Baarmoederslijmvlieskanker

Waar vandaan: Gezond Leven > Omgaan met kanker > Over kanker > Soorten kanker > Baarmoederkanker > Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker

Baarmoederslijmvlieskanker ontwikkelt zich vanuit het slijmvlies van het baarmoederlichaam, het endometrium. Na borstkanker, darmkanker en longkanker is het de vorm van kanker die bij vrouwen het meeste voorkomt.

Baarmoederslijmvlieskanker doet zich vooral voor bij oudere vrouwen (na de menopauze) met overgewicht, die nooit kinderen hebben gehad. Toch stellen we een groeiend aantal gevallen vast bij jonge vrouwen die geen van die risicofactoren vertonen.

Elke verhoging van de invloed van de oestrogenen verhoogt het risico op kanker van het baarmoederslijmvlies. Die 'hyperoestrogenie' kan bijvoorbeeld te maken hebben met zwaarlijvigheid, een gezwel dat oestrogenen afscheidt, het nemen van contraceptiepillen of tamoxifen.

Omwille van vroegtijdige symptomen onder de vorm van bloedingen buiten de regels of abnormaal overvloedige bloedingen, kunnen dokters baarmoederslijmvlieskanker vaak al in een vroeg stadium opsporen.

Tot vandaag bestaan er geen speciale technieken voor een massale opsporing bij vrouwen die geen symptomen vertonen. Zo'n opsporing zou enkel moeten gebeuren bij vrouwen met een verhoogd risico.

Welke vrouwen hebben een verhoogd risico op baarmoederslijmvlieskanker?

  • vrouwen in de menopauze die al lang oestrogenen nemen
  • zwaarlijvige vrouwen in de menopauze, vooral als er in hun familie kanker van het baarmoederslijmvlies, borstkanker, eierstokkanker of darmkanker voorkomt
  • vrouwen die pas na hun tweeënvijftigste hun menopauze kregen
  • vrouwen die nog niet in de menopauze zitten en bepaalde ovulatieproblemen hebben (b.v. syndroom van microscopische polycysten in de eierstokken)

Het uitstrijkje (gebruikt voor de opsporing van baarmoederhalskanker) kunnen we niet beschouwen als een opsporingstest voor baarmoederslijmvlieskanker. Slechts bij de helft van de vrouwen met endometriumkanker is het uitstrijkje abnormaal (kwaadaardige slijmvliescellen). De aanwezigheid van slijmvliescellen in het uitstrijkje van een vrouw in de menopauze zal wel de aandacht van de arts trekken. Normale endometriumcellen in het uitstrijkje wijzen in een bepaald aantal gevallen op een overdreven groei van het baarmoederslijmvlies (prekankerstadium) en op kanker. Als die cellen atypisch zijn, neemt het risico toe dat de patiënt kanker heeft.

Twee methoden om risicovrouwen op te sporen:

  • de transvaginale echografie (schat de dikte van het baarmoederslijmvlies in);
  • de biopsie van het baarmoederslijmvlies.

Bij verdachte resultaten of symptomen zal de arts beslissen om een hysteroscopie uit te voeren (beeldvorming van de baarmoeder met X-stralen) en een biopsie via curettage.

 

Bron: Stichting tegen Kanker