Waar vandaan: Culinair > Recept van de dag > Vrijdag
Recept van de dag
Minestrone met bladerdeeggarnituur 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- Vandemoortele Arachideolie
- bouillon
- knoflook
- 1/4 boterbladerdeegplak
- chilipeper
- 250 gram gemengde groenten (prei, salie, wortel, selder, aardappelen, witte bonen, tomaten, erwten)
Bereiding
Stoof de groentjes aan in Vandemoortele Arachideolie en maak een helder soepje.
Rol een raster in de boterbladerdeegplak, bestrooi met wat parmesanse kaas en chilipeper en bak af in de oven. Snij nadien in vingerdunne reepjes.
Dien de soep op met het bladerdeeggarnituur.
Extra / Tip
i.p.v. de Arachideolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken.Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 115757 keer gezien | 4 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=215
Hoorntjes met gorgonzola en zongedroogde tomaten 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- raketsla
- versgemalen zwarte peper
- grove kristalsuiker
- olie
- 1 stuk(s) losgeklopt ei
- 1 pak(je) kant-en-klaar bladerdeeg (230g)
- 50 gram bloem
- 50 gram Alpro soya Bakken en Braden
- 100 gram zongedroogde tomaten
- 100 gram gorgonzola
- 300 mililiter Alpro soya Drink Zonder toevoeging van suiker of zout
Voedingswaarde
Bereiding
Snijd het bladerdeeg in repen van 1 centimeter breed en ± 30 centimeter lang.
Maak acht hoornvormpjes met aluminiumfolie.
Borstel deze in met olie en draai er het bladerdeeg omheen.
Begin onderaan en werk naar boven toe, zorg dat het deeg zichzelf een beetje overlapt. Bestrijk het bladerdeeg met het losgeklopte ei, bestrooi de hoorntjes rijkelijk met kristalsuiker. Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C.
Laat afkoelen en verwijder de aluminiumfolie.
Vulling
Smelt Alpro soya Bakken en Braden en voeg al roerend de bloem toe, tot je een roux verkrijgt. Roer er de Alpro soya Drink door tot een gladde saus ontstaat.
Verbrokkel de gorgonzola en meng hem samen met fijngesneden zongedroogde tomaten door de saus.
Kruid met zwarte peper.
Laat de saus afkoelen.
Spuit de saus in de hoorntjes en warm lichtjes op in een oven op 100 °C tot de kaas een beetje smeuïg wordt.
Werk af met een blaadje raketsla.
Extra / Tip
Zie je het niet zitten zelf hoorntjes te maken, gebruik dan kant-en-klare pasteibakjes van bladerdeeg.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Elke dag gezond, het Alpro soya kookboek. Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 98996 keer gezien | 13 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=245
Appelflap in filodeeg met esdoornsiroop 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- kandijsuiker
- kaneelpoeder
- 1 eetlepel(s) Vitelma Finesse
- 2 eetlepel(s) suiker
- 2 stuk(s) Jonagold-appel
- 3 eetlepel(s) gedroogde rozijntjes
- 4 eetlepel(s) esdoornsiroop
- 4 blaadje(s) filodeeg
Voedingswaarde
1 portie = 1/4 / V 1,4 g / VV 0,1 g / EOV 0,7 g / MOV 0,5 g / chol 0 mg
Bereiding
Schil de appels en stoof ze aan in de vetstof. Voeg er eventueel wat water bij (tegen het aanbranden).
Laat garen tot een compote en voeg er op het laatste moment de suiker en de rozijntjes, breng op smaak met kaneelpoeder en kandijsuiker.
Schep op elk blaadje filodeeg wat compote en vouw mooi dicht in een driehoekje.Kleef dicht met wat water.
Plaats 10 minuten in een voorverwarmde oven van
Serveer met de esdoornsiroop.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Hartvriendelijk koken - Piet Huysentruyt. Voor meer recepten surf naar www.vitelma.be | 35212 keer gezien | 4 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=34
Varkenshaasje met tomaten en witte bonen 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 ui
- 4 tomaten
- peper en zout
- tijm en laurier
- kervelplukjes
- 2 eetlepel(s) Vitelma Finesse
- 2 eetlepel(s) tomatenpuree
- 2 plakje(s) ontvette Gandaham
- 5 deciliter groentebouillon
- 100 gram witte bonen (gedroogd)
- 500 gram mager varkenshaasje
Voedingswaarde
1 portie = 1/4 / kcal 287
Bereiding
Laat de witte bonen 1 nacht in water weken.
Pel de ui en hak hem fijn. Ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in grove stukken.
Stoof de ui in een eetlepel vetstof en voeg er de geweekte witte bonen aan toe.
Voeg de tomaten bij de bonen en bevochtig met de groentebouillon.
Doe er de tomatenpuree, tijm en laurier bij en laat lichtjes koken tot de bonen gaar zijn en het geheel gebonden is tot een saus.
Kruid het varkenshaasje met peper (en zout) en wikkel het in de ham en bak aan beide zijden bruin in de rest van de vetstof tot het gaar is.
Serveer de plakjes varkensfilet met de witte bonen en tomatensaus.
Versier met kervelplukjes.
Extra / Tip
Wanneer u minder tijd heeft, kunt u ook witte bonen in blik gebruiken. Laat ze goed uitlekken. Voeg ze pas toe wanneer de tomatensaus bijna klaar is.
Waardering
Reacties (1)
Bron recept: Hartvriendelijk koken - Piet Huysentruyt. Voor meer recepten surf naar www.vitelma.be | 20369 keer gezien | 10 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=162
Zalm met gemarineerde venkel 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 1 venkel
- peper en zout
- PH Mix Méditerranée-molentje
- dilletakjes
- 1 eetlepel(s) Vitelma Finesse
- 1 eetlepel(s) grenadine
- 2 deciliter water
- 2 deciliter witte wijn
- 2 eetlepel(s) honing
- 2 eetlepel(s) gehakte dille
- 4 eetlepel(s) frambozenazijn
- 500 gram verse zalm
Voedingswaarde
1 portie = 1/4 / kcal 289
Bereiding
Snijd de venkel zeer fijn met een snijmachine of met een mandoline.
Meng de frambozenazijn, het water, de wijn, de grenadine en de honing.
Marineer de venkel erin en laat een nacht rusten in de koelkast.
Snijd de zalm in fijne plakjes.
Smeer de borden in met de vetstof en kruid met de mediterrane kruiden.
Schik de zalm op de borden, kruid met peper (en zout) en plaats deze gedurende 5 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
Haal de borden uit de oven en verdeel de gemarineerde venkel erover. Bestrooi met de gehakte dille.
Versier met nog wat dilletakjes en serveer.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Hartvriendelijk koken - Piet Huysentruyt. Voor meer recepten surf naar www.vitelma.be | 53295 keer gezien | 7 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=167
Tempétoast met rodebietensalsa 
|
|
Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- 2 gekookte rode bieten (zo verkrijgbaar)
- zwarte peper
- zeezout
- lijnzaad
- bieslooksnippers
- plantaardige frituurolie
- 1 eetlepel(s) frambozenazijn
- 2 eetlepel(s) Alpro soya Cuisine
- 125 gram Alpro soya Yofu Framboos en Vanille
- 160 gram tempé
Voedingswaarde
Bereiding
Deze hoeveelheid is voldoende voor 8 stuks.
Haal de rode bieten uit de verpakking en droog ze af.
Snijd ze in kleine vierkante blokjes (brunoise).
Meng de Alpro soya Yofu Framboos & Vanille met de Alpro soya Cuisine en frambozenazijn.
Kruid met zwarte peper en snuifje zeezout.
Schep dit alles door de rodebietenblokjes.
Verhit de frituurolie.
Snijd de tempé in acht plakjes. Frituur ze tot ze goudgeel zijn.
Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Werk af met lijnzaad en bieslooksnippers.
Extra / Tip
De rodebietensalsa kun je ook serveren als bijgerecht.
Tempeh is een koek van sojabonen die gemaakt wordt door gepelde
sojabonen te weken, te koken en te fermenteren met een rhizopuscultuur (Rhizopus
oligosporus of Rhizopus oryzae) gedurende een tweetal dagen. Door de
werking van de Rhizopusculttuur klitten de sojabonen samen tot een koek.
Omdat tempeh, in tegenstelling met tofu, gemaakt wordt van de hele sojaboon is
ze rijk aan vezels. Tempeh is ook een rijke bron van nutriënten en
fytochemicaliën zoals isoflavones, saponines, ijzer, mangaan, calcium,
B-vitamines en ijzer. Bovendien bevat tempeh veel gezonde onverzadigde
vetzuren en geen cholesterol. Door het fermentatieproces is de verteerbaarheid
van de sojaboon ook enorm verbeterd.
Waardering
Bron recept: Elke dag gezond, het Alpro soya kookboek. Voor meer recepten surf naar www.alprosoya.com | 46420 keer gezien | 7 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=222
Tonijncarpaccio met avocado-olie en limoen, kruidenslaatje met parmesanschilfers 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- dille
- basilicum
- focaccia
- Vandemoortele Zonnebloemolie
- Vandemoortele Fijne Slaolie
- bieslook
- kervel
- cresson
- parmesan
- 1 limoen
- 1/2 bosje rucola
- 300 gram verse tonijnfilet
Bereiding
Leg de tonijnfilet enkele uren in de diepvries zodat hij flinterdun gesneden kan worden.
Kruid met peper en zout, wat gesnipperde dille, bieslook, Zonnebloemolie en limoensap.
Laat een half uurtje marineren.
Maak een salade van de rucola en de tuinkruiden, breng op smaak met Fijne slaolie en enkele druppels limoensap.
Dresseer de salade op de carpaccio en werk af met enkele parmesanschilfers.
Snijd toasts van de focaccia, maak ze even krokant in de oven en serveer ze samen met de tonijn.
Extra / Tip
i.p.v. Zonnebloemolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken. De Fijne Slaolie kan vervangen worden door Koolzaadolie of Vandemoortele Culinaire.Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 69528 keer gezien | 14 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=173
Reeboknootjes met ‘Duvel’, pompoenpuree met krokante spekjes 
| Keuken: Belgisch |
|
Boodschappenlijstje
Voor 4 personen heb je nodig:
- mosterd
- kippenbouillon
- jenever
- 1 Duvel
- 1 ui
- knoflook
- tijm
- enkele jeneverbessen
- olijfolie
- 4 deciliter wildfond
- 50 gram spek
- 200 gram pompoen
- 400 gram aardappelpuree
- 600 gram reebokfilet
Bereiding
Stoof de ui en de pompoen aan in Maïskiemolie.
Voeg er tijm en wat kippenbouillon aan toe en laat garen.
Pureer en meng met aardappelpuree.
Versnijd het spek in fijne lardons die u lichtjes blancheert en daarna krokant bakt in Maïskiemolie. Zet de parures van het spek samen met de ui, jeneverbesjes en look aan in Maïskiemolie, haal alles uit de pan en kleur hierin de reeboknootjes aan.
Voeg de aromaten weer toe en flambeer het geheel met de jenever. Deglaceer met duvel.
Haal het vlees uit de pan zodra het gaar is, voeg wildfond toe en laat die even inkoken.
Breng eventueel op smaak met wat mosterd.
Extra / Tip
i.p.v. Olijfolie kan u Vandemoortele Culinaire gebruiken.
Deglaceren : de aanbaksels die in de pan achtergebleven zijn al roeren oplossen met water, wijn of een andere vloeistof.
Waardering
Reacties (0)
Bron recept: Lekker lichte seizoensgerechten. Voor meer recepten surf naar www.vandemoortele.be | 20298 keer gezien | 10 waarderingen
Rechtstreekse link naar dit recept:
http://www.seniorennet.be/Pages/Culinair/detail.php?recept=189
Kijk dan in het Helpcentrum (klik hier). Als je het daar niet kan vinden, helpen we je via e-mail op support@seniorennet.be.