Waar vandaan: Toerisme > Zuid-Amerika > Argentinië > Informatie

Zuid-Amerika > Argentinië

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Deze Zuid-Amerikaanse schoonheid is op zich al een continent, want het is bijna zo groot als Europa. Deze uitgestrektheid maakt van Argentinië een heel divers land, met zowel dicht oerwoud in het noorden, woestijn, hoge bergtoppen en ijsbergen in het Zuiden.

In 1492 werd het Amerikaanse continent ontdekt door Christoffel Columbus voor de Spaanse kroon, maar ook Portugal eiste snel een deel van de koek op. Daarom werd in 1494 het verdrag van Tordesillas gesloten tussen beide landen, waardoor het continent in twee delen opgesplitst werd: het oostelijke deel was voor Portugal (het huidige Brazilië), de rest kwam Spanje toe.

Al gauw kwamen de Spanjaarden ook naar het zuidelijkste deel van Zuid-Amerika: men had immers nog geen echt idee van de uitgestrektheid van het continent, en men ging op zoek naar een doorgang naar de Stille Oceaan. Men dacht dat de brede monding van de Rio de la Plata (de “zilveren” rivier) deze doorgang zou kunnen zijn, en toen kwamen ze terecht op de plaats van het huidige Buenos Aires, waar al begin 16 de eeuw een nederzetting werd gesticht. Ook op andere plaatsen in het land werden nederzettingen gesticht, en dit wegens de goede landbouwgronden in Argentinië. De regio en Buenos Aires werden belangrijker eind 18 de eeuw, toen het tot een apart Spaans Vice-Koninkrijk (Rio de la Plata) werd uitgeroepen.

Begin 19 de eeuw werd Argentinië onafhankelijk, samen met de meeste Latijns-Amerikaanse staten. Na een bloedige oorlog met de noordelijke buur Paraguay een aantal jaren later, volgde een eeuw van grote voorspoed. De rest van het land werd gekoloniseerd (het is een vruchtbaar land, de uitgestrekte pampa's erg geschikt zijn voor veeteelt). Het land trok veel immigranten aan in die periode, waaronder heel veel Italianen. Daardoor is Argentinië ook het meest Europese van de Zuid-Amerikaanse staten, met vooral in Buenos Aires een nog levendige Italiaanse cultuur (de stad telt een derde van de bevolking van het land, met ongeveer 13 miljoen inwoners). In die periode bloeide Buenos Aires ook open: de vele monumenten, brede lanen en parken doen veel denken aan steden zoals Parijs of Barcelona. In die periode was Argentinië economisch een van de meest voorspoedige landen ter wereld.

Nadien is het bergaf beginnen gaan, niet in zijn minst door alle politieke strubbelingen die het land na de Tweede Wereldoorlog gekend heeft: militaire dictaturen, de oorlog met Groot-Brittannië omtrent de Falkland-eilanden begin jaren tachtig (waarin Argentinië het onderspit moeten delven heeft). Sinds enige tijd is men echter weer op de democratische weg, en het land is na de recente economische crisis van enkele jaren uit het dal aan het kruipen… Bij deze crisis kwam er een serieuze devaluatie van de Argentijnse peso, wat een bezoek aan het land interessant maakt, want vrij goedkoop.

Argentinië is een land met een sterke culturele eigendheden: het is het land van de Tango, het land is ook volledig weg van voetbal. Diego Maradona blijft er hoe dan ook nog altijd een held, ondanks alle andere grote voetballers die het land gehad heeft, en nu nog heeft.
Het eten van vlees zit ook sterk in de cultuur ingebakken: op de pampa's wordt immers misschien wel het lekkerste vlees ter wereld gekweekt: Argentijnen eten dan ook enorm veel vlees, wie er heen gaat zal dit kunnen beamen.

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet