Waar vandaan: Culinair > Recept van de dag > Dinsdag
Recept van de dag
Zalm met gemarineerde venkel 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 venkel
- peper en zout
- PH Mix Méditerranée-molentje
- dilletakjes
- 1 eetlepel(s) Vitelma Finesse
- 1 eetlepel(s) grenadine
- 2 deciliter water
- 2 deciliter witte wijn
- 2 eetlepel(s) honing
- 2 eetlepel(s) gehakte dille
- 4 eetlepel(s) frambozenazijn
- 500 gram verse zalm
Voedingswaarde
1 portie = 1/4 / kcal 289
Bereiding
Snijd de venkel zeer fijn met een snijmachine of met een mandoline.
Meng de frambozenazijn, het water, de wijn, de grenadine en de honing.
Marineer de venkel erin en laat een nacht rusten in de koelkast.
Snijd de zalm in fijne plakjes.
Smeer de borden in met de vetstof en kruid met de mediterrane kruiden.
Schik de zalm op de borden, kruid met peper (en zout) en plaats deze gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Haal de borden uit de oven en verdeel de gemarineerde venkel erover. Bestrooi met de gehakte dille.
Versier met nog wat dilletakjes en serveer.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Hartvriendelijk koken - Piet Huysentruyt. Voor meer recepten surf naar www.vitelma.be | 53295 keer gezien | 7 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=167
Tempétoast met rodebietensalsa 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 gekookte rode bieten (zo verkrijgbaar)
- zwarte peper
- zeezout
- lijnzaad
- bieslooksnippers
- plantaardige frituurolie
- 1 eetlepel(s) frambozenazijn
- 2 eetlepel(s) Alpro soya Cuisine
- 125 gram Alpro soya Yofu Framboos en Vanille
- 160 gram tempé
Voedingswaarde
Bereiding
Deze hoeveelheid is voldoende voor 8 stuks.
Haal de rode bieten uit de verpakking en droog ze af.
Snijd ze in kleine vierkante blokjes (brunoise).
Meng de Alpro soya Yofu Framboos & Vanille met de Alpro soya Cuisine en frambozenazijn.
Kruid met zwarte peper en snuifje zeezout.
Schep dit alles door de rodebietenblokjes.
Verhit de frituurolie.
Snijd de tempé in acht plakjes. Frituur ze tot ze goudgeel zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Werk af met lijnzaad en bieslooksnippers.
Extra / Tip
De rodebietensalsa kun je ook serveren als bijgerecht.
Tempeh is een koek van sojabonen die gemaakt wordt door gepelde
sojabonen te weken, te koken en te fermenteren met een rhizopuscultuur (Rhizopus
oligosporus of Rhizopus oryzae) gedurende een tweetal dagen. Door de
werking van de Rhizopusculttuur klitten de sojabonen samen tot een koek.
Omdat tempeh, in tegenstelling met tofu, gemaakt wordt van de hele sojaboon is
ze rijk aan vezels. Tempeh is ook een rijke bron van nutriënten en
fytochemicaliën zoals isoflavones, saponines, ijzer, mangaan, calcium,
B-vitamines en ijzer. Bovendien bevat tempeh veel gezonde onverzadigde
vetzuren en geen cholesterol. Door het fermentatieproces is de verteerbaarheid
van de sojaboon ook enorm verbeterd.
Waardering
Bron recept: Elke dag gezond, het Alpro soya kookboek. Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 46420 keer gezien | 7 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=222
Tonijncarpaccio met avocado-olie en limoen, kruidenslaatje met parmesanschilfers 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- dille
- basilicum
- focaccia
- Vandemoortele Zonnebloemolie
- Vandemoortele Fijne Slaolie
- bieslook
- kervel
- cresson
- parmesan
- 1 limoen
- 1/2 bosje rucola
- 300 gram verse tonijnfilet
Bereiding
Leg de tonijnfilet enkele uren in de diepvries zodat hij flinterdun gesneden kan worden.
Kruid met peper en zout, wat gesnipperde dille, bieslook, Zonnebloemolie en limoensap.
Laat een half uurtje marineren.
Maak een salade van de rucola en de tuinkruiden, breng op smaak met Fijne slaolie en enkele druppels limoensap.
Dresseer de salade op de carpaccio en werk af met enkele parmesanschilfers.
Snijd toasts van de focaccia, maak ze even krokant in de oven en serveer ze samen met de tonijn.
Extra / Tip
i.p.v. Zonnebloemolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken. De Fijne Slaolie kan vervangen worden door Koolzaadolie of Vandemoortele Culinaire.Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 69529 keer gezien | 14 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=173
Reeboknootjes met ‘Duvel’, pompoenpuree met krokante spekjes 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- mosterd
- kippenbouillon
- jenever
- 1 Duvel
- 1 ui
- knoflook
- tijm
- enkele jeneverbessen
- olijfolie
- 4 deciliter wildfond
- 50 gram spek
- 200 gram pompoen
- 400 gram aardappelpuree
- 600 gram reebokfilet
Bereiding
Stoof de ui en de pompoen aan in Maïskiemolie.
Voeg er tijm en wat kippenbouillon aan toe en laat garen.
Pureer en meng met aardappelpuree.
Versnijd het spek in fijne lardons die u lichtjes blancheert en daarna krokant bakt in Maïskiemolie. Zet de parures van het spek samen met de ui, jeneverbesjes en look aan in Maïskiemolie, haal alles uit de pan en kleur hierin de reeboknootjes aan.
Voeg de aromaten weer toe en flambeer het geheel met de jenever. Deglaceer met duvel.
Haal het vlees uit de pan zodra het gaar is, voeg wildfond toe en laat die even inkoken.
Breng eventueel op smaak met wat mosterd.
Extra / Tip
i.p.v. Olijfolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken.
Deglaceren : de aanbaksels die in de pan achtergebleven zijn al roeren oplossen met water, wijn of een andere vloeistof.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 20299 keer gezien | 10 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=189
Vanille-ijs 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 3 eidooiers
- 1/2 vanillestokje
- 125 gram fijne kristalsuiker
- 125 mililiter Alpro soya Cuisine
- 250 mililiter Alpro soya Drink Nature
Bereiding
Snijd het vanillestokje in de lengte doormidden.
Giet de Alpro soya Drink Nature in een steelpan, voeg het vanillestokje toe en breng aan de kook.
Laat op een laag vuur 15 tot 20 minuten zachtjes trekken. Roer af en toe.
Klop intussen de eidooiers met de suiker tot een romig wit mengsel (5 tot 10 minuten).
Verwijder het vanillestokje en meng al roerend en op een laag vuur het eimengsel door de sojadrink.
Blijf roeren tot het mengsel begint in te dikken.
Haal van het vuur, meng er de Alpro soya Cuisine door en laat afkoelen tot op kamertemperatuur
en daarna in de koelkast.
Giet alles in een ijsmachine en laat draaien tot de gewenste stevigheid, ongeveer 30 minuten.
Extra / Tip
Voeg gesmolten chocolade toe aan het warme mengsel om chocolade-ijs te maken.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Elke dag gezond, het Alpro soya kookboek. Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 48232 keer gezien | 5 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=244
Zuurkool met appels 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 deciliter witte wijn
- 2 eetlepel(s) Vitelma Finesse
- 2 stuk(s) uien
- 2 stuk(s) appels
- 8 stuk(s) jeneverbessen
- 500 greepje(s) zuurkool
- 600 gram gerookt vlees naar keuze
Voedingswaarde
Bereiding
• Pel de uien en snijd ze in ringen. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in plakjes.
• Stoof de uienringen in de Vitelma Finesse en voeg de helft van de zuurkool toe.
• Leg er dan de appelplakjes op en dek af met de rest van de zuurkool.
• Voeg er de wijn en de jeneverbessen bij.
• Dek af en laat 25 minuten op een zeer zacht vuur garen.
• Leg er het vlees op en laat nog minstens 30 minuten verder garen.
Extra / Tip
WEETJE – Zuurkool is gefermenteerde, gepekelde witte kool. De witte kool wordt daarvoor eerst fijn versnipperd en dan in vaten op zout te gisten gelegd. De bereiding is op zich niet omslachtig, maar vergt wel een strikte opvolging van het gistingsproces. Zuurkool kun je ook kant-en-klaar kopen, in water gespoeld of met witte wijn op smaak gebracht.Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Copyright Standaard Uitgeverij . Receptuur en foto's Michel en Véronique De Meyer | 17499 keer gezien | 2 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=349
Gemarineerde tofubrochettes 
|
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 rode ui
- 1 rijpe ananas
- sesamzaadjes
- 1 groene paprika
- Alpro soya Bakken en Braden
- peper
- 4 eetlepel(s) sinaasappelsap
- 185 mililiter terriakysaus
- 375 gram Alpro soya Tofu basis naturel
Voedingswaarde
Bereiding
Laat de tofu goed uitlekken
op keukenpapier. Snijd daarna in blokjes van ± 3 x 2 cm. Meng
de ingrediënten voor de marinade en leg er de tofublokjes in. Laat afgedekt 1
uur of langer
marineren in de koelkast.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en de schil van de ananas en de ui.
Snijd ze allemaal
in stukken zo groot als de tofublokjes. Prik afwisselend op een houten prikker
en bak de
brochettes aan alle zijden. Haal uit de pan en houd warm. Giet de rest van de
marinade in
de pan en laat indikken tot een saus.
Serveer de tofubrochettes met rijst en terriakysaus.
Extra / Tip
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 58240 keer gezien | 3 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=260
Tiramisu 
|
|
Keuken: Italiaans |
|
Boodschappenlijstje
Voor 6 personen heb je nodig:
- 1 deciliter sterke koffie, afgekoeld
- 3 stuk(s) eieren
- 5 centiliter amaretto
- 100 gram suiker
- 100 gram chocoladeschilfers
- 250 gram boudoirkoekjes [lange vingers)
- 400 gram mascarpone
Voedingswaarde
Bereiding
Voeg de amaretto bij de koffie.
Dompel voldoende koekjes in de koffie en schik ze in een schotel zodat de hele bodem bedekt is.
Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Klop de eierdooiers met de suiker tot een lichte
mousse.
Klop de eiwitten tot schuim.
Voeg eerst de eierdooiers en dan de eiwitten bij de mascarpone.
Giet de helft van de bereiding over de koekjes en strijk alles vlak.
Strooi er 1/4 van de chocoladeschilfers over.
Leg daarop de resterende droge koekjes en giet er de rest van de koffie over.
Giet er de rest van de mascarponebereiding op en werk af met de rest van de chocoladeschilfers.
Zet minstens 1 uur fris weg.
Extra / Tip
Dit gerecht kun je gemakkelijk een dag op voorhand klaarmaken.
Waardering
Reacties (8)
Klop de eidooiers met suiker tot een romige massa. Voeg de mascarpone toe. Parfumeer dit mengsel met 2 soeplep.cognac en 2 spoelep. marsalawijn. Klop de eiwitten stijf en schep dit onder het mengsel.
Doe in een diep bord de koffie en dompel enkel de bovenkant van de koekjes hierin (voor de eerste laag) Bedek deze laag koekjes met voormeld kaasmengsel.Giet een scheut cognac en evenveel marsalawijn in het bord. Dompel hierin de koekjes heel even aan beide kanten en vorm een tweede laag met daarover het kaasmengsel. Hierover weer een laag gedrenkte koekjes (in cognac en marsala.) Eindigen met het kaasmengsel. Daarover fijn gemalen chocolade en één nacht in de koelkast.
Bron recept: Copyright Standaard uitgeverij. Receptuur en fografie, Michel en Véronique De Meyer. | 61749 keer gezien | 78 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=376
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.be.