Waar vandaan: Culinair > Recept van de dag > Maandag
Recept van de dag
Gemarineerde tofubrochettes 
|
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 rode ui
- 1 rijpe ananas
- sesamzaadjes
- 1 groene paprika
- Alpro soya Bakken en Braden
- peper
- 4 eetlepel(s) sinaasappelsap
- 185 mililiter terriakysaus
- 375 gram Alpro soya Tofu basis naturel
Voedingswaarde
Bereiding
Laat de tofu goed uitlekken
op keukenpapier. Snijd daarna in blokjes van ± 3 x 2 cm. Meng
de ingrediënten voor de marinade en leg er de tofublokjes in. Laat afgedekt 1
uur of langer
marineren in de koelkast.
Verwijder de zaadlijsten van de paprika en de schil van de ananas en de ui.
Snijd ze allemaal
in stukken zo groot als de tofublokjes. Prik afwisselend op een houten prikker
en bak de
brochettes aan alle zijden. Haal uit de pan en houd warm. Giet de rest van de
marinade in
de pan en laat indikken tot een saus.
Serveer de tofubrochettes met rijst en terriakysaus.
Extra / Tip
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 58240 keer gezien | 3 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=260
Tiramisu 
|
|
Keuken: Italiaans |
|
Boodschappenlijstje
Voor 6 personen heb je nodig:
- 1 deciliter sterke koffie, afgekoeld
- 3 stuk(s) eieren
- 5 centiliter amaretto
- 100 gram suiker
- 100 gram chocoladeschilfers
- 250 gram boudoirkoekjes [lange vingers)
- 400 gram mascarpone
Voedingswaarde
Bereiding
Voeg de amaretto bij de koffie.
Dompel voldoende koekjes in de koffie en schik ze in een schotel zodat de hele bodem bedekt is.
Scheid de eierdooiers van de eiwitten. Klop de eierdooiers met de suiker tot een lichte
mousse.
Klop de eiwitten tot schuim.
Voeg eerst de eierdooiers en dan de eiwitten bij de mascarpone.
Giet de helft van de bereiding over de koekjes en strijk alles vlak.
Strooi er 1/4 van de chocoladeschilfers over.
Leg daarop de resterende droge koekjes en giet er de rest van de koffie over.
Giet er de rest van de mascarponebereiding op en werk af met de rest van de chocoladeschilfers.
Zet minstens 1 uur fris weg.
Extra / Tip
Dit gerecht kun je gemakkelijk een dag op voorhand klaarmaken.
Waardering
Reacties (8)
Klop de eidooiers met suiker tot een romige massa. Voeg de mascarpone toe. Parfumeer dit mengsel met 2 soeplep.cognac en 2 spoelep. marsalawijn. Klop de eiwitten stijf en schep dit onder het mengsel.
Doe in een diep bord de koffie en dompel enkel de bovenkant van de koekjes hierin (voor de eerste laag) Bedek deze laag koekjes met voormeld kaasmengsel.Giet een scheut cognac en evenveel marsalawijn in het bord. Dompel hierin de koekjes heel even aan beide kanten en vorm een tweede laag met daarover het kaasmengsel. Hierover weer een laag gedrenkte koekjes (in cognac en marsala.) Eindigen met het kaasmengsel. Daarover fijn gemalen chocolade en één nacht in de koelkast.
Bron recept: Copyright Standaard uitgeverij. Receptuur en fografie, Michel en Véronique De Meyer. | 61752 keer gezien | 78 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=376
Soyanaise 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 eierdooier
- peper en zout
- 1 eetlepel(s) citroensap
- 2 koffielepel(s) mosterd
- 100 mililiter Vandemoortele Koolzaadolie
- 100 mililiter Alpro soya Cuisine
Bereiding
Doe de eidooier met de mosterd in een mengkom. Voeg geleidelijk al roerend citroensap, olie en Alpro soya Cuisine toe tot de gewenste dikte. Breng op smaak met zout en peper.
Extra / Tip
Voor knoflooksaus: knijp er een teentje knoflook bij, 2 eetlepels Alpro soya Yofu (Bio) Nature en een beetje rietsuiker.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Elke dag gezond, het Alpro soya kookboek. Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 33602 keer gezien | 5 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=228
Tempura van garnalen, broccoli en wortel 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 stuk(s) wortel
- 1 stuk(s) kleine broccoli
- 2 deciliter ijskoud spuitwater
- 2 stuk(s) eieren
- 12 stuk(s) grote garnalen, gamba
- 75 gram bloem
Voedingswaarde
Bereiding
• Pel de garnalen, maar laat het laatste stukje van de staart eraan.
• Snijd ze in tot net tegen het laatste stuk schaal, zodat de garnalen bij het garen mooi open komen te staan.
• Schraap de wortel en snijd hem met een dunschiller in lange plakjes. Verdeel de broccoli in roosjes.
• Klop de eieren los en roer er de bloem en het water bij.
• Haal de garnalen door het deeg en frituur ze 1 minuut in voorverwarmde Vandemoortele fijne frituurolie van 180 °C.
• Haal de broccoliroosjes door het deeg en frituur ze 1 minuut in voorverwarmde Vandemoortele fijne frituurolie van 180 °C.
• Haal de wortelsliertjes door het deeg en frituur ze 1 minuut in voorverwarmde Vandemoortele fijne frituurolie van 180 °C.
• Laat alles goed uitlekken op keukenpapier.
• Schik op een schotel en dien op met sojasaus en geraspte gember of wasabi.
Extra / Tip
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Copyright : Standaard uitgeverij. Receptuur en fotografie : Véronique en Michel De Meyer. | 45470 keer gezien | 6 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=277
Zoutzoete viskrokantjes 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- peper en zout
- paprikapoeder
- peterselietakjes
- 2 stuk(s) eieren
- 50 gram bloem
- 75 gram cornflakes
- 600 gram visfilets naar keuze
Bereiding
• Doe de cornflakes in een plastic zakje en plet ze met een deegrol of met de hand om een grof paneermeel te krijgen. Giet ze in een bord.
• Snijd de vis in blokjes.
• Klop de eieren los en breng ze op smaak met peper en zout.
• Breng de bloem op smaak met peper, zout en paprikapoeder.
• Haal de visblokjes eerst door de bloem, dan door het ei en ten slotte door de cornflakes.
• Bak ze in heet frituurvet tot ze mooi goudgeel zijn.
• Laat ze goed uitlekken op keukenpapier en frituur ondertussen de peterselie.
• Laat deze ook goed uitlekken en schik alles op een schotel of op de borden.
• Dien op met limoen- en citroenpartjes.
Extra / Tip
Dit gerecht kun je perfect met half ontdooide vis klaarmaken. Lekker snel en sappig!
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Copyright : Standaard uitgeverij Receptuur en fotografie : Véronique en Michel De Meyer. | 41831 keer gezien | 7 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=280
Kalfshaasje met spitskool en snijboontjes, sausje met cantharellen 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 4 grote aardappelen
- 1/2 spitskool
- rode wijn
- Vandemoortele Fijne Frituurolie of Excellence
- Vandemoortele Maïskiemolie
- 2 deciliter demi-glace
- 200 gram cantharellen
- 300 gram snijboontjes
- 800 gram kalfshaasje
Bereiding
Kleur het kalfshaasje aan in Maïskiemolie, voeg aromaten toe en laat verder garen in de oven. Deglaceer de pan met rode wijn, voeg demi-glace toe en laat even inkoken.
Werk de saus af met wat in Maïskiemolie aangestoofde cantharellen.
Snijd met behulp van de mandoline aardappelwafeltjes die u frituurt.
Kook de spitskool en snijboontjes gaar en bak ze op het laatste ogenblik even op in Maïskiemolie. Leg de groenten in het midden en een flinke plak kalfshaasje ernaast.
Napeer met wat saus en garneer met de aardappelwafeltjes.
Extra / Tip
i.p.v. Maïskiemolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken.
Demi-glace : men kan een demi-glacesaus bereiden door één deel tomatensaus
sterk te laten inkoken met 2 delen bruine fond.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 9292 keer gezien | 8 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=190
Gehaktbroodje met Meesterlycke ham en gebakken witloof 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- ei
- Vandemoortele Culinaire Olie
- 1 eierdooier
- peper en zout
- 1 blaadje(s) bladerdeeg van 20 cm x 20 cm
- 2 eetlepel(s) gehakte peterselie
- 4 plakje(s) ham
- 8 stronk(je) witloof
- 500 gram gehakt
Bereiding
Breng het gehakt op smaak met peper en zout en de peterselie en voeg er het ei aan toe.
Smeer het deeg aan de randen in met de eierdooier en leg de ham erop.
Leg daar het gehakt op.
Maak er een broodje van en bak het geheel 25 minuten op 180 °C.
Snijd het witloof en bak het in Vandemoortele Culinaire.
Serveer het broodje met een gekookt aardappeltje en het witloof.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 58071 keer gezien | 20 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=200
Lasagne van spinazie en vis 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- peper en zout
- citroensap
- nootmuskaat
- lasagnepasta om 3 lagen te vormen
- 1 kilogram verse spinazie
- 2 deciliter Alpro soya Cuisine
- 2 eetlepel(s) Vandemoortele olie Culinaire
- 2 stuk(s) uien
- 3 teentje(s) knoflook
- 4 deciliter groentebouillon
- 50 gram Vitelma Finesse
- 50 gram bloem
- 75 gram Geraspte kaas
- 100 gram mosselvlees
- 500 gram visfilets naar keuze
Voedingswaarde
Bereiding
• Kook de lasagne gaar in water en laat op een keukenhanddoek uitlekken.
• Spoel de spinazie in veel koud water en laat goed uitlekken.
• Pel de uien en de knoflook en snipper ze fijn.
• Fruit de ui en de knoflook in de olie en voeg er de spinazie bij. Dek af, laat 1 minuut garen, roer om en laat afgedekt nog 1 minuut verder garen.
• Laat in een vergiet uitlekken.
• Roer een gladde saus met de Vitelma Finesse, de bloem en de bouillon.
• Giet de helft van de room erbij en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
• Roer de saus door het spinaziemengsel.
• Smeer een ovenschotel in met olie en leg er een laag pasta in.
• Schep er de helft van de spinazie op en dek af met een laag pasta.
• Schik daarop de vis en de mosselen en giet de rest van de room erbij.
• Breng op smaak met peper en citroensap en schik er een laag pasta op.
• Dek af met de rest van de spinazie en strooi er de kaas over.
• Plaats de schotel 12 minuten in een voorverwarmde oven van 160 °C.
• Dien goed heet op.
Extra / Tip
Waardering
Reacties (1)
Bron recept: Copyright Standaard Uitgeverij . Receptuur en foto's Michel en Véronique De Meyer | 105515 keer gezien | 5 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=352
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.be.