Waar vandaan: Toerisme > Citytrips > Rome > Belangrijke informatie

Citytrips > Rome > Belangrijke informatie

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

Hoe er geraken

Met het vliegtuig

In verschillende grote steden in Italië zijn er internationale luchthavens, kleinere steden hebben vaak regionale luchthavens.
U kan makkelijk vliegen naar verschillende steden in Italië met SN Brussels Airlines of met de Italiaanse maatschappij Alitalia.
Ook een aantal low-cost carriers vliegen vanuit België naar Italië, zoals Ryanair en Virgin-Express. Hou er rekening mee dat u bij Ryanair vertrekt vanuit Charleroi en vaak aankomt in een luchthaven die wel even verwijderd is van de stad waar u heen wil (en u ook dient te betalen voor transport).
In sommige steden, zoals in Rome, is het ook een stuk goedkoper om niet per taxi naar de stad te rijden. In Rome neemt u best de trein, die vertrekt vanuit de luchthaven.

Per trein

Dagelijkse internationale treinen vanuit Brussel naar Italië. Prijzen en uren van vertrek via de NMBS ( www.b-rail.be )

Met de auto

Naar Italië met de wagen gaat het best via Zwitserland. U kan een stuk Frans tolgeld vermijden door in Straatsburg de Duitse grens over te steken en zo tot Basel (Zwitserland) te rijden (de autosnelweg op Duits grondgebied nemen). Hou er wel rekening mee dat u in Zwitserland een wegenvignet dient aan te schaffen (dit kost ongeveer 25 € voor een personenwagen en is een jaar geldig). U kan gratis online uw route plannen via Mappy (www.mappy.be)
In Italië wordt op de autosnelwegen ook tol gehoffen. U kan hier online berekenen hoeveel u zal moeten betalen

Met de autobus
U kan ook naar Italië reizen per autocar. Kijk even op de website van Lauwers.


Hoe zich verplaatsen

Bus / tram / metro

Het verkeer in de grote Italiaanse steden kan nogal chaotisch zijn. Daarom is het een goed idee om daar het openbaar vervoer te nemen. Enkele steden hebben een metro, in de andere steden kan u best de bus nemen.

Rome
Rome is soms een chaotische stad, en daardoor is zeker gebruik maken van busverbindingen niet altijd even eenvoudig: te voet ziet u nog het meest maar Rome is wel groot, en de afstanden zijn lang. U kan best de metro nemen, voor andere verplaatsingen (buiten het spitsuur) is een taxi geen slecht idee. Alle informatie over openbaar vervoer in Rome kan u vinden op deze website.

Venetië
Venetië is een speciaal geval, omdat bijna volledig verkeersvrij is. Transport gebeurt dus te voet of per boot. De openbare vervoersmaatschappij van Venetië kan u online bezoeken op www.actv.it

Het rijden

De snelheidsbeperkingen in Italië zijn:
Binnen de bebouwde kom: 50 km/u
Provinciale wegen: 90 km/u
Autosnelwegen: 130 km/u

Het Italiaanse wegverkeer kan nogal chaotisch zijn (misschien is Napels zelfs nog de grootste chaos), en Italianen durven verkeersregels wel eens aan hun laars te lappen. Voorzichtigheid is dus wel geboden. Bij overnachten in Italiaanse steden zorgt u er best voor dat de wagen veilig staat (een bewaakte parking of parking van het hotel), zeker in Napels en in het Zuiden, want er worden regelmatig auto's gestolen in Italië of inbraken in gepleegd. Let er ook op, iets wat u eigenlijk overal zou moeten doen, dat er geen zichtbare zaken in de auto liggen, die aanstoot zouden kunnen geven om in te breken in uw wagen.

Denk er aan dat u sinds kort ook in Italië overdag verplicht de dimlichten moet aan hebben!
Het toegestane alcoholgehalte is 0.5 promille.

De Trein in Italië

Informatie over treinverbindingen in Italië kan verkregen worden bij de Italiaanse Spoorwegen.

Autoverhuur

Autoverhuurmaatschappijen ken men vinden in alle grote steden, in een aantal hotels en op de internationale vlieghavens. Je moet je identiteit bewijzen door middel van je identiteitskaart (door middel van reispas voor andere nationaliteiten) en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs. De groene kaart en burgerlijke aansprakelijkheid verzekering zijn essentieel en het is aan te raden een eigen schadeverzekering te nemen. U kan ook vooraf een wagen huren en bestellen om zeker te zijn dat u er een heeft via de grote internationale verhuurbedrijven.
www.hertz.com
www.avis.com

Het weer

Italië heeft een aangenaam klimaat. In de zomer kan het echter erg warm zijn, zeker in het binnenland, hou daar rekening mee.
Een goede website voor de weersverwachtingen in Italië is www.meteo.it , maar spijtig genoeg is deze website alleen in het Italiaans. Open de website en klik op “previsioni Italia”, klik daarna op de regio van uw keuze. Oggi is vandaag, Domani morgen enz… Zo kan u ook al wat Italiaans leren voor uw reis.

Accommodatie

Italië heeft een heel groot aanbod aan hotels, campings, bed&breakfasts…

Hotels

Officiële Feestdagen

01/01
06/01
25/04
01/05
15/08
01/11
08/12
25/12
26/12
Pasen en tweede Paasdag (maandag) 

Tijd

Italië heeft dezelfde tijd als België.

Openingsuren

Banken

Banken in Italië zijn open van 8 u 35 tot 13 u 35 en van 15 tot 16 u. In vele toeristische centra zijn ze non-stop open tot 16 u. Gesloten op zaterdag.

Winkels

De meeste winkels zijn open van 9 u s'morgens tot 19 u 30. Een aantal sluit over de middag, tussen 13 en 15 u, de grotere winkels en zeker in steden blijven open.
Italië is een land dat een paradijs is voor shoppers.Enkele topproducten zijn vooral schoenen en kledij.

Munteenheid

De munt in Italië is de EURO.

Medische faciliteiten

Het telefoonnummer voor noodgevallen is 118.
Toeristen die dringend medische zorgen nodig hebben kunnen naar de spoedafdelingen gaan zuikenhuizen (deze voorzieningen vind u ook op luchthavens).

Apotheken
Apotheken zijn geopend van maandag tot en met tussen 8 u 30 tot 12 u en van 15 tot 19 u 30 (sommige zijn ook non-stop open. Nachtdiensten wisselen af, zodat er wel altijd ergens een apotheek open is. De wachtdienst staat vermeld op de buitenzijde van elke apotheek (ook in de lokale kranten).

Noodnummers:
112: brandweer
113: politie
118: ziekenwagen

Postdiensten
Deze zijn open van 8 tot 13 u 30, en op zaterdag van 8 tot 11 u 45. Sommige diensten zijn ook beschikbaar in de namiddag. Postzegels kan u ook kopen in tabakszaken (een postzegel is een “Francobollo”, een tabakszaak een Tabbacaio)

Electriciteit

De stroom is 220 volt, hetzelfde als in België.

Telefoon

Italianen hangen urenlang aan de telefoon. Er zijn dan ook veel openbare telefoons. U heeft wel een telefoonkaart nodig om deze te kunnen gebruiken. U kan deze kopen in tabakszaken.

Om te bellen naar Italië is het landnummer 0039.

 

 

 

Promoties & reserveren
Bezienswaardigheden
Belangrijke informatie
Reisverhalen

 

 

Bron tekst: SeniorenNet