamheden?

Ik ben bezig met de heropbouw van een stal. Nadat de aannemer reeds een paar dagen niet was komen opdagen, nam ik contact op met zijn firma en vertelde men mij dat de zaak in faling was gegaan! Ik heb reeds een paar voorschotten betaald aan de vorige aannemer. Hoe moet dit nu verder?

Het spreekt voor zich dat een faling steeds veel moeilijk­heden met zich meebrengt, en zeker wanneer een werf nog niet volle­dig is afgewerkt. In eerste instantie zal de Handelsrechtbank een curator aan­stellen. Deze curator moet er voor zorgen dat alle onbetaalde facturen betaald worden, hij zal ook alle goederen van de aannemer moeten verkopen en hij moet nagaan welke de schulden zijn van de aannemer.

Met de opbrengsten hiervan moet de curator dan proberen om alle schuldeisers te betalen.

Bij bouwwerken welke nog niet af zijn, wordt er meestal ge­werkt met voorschotten. Vermits in uw geval het bouwwerk evenmin af is, wordt het moeilijk om na te gaan of er nog iets verschuldigd is of niet. Het is mogelijk dat u teveel hebt betaald, maar u kan eveneens te weinig betaald hebben.

De beste oplossing is dat er een gerechtsdeskundige wordt aangesteld door de rechtbank welke dan de afrekening kan opstellen. Vanaf het ogenblik dat deze deskundige klaar is met het opstellen van zijn rapport, kan de werf vrij gegeven worden voor verdere afwerking.

Wij raden u ten zeerste aan dit te doen, daar indien u toch de werken gewoon door iemand anders zou laten afwerken, er moei­lijkheden zullen ontstaan over het bewijs van de toestand van de werf op het ogenblik van de faling.

Vrijdag 22 Augustus 2008

 

 

rss