Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Geneve > Belangrijke informatie

Citytrips > Geneve > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Hoe er geraken

Met het vliegtuig

Zwitserland heeft vijf internationale luchthavens: Zürich, Genève, Basel, Bern en Lugano.

Vluchten tussen België en Zwitserland

SWISS:
Vanuit België zijn er dagelijks rechtstreekse vluchten van Brussel-Zaventem naar Zürich, Genève, Basel (uitgevoerd door SNBA), met doorverbinding naar Bern en Lugano.
Brussel - Basel
Brussel - Zürich
Brussel - Genève
T 078 - 15 53 19
www.swiss.com

Brussels-Airlines:
Dagelijks rechtstreeks van Brussel naar Zürich (uitgevoerd door Swiss) en Genève.
Brussel - Zürich
Brussel - Genève
T 070 - 335 11 11.
www.flysn.be

Virgin Express:
Brussel (Charleroi) - Genève
T 070 - 35 36 37
www.virgin-express.com

Binnenlandse vluchten
SWISS verzorgt ook binnenlandse vluchten in Zwitserland tussen de vliegvelden van Zürich, Genève, Basel, Bern en Lugano.

Fly Rail
De luchthavens van Genève en Zürich zijn rechtstreeks op het Zwitserse spoorwegnet aangesloten. Er bestaan uitstekende treinverbindingen naar talrijke bestemmingen binnen Zwitserland.

Fly Rail Baggage
Vliegpassagiers met een vaste vluchtreservering kunnen hun bagage vanuit Nederland en België rechtstreeks vanaf Amsterdam-Schiphol resp. Brussel-Zaventem via Zürich of Genève (deels ook Basel) naar zo'n 125 Zwitserse eindbestemmingen laten doorzenden. De bagage moet vrij van douanerechten zijn. Labels zijn op het vliegveld te koop (ca. EUR 14,-). Omgekeerd is het ook mogelijk om op Zwitserse stations de bagage al voor de terugreis in te checken. Bij een aantal grote stations kan dan ook al de boardingkaart worden verstrekt. Voorwaarden voor Fly Baggage-verzending: OK-reservering en treinticket naar de luchthaven. De kosten per bagagestuk tot 30 kg bedragen vanuit Zwitserland CHF 20.-. Alle informatie over het systeem en de deelnemende stations is te vinden op www.sbb.ch.

Met de auto

Voor het binnenreizen van Zwitserland hebben automobilisten een geldig paspoort, het kentekenbewijs van de wagen en een Belgisch rijbewijs nodig. Wie gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen (Nationalstrassen) heeft een «Autobahnvignette» nodig

Wie gebruik maakt van de Zwitserse autosnelwegen (Nationalstrassen) heeft een «Autobahnvignette» nodig, die 40 Zwitserse francs (ca. Euro 27,-) per jaar kost voor personenvoertuigen met een gewicht tot 3,5 t. De sticker dient als bewijs van betaling aan de binnenzijde van de voorruit geplakt te worden.

Voor het gebruik van de autotunnels binnen Zwitserland wordt niet apart tol geheven. Zij vallen binnen het geldigheidsgebied van het vignet.

Waar te koop?
In België koopt u het autobahnvignet in de kantoren van VTB-VAB en op de hoofdzetel van Touring in Brussel (Wetstraat 44, 1000 Brussel)

Links:

- routeplanner
- verkeersinformatie Zwitserland


Met de trein

Vanuit België gaan er dagelijks twee EuroCity dagtreinen naar Zwitserland, alsmede twee nachttreinen.

Met de TGV naar de sneeuw
Rond Kerst en in April rijdt er op enkele zaterdagen een winterthalys vanaf Brussel-Zuid naar Genève. De trein stopt ook in Bellegarde. Vanaf Genève-Cornavin zijn er verbindingen met de belangrijkste wintersportplaatsen in het wallis, Regio Meer van Genève en het Berner Oberland.

- meer treininformatie
- informatie over de winterthalys

Fly Rail
De luchthavens van Genève en Zürich zijn rechtstreeks op het Zwitserse spoorwegnet aangesloten. Er bestaan uitstekende treinverbindingen naar talrijke bestemmingen binnen Zwitserland.

Fly Rail Baggage
Vliegpassagiers met een vaste vluchtreservering kunnen hun bagage vanuit Nederland en België rechtstreeks vanaf Amsterdam-Schiphol resp. Brussel-Zaventem via Zürich of Genève (deels ook Basel) naar zo'n 125 Zwitserse eindbestemmingen laten doorzenden. De bagage moet vrij van douanerechten zijn. Labels zijn op het vliegveld te koop. Omgekeerd is het ook mogelijk om op Zwitserse stations de bagage al voor de terugreis in te checken. Bij een aantal grote stations kan dan ook al de boardingkaart worden verstrekt. Voorwaarden voor Fly Baggage-verzending: OK-reservering en treinticket naar de luchthaven. Alle informatie over het systeem en deelnemende stations is te vinden op www.sbb.ch.

Hoe zich verplaatsen

Bus / tram / metro

Swiss Travel SystemZwitserland staat bekend om zijn uitstekende openbaar-vervoernet. Bovendien wordt door verschillende abonnementen van het Swiss Travel System het reizen per trein, boot en postauto nog aantrekkelijker gemaakt.

De kortingsabonnementen

De Swiss Pass
- Onbeperkt reizen met trein, boot en bus
- Onbeperkt reizen met trams en bussen in 35 steden
- Tot 25% korting bij veel bergsporen en kabelbanen
- Geldigheid: 4, 8, 15, 21 dagen of 1 maand (aaneengesloten) op het hele Swiss Travel System net

Swiss Flexi Pass
- Onbeperkt reizen op het Swiss Travel System net
- Onbeperkt reizen met trams en bussen in 35 steden
- Tot 25% korting bij veel bergsporen en kabelbanen
- Geldigheid: 3 tot 9 dagen naar keuze binnen 30 dagen.

Swiss Card
- Een maand lang voor half geld reizen op het Swiss Travel System net
- Geldigheid: 1 maand
- 25% tot 50% korting bij veel bergsporen en kabelbanen
- De reis van de Zwitserse grens of de luchthaven naar uw plaats van bestemming en terug is inbegrepen

Swiss Transfer Ticket
- De reis van de Zwitserse grens of de luchthaven naar uw plaats van bestemming en terug.

STS gezinskaart
- Gratis gezinskaart van het Swiss Travel System
- Uw kinderen tot 16 jaar reizen gratis met u mee
- Kinderen die niet tot het gezin horen, krijgen 50% korting op de prijzen van Swiss Pass en de Swiss Flexi Pass

Wist u dat NS Travel ook een brochure "TreinRondreizen Zwitserland" heeft?
Hierin worden 17 treinrondreizen aangeboden, waaronder de bekende panoramatreinen Glacier-, Rhône-, Centovalli- en de Bernina-Express.

Meer informatie over het Swiss Travel System!

Regionalpassen
's Zomers zijn er ook regiopassen voor de volgende gebieden: Lausanne/Montreux/Vevey, Meer van Genève, Oberwallis, Berner Oberland, Vierwoudstedenmeer, Graubünden en Lugano. Deze regionale passen zijn te koop in het betrokken gebied. Meer informatie..

Trein
Voor individuele treinreizen bestaan behalve 1e en 2e klas treinbiljetten verschillende kortingsregelingen en speciale kaartsoorten van het Swiss Travel System . Combinaties met Zwitserse abonnementen zijn eveneens mogelijk.

Trein/bus/bootverbindingen in Zwitserland

Het rijden

Douane
Voor het binnenreizen van Zwitserland heeft u een geldig paspoort en automobilisten tevens het kentekenbewijs van de wagen en een rijbewijs nodig. De nieuwe Nederlandse kentekenplaten met de letters NL in het blauwe vak links zijn in Zwitserland toegestaan.

Mobiel telefoneren in de auto
In Zwitserland is het in de auto alleen toegestaan om hands-free te telefoneren. Voor rijdend telefoneren met het mobiele toestel in de hand worden zeer hoge boetes uitgedeeld.

Autogordels / valhelm
In Zwitserland is het dragen van autogordels zowel voor de bestuurder als alle passagiers – ook kinderen – verplicht. Voor kinderen onder de 7 jaar is een speciaal kinderzitje of kindergordel verplicht, tussen 7 en 12 jaar een kinderzitje/-gordel of de aanwezige gordel. Motorrijders en medepassagiers en bromfietsers moeten een valhelm dragen.

Maximumsnelheid
In Zwitserland bedraagt de maximumsnelheid binnen de bebouwde kom 50 km per uur. Buiten de bebouwde kom – met uitzondering van autosnelwegen – geldt een maximumsnelheid, indien niet anders is aangegeven, van 80 km per uur. Op autosnelwegen is de maximumsnelheid 120 km per uur, op andere autowegen 100 km per uur. Voor personenauto's met aanhangwagen/caravan gelden de volgende maximumsnelheden: buiten de bebouwde kom 60 km per uur en op autosnelwegen 80 km per uur. Onder bepaalde omstandigheden (weersgesteldheid, milieuzaken) kan de maximumsnelheid door de overheid aangepast worden. Het is verstandig de verkeersborden altijd goed in de gaten te houden. Op secundaire (berg)wegen moet de snelheid zodanig aangepast worden dat stoppen binnen zes meter mogelijk is. Let op: de boetes voor te snel rijden zijn hoog. Houd rekening met radarvallen. Radarverklikkers zijn verboden in Zwitserland, zowel het bezit als het gebruik.

Sneeuwkettingen / spikes
Als de wegentoestand het vereist, is het gebruik van sneeuwkettingen 's winters op bepaalde (berg)wegen verplicht. Dit wordt ter plaatse met een speciaal bord aangegeven. Het gebruik van spijkerbanden (spikes) is van begin november tot eind maart toegestaan, echter niet op autosnelwegen. Het cijfer 80 (maximale snelheid) moet aan de achterzijde van het voertuig zijn aangebracht. 

Verkeersregels
Alcohol in het verkeer: de grenswaarde voor het alcoholpromillage bedraagt 0,8.

Tegenliggers: wanneer voertuigen elkaar niet kunnen kruisen op bergwegen of andere hellende wegen, moet in principe het dalende voertuig stoppen en zonodig terugrijden, tenzij het stijgende verkeer zich vlakbij een uitwijkplaats bevindt. In de praktijk is het vaak een kwestie van "heer in het verkeer". Wel geldt in de regel dat zware voertuigen, zoals bussen, voorrang hebben op lichtere voertuigen. Postauto's (gele bussen van de PTT voor personenvervoer) hebben op bergwegen altijd voorrang.

Parkeren
Parkeren is onder andere verboden op bruggen, op hoofdwegen buiten de bebouwde kom, in hoofdstraten en binnen twintig meter van een overweg binnen de bebouwde kom. In smalle straatjes mogen voertuigen slechts aan een kant geparkeerd worden. Van een geparkeerde auto met aanhanger of een losgekoppelde aanhanger moeten ook op een geringe helling de wielen met een wig worden vastgezet.

Vervoer van fietsen
Het vervoer van fietsen op het dak van de auto is toegestaan. Op een fietsenrek geplaatst, op de trekhaak van een auto eveneens, zolang de fietsen niet aan beide kanten van de auto uitsteken en kenteken, richtingaanwijzer en verlichting normaal zichtbaar blijven. 

Wegenhulp
Op auto(snel)wegen en de meeste bergwegen in Zwitserland bevinden zich aan weerszijden van de weg om de twee kilometer SOS-praatpalen. Daartussen wijzen pijlen in de richting van de dichtstbijzijnde paal. Wegenhulp kan in heel Zwitserland worden aangevraagd via telefoonnummer 140. In noodgevallen kan men via telefoonnummer 117 de politie bereiken.

Autoverhuur

De meeste bekende autoverhuur bedrijven hebben een vestiging op de luchthavens, havens en in de grote steden. Verhuurbedrijven geven over het algemeen geen auto mee aan personen jonger dan 23 jaar of ouder dan 70 jaar. Een geldig rijbewijs is noodzakelijk.
www.hertz.com
www.avis.com

Het weer

Het weer in Zwitserland is een bergklimaat. In de winter kan het dus erg koud en guur zijn, in de zomer kunnen de temperaturen oplopen.

Accommodatie


Zwitserland staat bekend om een kwalitatief hoogstaand aanbod aan hotels, chalets, appartementen en campings.
Reserveren vanuit Nederland en België
- Via Zwitserland Toerisme: Bel voor aanvraag van brochures en boekingen 00 800 100 200 30 (gratis). Bij Zwitserland Toerisme vindt u hotels, vakantiewoningen, appartementen, chalets, bed & breakfast, campings, groepsaccommodatie, jeugdherbergen en backpacker hostels.
- Zelf reserveren: Neem rechtstreeks contact op met Zwitserse hotels.
- Via plaatselijke verkeersbureaus in Zwitserland
- Via uw reisbureau
Reserveren na aankomst in Zwitserland
- Tele-hotelreservering: In een twintigtal plaatsen, door middel van zelfbedieningsapparaten die vierentwintig uur per dag in werking zijn. Deze automatische hotelreserveringsinstallaties bestaan uit een overzichtspaneel met naam, afbeelding, ligging en prijs van de hotels ter plaatse en een telefoon. Op het paneel is af te lezen welke hotels vrije kamers hebben. Er kan gratis naar de hotels worden gebeld.
- Bezoek aan of bellen met de VVV in de plaats van keuze om erachter te komen in welke hotels nog plaats is.
Hotelarrangementen
De meeste vakantieplaatsen in Zwitserland hebben, met name buiten het hoogseizoen, voordelige hotelarrangementen (Pauschalen/forfaits), bijvoorbeeld gecombineerd met sport, hobbybeoefening, culturele evenementen en dergelijke. Inlichtingen en boeking bij de hotels, reserveringscentrales of het verkeersbureau ter plaatse.
Links
overzicht accommodatie in Zwitserland
contactadressen van regio's en bestemmingen

Tijd

In Zwitserland is het even laat als in België.

Openingsuren

Apotheken
Geopend van 08.30 tot 18.30 uur, behalve op zondag. De buiten deze uren dienstdoende apotheken worden ter plaatse speciaal vermeld.

Banken
In de steden geopend maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 16.30 uur. In landelijke streken zijn de banken vaak dicht tussen 12.00 en 13.30 uur. De geldwisselkantoren op de luchthavens en stations zijn doorgaans geopend van 06.00 tot 21.00, vaak zelfs tot 23.00.

Postkantoren
In de steden geopend van 07.30 tot 18.30 uur. In de kleinere plaatsen zijn ze tussen de middag anderhalf uur gesloten. Op zaterdag zijn de hoofdpostkantoren tot 11.00 uur open. In grote steden is daarna soms nog een loket voor spoedzaken geopend. Ook in de toeristencentra is het postkantoor doorgaans op zaterdagochtend geopend. www.post.ch

Winkels
Van plaats tot plaats verschillend (meestal van 08.00 tot 12.00 en van 13.30 tot 18.30 uur, behalve op zondag). In de steden zijn de winkels vaak ook tussen de middag open. Op maandagochtend zijn veel winkels gesloten. 's Zaterdags zijn ze tot 16.00 of 17.00 uur open. In vakantiecentra zijn de winkels doorgaans langer open dan elders. Sport- en levensmiddelenwinkels zijn in vakantieplaatsen op zondag vaak een paar uur geopend. Avondshoppen kan in de railshops op de grote stations.

Verkeersbureaus.
Bijna iedere plaats in Zwitserland heeft een eigen verkeersbureau voor toeristische informatie. Doorgaans zijn ze geopend van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 18.00 uur en in toeristencentra ook op zaterdag tot 12.00 uur of soms tot 16.00 uur. Tussen de middag zijn de meeste verkeersbureaus enkele uren dicht.

Munteenheid

De Zwitser Frank.

Telefoon

Naar Zwitserland bellen vanuit Nederland en België: draai/toets het internationale toegangsnummer 00, dan het landennummer 41, het netnummer zonder de nul en het abonneenummer. De Zwitserse net- en abonneenummers vormen één geheel, wat inhoudt dat u ook het netnummer moet intoetsen als u lokaal belt (net als met mobiel bellen). Vanuit Zwitserland naar Nederland eerst 0031 en naar België 0032 kiezen, daarna het netnummer zonder nul en tenslotte het abonneenummer.

In Zwitserse telefooncellen kunt u met muntgeld en vaak ook met een TaxCard (telefoonkaart) of uw creditcard bellen.

Posttarieven

Een brief tot 20 gram en ansichtkaart/briefkaart naar Nederland en België moet als volgt gefrankeerd worden:
CHF 1.30 als zending «Prioritaire», A-post, duur van bezorging 2-5 dagen.
CHF 1.20 als zending «Non prioritaire», B-post, duur van bezorging 4-10 dagen

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: MySwitzerland